自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Wailam媽媽 發表於 20-3-28 16:41
其實香港大部份人都好自律,係有少部份自私鬼帶着手帶周街走 42個個案,35個外遊記錄大部份都係 ...

講明左基本法不能封香港人!

琥珀宮

畀面勳章

嬉水媽媽 發表於 20-3-28 17:25
無法,佢連答人問題都求求其其,人地問留學生幾多號開始要隔離,佢就話2月8號,連上網search 都唔做就答人 ...

咩都當口號嗌,呢d就係YC 既水平

大宅

Charlotte_mom 發表於 20-3-28 16:53
65新確診,其中41宗外遊,14宗留學生,不是大部分
留學生只係去讀書,但其他去外遊係有選擇(呢期出得門都 ...

仲要好多3月頭先出發外遊嗰啲有啲仲大大聲話香港仲危險仲要帶埋小朋友一齊去都黐黐地架今日經過商場、餐廳,都仲有好多人帶小朋友出去食嘢行街幾個女人帶住4、5個小朋友,大人有大人睇嘢,小朋友有小朋友追逐嬉戲我明白呢段時間小朋友吾需要翻學,困喺屋企大小都好難捱,但都吾好喺呢幾日疫情上升(emoji)嘅時候甘啦

大宅

Wailam媽媽 發表於 20-3-28 17:28
你都幾嘴刁喎,放鬆下啦香港人

我食野唔嘴刁㗎。

不過諗野就會諗清楚,看清楚,呢d野真係唔懶得。確診數字升,個結論永遠係封關,個腦就真係太放鬆了 ^^

大宅

littlesister 發表於 20-3-28 17:32
咩都當口號嗌,呢d就係YC 既水平

把口駡其他人都好無品

琥珀宮

畀面勳章

ginevra 發表於 20-3-28 17:22
記得李蘭娟院士說過,不怕多,就怕漏,酒吧群組就是之前有症狀人士都不肯去檢測,等爆出來己經傳很多人。

...

都要睇化驗室係咪應付到先得架,香港點可以同一個國家比

子爵府

嬉水媽媽 發表於 20-3-28 17:33
我食野唔嘴刁㗎。

不過諗野就會諗清楚,看清楚,呢d野真係唔懶得。確診數字升,個結論永遠係封關,個腦就 ...
唔好理佢呢種人啦 話佢會話番人 d人問佢咩叫封關連答都唔答 連法律都唔走去睇 唔怪得香港被洗腦既人會甘多 應該又係睇得某份垃圾報多

大宅

loveshp238 發表於 20-3-28 17:36
唔好理佢呢種人啦 話佢會話番人 d人問佢咩叫封關連答都唔答 連法律都唔走去睇 唔怪得香港被洗腦既人會甘多 ...

唉,香港真係多得佢地唔少。

伯爵府

回覆樓主:

坦白講,好彩那些被感染的留學生返咗香港,如果係美國英國真係自生自滅,擔心死佢哋屋企人!
香港係不會拒絕香港人入境,但請回港的留學生乖乖隔離14天,不要為家人及香港人增加感染機會,也請家人配合,非常時期要用強硬手段!

大宅

嬉水媽媽 發表於 20-3-28 17:34
把口駡其他人都好無品

啱呀,可以討論,一出聲就鬧人嗰啲真係無品到暈,Bk已經變咗質

大宅

Wailam媽媽 發表於 20-3-28 17:43
啱呀,可以討論,一出聲就鬧人嗰啲真係無品到暈,Bk已經變咗質

Standard answer

大宅

回覆樓主:

呢啲九成九都係香港人,封關有用嗎?

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

累人累物自私鬼,白白浪費左大部分港人2個月來嘅防疫功夫

侯爵府

衞生防護中心傳染病處主任張竹君:單日新增42宗確診,包括19女23男;另外31宗初步陽性。

確診個案當中外遊的有37人,其中22人為學生。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Wailam媽媽 發表於 20-3-28 17:43

你咁在意封關, 少少提議, 你可以身體力行去做

你可以搵埋你個區嘅區議會主席, 嗰啲法律知識好厲害嘅 立法會議員 楊岳橋呀陳淑莊呀之類, 要求中央~~收回香港人出入境自由嘅基本法條文
總有離別的時候

大宅

Chowying 發表於 20-3-28 17:49
你咁在意封關, 少少提議, 你可以身體力行去做

你可以搵埋你個區嘅區議會主席, 嗰啲法律知識好厲害嘅 ...

我不是在意,見到感染數字只是有感而發啫,最憎果班人,由其是陳淑莊

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Wailam媽媽 發表於 20-3-28 17:53
我不是在意,見到感染數字只是有感而發啫,最憎果班人,由其是陳淑莊
...

咁你不如去睇清楚嗰啲感染數字嘅組合, 多啲了解下實際發生咩事
總有離別的時候

子爵府

畀面勳章

呢班自私精..前兩個月香港人抗疫時期無幫過手,現在帶病毒返來仲要周圍飲酒去蒲播毒!真想爆粗

公爵府

好媽媽勳章

rainbowwall 發表於 20-3-28 17:33
仲要好多3月頭先出發外遊嗰啲有啲仲大大聲話香港仲危險仲要帶埋小朋友一齊去都黐黐 ...

我都識過咁既人,佢日日鬧政府鬧人外遊,點知佢3月頭定2月尾就自己去外遊,自私到爆,返hk又無隔離,好喇,依家就日日鬧人d留學生,佢真係精神分裂

我今日有事要去銀行(要排隊去櫃檯,平日要返工),真係成條街都係人,食肆又係多人,然後唔知係咪d人想把握機會,所以我眼見好多都超過4個人,連埋d小朋友、長老咁。我自己去完銀行,順便去入下貨(黎緊星期一、二都home office),都急急腳走人,咁我就唔會再落街

男爵府

Chowying 發表於 20-3-28 16:45
又講封關,封到香港人既咩

其實佢哋全部係香港人,仲好多係土生土長香港人,要怪就怪呢班要返嚟嘅香港人。

返嚟喎緊要,就算避左唔使隔離都唔緊要,但係唔好周圍走啦,為自己為家人為朋友為社區,自己有冇事都隔離14日啦。

PS: 我知BK呢度有啲唔妥政府嘅顏色人,我都比人screencap過我嘅留言喺另一啲forum. 不過我要講,唔妥政府還唔妥政府,但係唔好凡事同政府唱反調!!!自由有底線,自律係反映個人嘅修養同操守。

首頁

尾頁

跳至