自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

excellent2016 發表於 21-10-12 21:33
樓主冇收到寄去個女人嘅嗰封信
佢只係收到另一封裡面係信用卡嘅信
問題都取消咗張卡

完全正確

伯爵府

mcs74 發表於 21-10-12 20:08
姐係假設有人用我個地址申請信用卡,雖然唔係我名,但係用我地址,我都會拆黎睇下再打電話取消。無啦啦做咩 ...

同意,我都會咁做

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

虎到金來勳章

talking123 發表於 21-10-12 20:36
地址唔係佢㗎,地址係我屋企㗎,俾人拆,俾人睇到內容,咁先得人驚

寄錯信, 唔出奇。

或者對方無睇清楚個地址, 見到有封信個名唔識既, 打開黎睇. 見到係申請信用卡, 怕比人借地址, 拿拿林打去取消。

老實講, 自己獨居時, 打開信箱成叠信, 我未必每次遂封望, 會一次用開信刀開晒先睇, 我唔會預唔係我既信係我信箱

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

opclk99 發表於 21-10-12 20:34
Agree x 2
銀行都無錯,
有人(non card holder)打去自認"爆"左流主封信,

咁恐怖,銀行停 card 冇錯吖!
怪就怪拆信人囉!

珍珠宮

talking123 發表於 21-10-12 19:57
我申請恒生銀行信用卡,但當收到張卡時,我即刻打電話去確認,點知電話錄音表示張卡已被取消。

於是我打電 ...

照咁睇銀行又冇錯嘅,保障相方啫!

珍珠宮

talking123 發表於 21-10-12 19:57
我申請恒生銀行信用卡,但當收到張卡時,我即刻打電話去確認,點知電話錄音表示張卡已被取消。

於是我打電 ...

我上次續卡寄來係掛號,又係恒生

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

littledot 發表於 21-10-12 21:31
拆錯信唔出奇,但睇完見到封信唔係自己名,唔係自己地址,咁仲要打去銀行取消張咭就奇左啲囉!
...

似乎某女人不是特登去取消張卡,宜係打去銀行告知「我沒有申請講這張卡」/「這地址被盜用來申請卡」。
冇人知道事實的全部……

侯爵府

牛年勳章

我試過收到派錯嘅信幾次,有上下層嘅有隔離棟嘅,我會睇過名字先開信,發覺唔係屋企人嘅會交返俾樓下看更。

公爵府

BK Milk勳章

yurijm 發表於 21-10-12 20:33
咁係銀行低能
但你開post主題係鬧果個保護自己既人
關人乜事姐

其實銀行錯,個女人都錯啦!地址唔係佢名又唔係佢既點解要咁做先?你收到郵差擺錯既信你會唔會拆人地封信先?

珍珠宮

畀面勳章

其實系2封信
第一封系批出信用卡的通知信。唔好彩寄錯地址。有可能系銀行填錯地址,亦有可能郵差派錯,後者機會較高。有個女人收到信,就打去銀行cut卡。呢封信直到現在都沒出現在樓主手中。
第二封系附有信用卡的信。樓主收到,打去銀行啟動張卡,發現被cut ,引發出被人拆信並cut卡的可怕事件。
首先個cut卡女好奇怪,點解唔睇地址,唔對名就去cut卡,重點係自己沒申請過。如果封信系差晌信,水電費信,會唔會唔對名就去交呢?
其次,銀行cut卡的程序。。。

珍珠宮

excellent2016 發表於 21-10-12 21:33
樓主冇收到寄去個女人嘅嗰封信
佢只係收到另一封裡面係信用卡嘅信
問題都取消咗張卡

可能時間上問題,即係女人打去取消時,咭已經寄出

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

珍珠宮

畀面勳章

我間中都收到派錯的信,一般交畀看更處理。因為收過派錯的差晌信,所以每封信都對地址對阿名。

子爵府

其實有無機會係個個人打上card centre 時,銀行就發現原來寄錯地址,所以拿拿聲cut 咗佢重新再寄過.......

侯爵府

有時寄錯咗嚟, 我都試過快手拆錯信

咁見唔係我名的信用卡, 如果我將封有信用卡又開咗的信交返給管理處, 點知中間會發生咩事, 可能入我數架喎, 打去取消就對大家都有保障

大宅

成件事我覺得最恐怖係,居然有人唔使提供個人身分證明資料就可以取消張卡?銀行竟然信其他人,而唔通知我先?到底拆我封信嘅女人仲知道啲咩?信件係私隱,點知佢會唔會盜用,其實佢已經干犯左盜竊罪

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

talking123 發表於 21-10-12 23:42
成件事我覺得最恐怖係,居然有人唔使提供個人身分證明資料就可以取消張卡?銀行竟然信其他人,而唔通知我先 ...

睇晒,樓主似乎諗得太複習,估計應該係第三者收到你封批咭信,冇睇清楚係咪寄錯地址 (唔知銀行寫錯定郵差派錯),對方見個名又唔係自己,怕地址被人盜用,心急咪打去銀行話地址無此人,此地址亦冇申請過咭,可能只係提供信上個 Ref no未必要對你身份,咁職員為安全計怕張咭真係比人執咗,咪先行幫客戶 cut 咗張咭先囉,銀行咁做亦係合理。

銀行 cut 你張咭後,可能會從其他途徑再聯絡申請人,例如致電/ SMS或電郵通知,不過銀行會否主動跟進,定還是(前後腳)未趕及在樓主確認收咭前通知你,還是等申請人主動聯絡就不清楚了。

子爵府

opclk99 發表於 21-10-12 20:50
咁情況梗係唔happy,
但你冧下,可能條友收到信都好驚ar,
會晤會有人用我地址申卡,我又上身?

係,收錯信ge 人可能都眼花睇錯,以為自己被人偷左資料申請信用卡。

opclk99    發表於 21-10-13 21:07

首頁

尾頁

跳至