自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

珍珠宮

c.vieri 發表於 20-6-10 21:26
當年讀中學時同一個女同學行街,因為佢係短頭髮,果個親戚走去話比我媽聽我同個男仔拍拖,又係到撥火話我讀 ...

比我捉嗰親戚出嚟對証,唔會死得不明不白

珍珠宮

gunpowder 發表於 20-6-11 09:45
我姨丈同外人夾埋
氹我老豆賣樓做生意
賣樓後我地幾仔乸一蚊都分唔到

咁你姨無還錢?

男爵府

talktime 發表於 20-6-11 15:54
比我捉嗰親戚出嚟對証,唔會死得不明不白
我都會

但預左到時可能話:乜你咁同長輩講野

गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ

已刪除用户

男爵府

gunpowder 發表於 20-6-11 18:14
冇,後來佢地都離左婚,我媽同姨媽都反左面好多年
街撞到有冇SAY HI
गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ

珍珠宮

比自己嗰妹夫呃咗成層樓,個妹都唔代還,正常都反面

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

因為表哥係內孫,所以阿婆要你地食死貓?

男爵府

littlesister 發表於 20-6-11 20:37
因為表哥係內孫,所以阿婆要你地食死貓?
yes

二來,佢一直以尼好恨我呀媽,到依家都係

所以嗰次整我地

當時我細個唔識野咋

唔係我一定會即刻呵斥佢

伯爵府

那些年,很少人會反抗,一般都逆來順受

水晶宮

Panda366 發表於 20-6-11 00:19
哇你都算好好人,咁對你大個都有比錢佢使。其實我阿婆阿嫲都算好錫我,記得一次唔乖我阿嫲鬧我(5歲),我 ...

咁其他親戚都對我好好, 但又好孝順佢, 咁咪當捐咗錢做善事,做d門面野ok, 但要我扮frd 好錫佢,我又未至於假到咁

男爵府

1)有次我媽借左架車俾親戚,親戚叫我媽過埋架車俾佢 (簽紙果d)
2)親戚周轉唔到,借左間舖俾親戚用,親戚周圍唱我地冇錢喎
3)借左幾十萬俾親戚,借左二十年先還(冇利息,有冇還哂唔知,可能還到差唔多咁),仲要周圍唱我家窮
4)為左幫朋友,我媽要我幫佢朋友買保險(你冇睇錯,佢唔係真係為左我),我媽之後仲買完一份又一份,姐係我買佢又買,之後急用錢奶野,拎唔番D錢出黎就話告個AA
5)我入左醫院,醫院唔記得俾野我食,我媽叫哂d朋友過黎探我,但係一黎到,拎盒西餅(果陣岩岩做完手術,唔食得咁肥利既野)佢仲拎走埋我老公買俾我既蛋白蛋糕(食完仲要拎走,一件不剩),拎走我朋友買黎既燕窩車厘子話我唔食得。跟住d朋友一問我覺得好d未,我媽就開始訴說佢幾十年黎受親戚既氣,係我間病房講到喊哂(講左幾十年),跟住佢朋友再問呢度做乜冇WIFI? omg你以為呢度係cafe?忍無可忍無需再忍,忍住手術後痛楚河東獅吼吼佢地走
6)因為上一代之間既因怨去到下一代,好細個果陣我私人資料俾親戚公開
7)細個有個親戚,父母不和,個老母去賭錢賭到俾人搞,個老公包二奶,d小朋友連飯都冇得食,我屋企接濟唔少,但其中一個係白眼狼
8)有個親戚,話睇相佬話大女唔旺佢,只係錫細女,個大女想養唐狗唔俾,後尾送左黎我屋企養,話佢屋企只俾養番狗
9)親戚話我個仔個老婆個家姐好高級架,跟住之後俾我一句KO左"係喎,我同老公都搬左出黎,唔知表哥而家係自己住定係?"
10)老公果邊親戚,一對男女,男既做掃地,女既係我好朋友家既做類似工人之類既工
竟然話睇我同老公唔起...真係oh my god....點解我知睇我地唔起呢,行過路過冇野佢,好有禮貌打招呼,好諷刺咁講話幾時會有特價野出,唔係開心分享,係真係睇你唔起果種
11)老公果邊親戚,其中一個老人家就黎唔得,係醫院度D所謂細既(都五十幾歲)係咁不停問醫係咪打支針可以令佢講番野,講最後遺言講D遺產擺係邊架?我真係睇到o哂嘴

1同7係同一個親戚A,
2,3,6,8係同一個親戚B
冇另外提既都係其他親戚,再講落去我驚我上報.........有d資料可以係報紙查番←指冇講既野...

大宅

YOGISOELMO 發表於 20-6-10 22:38
見過好多次。

呀公有次眼濕濕。

咁你呀公都應該明事理嘅人,你地都無私下見下佢?

水晶宮

sjnl43 發表於 20-6-11 15:32
人呢好實在, 要生存, 對住d 麻煩友,人地有老公仔女養

一日挑茶杯風波, 當世藝, 呢d 麻煩友, 如同係街見到 ...
我都好怕麻煩友,無事幹係度搞人地家庭!
我隻毒姑直程成日話比我老公知,我對仔女好係我(係老公面前一個樣,扮野出來);我寸我老公,扮野可以扮咁多年?我扮野有獎金?痴交花!不知背景仲以為男家係名門望族咁。

呢堆人咪係度玩分化,搞風搞雨。大老,我都要生活搵食,沒精力同呢煩無聊人玩。佢自己說飽佢。咁得閒就打多份工,照顧好自己屋企啦!係度亂吹水兼心地差咁踩人為樂。

珍珠宮

小趴趴 發表於 20-6-12 00:55
1)有次我媽借左架車俾親戚,親戚叫我媽過埋架車俾佢 (簽紙果d)
2)親戚周轉唔到,借左間舖俾親戚用,親戚周 ...

淨係睇你打萬字文, 都知個怨氣幾深!

我邏輯好簡單, 有麻煩就閃

以前好有愛心, 幫得人就幫, 發現被人當水魚, 有d 人演技好
final 發現, 只係我自我感覺良好, 以為幫左人

原來做左傻婆,做善事都要量自己斤兩, 被人當傻仔點

子爵府

teresayan07 發表於 20-6-11 00:33
我婚後有幾年同老爺奶奶住..
有次我奶奶唔見左隻撈..
佢搵極都搵唔到..

其實可能佢覺得你偷偷放返入去

珍珠宮

以前個代人, 環球經濟不景氣, 係互相接濟,不管親戚定街坊

而家? 一代親二代表, 街坊? 姓咩都唔知

你經常被a & b 親戚揾笨, 根本被人食住上, 你自我感覺良好幫人
c 比受有福? 人地覺地你傻, 有著數揾乍

你媽要幫邊個都好, 講清楚,咪拖你落水, 錢散左去邊, 養老錢問人攞

平日就返教會, 有時就有求必應黃大仙? 大仙大量, 不過我係凡人囉

你媽自己份乾左塘, 你堆親戚就借你媽隻手攪你, 幫人養仔幾時都on 居

珍珠宮

更係返面, 買樓咩年代, 咩地方都唔係易
根本你啊姨, 有心謀財, 下次有無害命都未知

唔理咩關係, 謀你果個重係親人咩

人在世就要生存, 一日同你講咩血濃於水, 點都係血緣親....
個堆八婆根本係推你去死, 種緊花生剝

男爵府

珍珠宮

my_bride 發表於 20-6-12 08:11
其實可能佢覺得你偷偷放返入去

理得佢...
其實我老爺有同奶奶講過..
佢話「你所有櫃桶都有鎖.. 其實會唔會係你自己唔記得擺左係邊」
我奶奶話「無可能 我搵過晒都搵唔到」
佢 d 櫃全部有鎖.. 所以佢搵返就唔敢同人地講..

男爵府

唉 你同我都係

無論親戚or屋企人.......

都煩到暈。

我呀媽好鐘意唱自己人。

明明我地冇做錯,佢都會格硬扭曲件事,去唱我地。引人注目。

成日好人當賊扮.

明明我地對佢冇惡意,反而會害我地。

反之,某啲人成日煽動佢同我地嘈交,佢就聽依啲人講。

唔明咩心態

首頁
23456...8

尾頁

跳至