自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

hohoho2013 發表於 21-8-5 16:58
住入去就要諗住開荒牛,冇住返三五七年,配套都唔會完善

你呢個三五七年 x 3 就差唔多。預等車搭車半個鐘可以去到粉嶺港鐵站,唔見有起D咩既計劃喎。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Kittymummy 發表於 21-8-5 22:27
果度得一條車路出沙頭角公路,周邊日日有泥頭車出入.... 仲要由屋苑行出巴士站應該要10分鐘。
...

咁樣分分鐘半個鐘都未到粉嶺火車站。

珍珠宮

2024年龍年勳章

free2020 發表於 21-8-5 22:35
批左入貨紙,地政署會加在地圖

原來如此

侯爵府

PonyoBB 發表於 21-8-5 22:44
政府真係唔知諗乜,公屋有海景,居屋返而無。近年公屋同居屋間隔相同,有時公屋大堂仲靚過居屋/綠置居大堂 ...

同一塊地,皇后山居屋係最尾,要行晒七座公屋皇后村先到,比錢仲要行遠D

公爵府

2023年兔年勳章

kayen 發表於 21-8-5 23:00
同一塊地,皇后山居屋係最尾,要行晒七座公屋皇后村先到,比錢仲要行遠D
...

如果居屋放係前面,就要負責條私家路維修保養。將來會有爭拗

子爵府

bobomia 發表於 21-8-5 17:15
點差法?可以詳細少少講嗎?

落到沙頭角公路仲要一段路先去到聯和墟,當你20分鐘出到去,再轉車出fanling站都要15到20分鐘仲多人排隊等車,我試過聯和墟行出上水站,行得幾快下既都要20分鐘
出到上水同fanling 再出沙田都要25分鐘,巴士出mk, tst 1個鐘,過海既話最少1個鐘仲頭20分鐘一架車

當你行吐露港出九龍,暢順就半個鐘,但吐露港同大老山仲有繞道都成日塞車

你想等佢有配套,首先果度好多村同山墳,我真係睇唔到政府可以點起路,一係入沙頭角方向行新隧道出去轉車站轉車囉

仲有,本身都無咩通宵車返粉嶺上水 ,何況係皇后山

如果想買野最近都要聯和墟,又唔會因為係北區而食野買野平左

別墅

PonyoBB 發表於 21-8-5 22:44
政府真係唔知諗乜,公屋有海景,居屋返而無。近年公屋同居屋間隔相同,有時公屋大堂仲靚過居屋/綠置居大堂 ...

所以住龍蟠苑 康山花園 賢麗苑 富嘉花園 呢啲居屋真係正到痺 基本上一分鐘內由屋苑行到去港鐵站入口

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

nancy29 發表於 21-8-5 17:58
綠置居係公屋居民買,人哋住緊公屋,要吸引佢哋買樓梗係要居住環境好d啦,蚊型屋點會買,住返自己公屋好過 ...

今年啟鑽苑有地鐵,五座派咗兩座做公屋,三座綠置居,個舊同事好開心派到,話唔使買都係住苑 唔係樓

珍珠宮

TYCwall 發表於 21-8-5 16:29
皇后山唔方便 定 屯門唔方便?

屯門邊度先,屯門好大架禾

屯門度度都有配套架禾。

你想講龍鼓灘果度?

子爵府

bobomia 發表於 21-8-5 15:14
山麗苑唔知原本有幾多個單位呢?
點解無人要?交通好差?
https://hd.stheadline.com/news/rea ...

會唔會居屋無人買,變成出租嘅公屋呢?可能都有人要喎

侯爵府

點可買到,下次抽?

伯爵府

kayen 發表於 21-8-5 23:00
...

單位間隔仲要一樣,真係令人摸不着頭腦。

珍珠宮

2024年龍年勳章

SullytheMonster 發表於 21-8-6 08:29
單位間隔仲要一樣,真係令人摸不着頭腦。

你意思係公屋和居屋單位間隔一樣?

那等於居屋質素下降?還是公屋質素上昇呢?

珍珠宮

bobomia 發表於 21-8-6 08:50
你意思係公屋和居屋單位間隔一樣?

那等於居屋質素下降?還是公屋質素上昇呢?

公屋居屋間隔一樣已經成廿年啦。你睇將軍澳就知。唔睇樓名乜苑乜邨,純外觀完全分唔到。不過有話居屋設備用料靚啲。

水晶宮

Robinrobinrobin 發表於 21-8-5 23:28
落到沙頭角公路仲要一段路先去到聯和墟,當你20分鐘出到去,再轉車出fanling站都要15到20分鐘仲多人排隊等 ...

岩呀!無鐵路點起起咩都無用,下下要靠條公路至出到去,一有交通意外塞一塞就邊度都唔使去,去個粉嶺站花半個鐘,連去聯和墟都要搭車至到,當年既元朗天水圍等個108年都叫有鐵路,而粉嶺站其實都已經逼爆,反而如果起古洞都叫有計劃起鐵路可以盼下。

男爵府

回覆 nancy29 的帖子

政府成日都拎晒d靚地起公屋

珍珠宮

2024年龍年勳章

白毛毛 發表於 21-8-6 09:38
公屋居屋間隔一樣已經成廿年啦。你睇將軍澳就知。唔睇樓名乜苑乜邨,純外觀完全分唔到。不過有話居屋設備 ...

IC

水晶宮

如果係一抽中就入去住, 預左呢幾年好難涯.

男爵府

回覆樓主:

想買,屋企人抽唔到中

珍珠宮

2024年龍年勳章

yuyueng 發表於 21-8-6 09:58
岩呀!無鐵路點起起咩都無用,下下要靠條公路至出到去,一有交通意外塞一塞就邊度都唔使去,去個粉嶺站花 ...

又話發展東北?點解唔起鐵路?

當年又嘈要攞高爾夫球塲來起樓,塊地起樓交通方便嗎?定係有d人特登搞事?

首頁
23456...8

尾頁

跳至