婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Astra00 發表於 22-5-15 22:06
可能那些ftm沒想長遠。有個好天真以為一家三口住娘家沒問題。完全沒想過住屋問題,跟住佢弟一結婚,佢媽即 ...
外嫁女夫婿呢? 去左邊?
你個CASE, 典型的毛尋煩惱。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

複式洋房

強烈建議有能力就搬開住,所謂嘅家會議離不開都係話一家人互相包容,但記住沒有互相,只有你去包容,就算咁好彩俾你哋嗰刻傾得掂,江山易改本性難移,唔洗幾耐就會打回原形,情況只會無限loop
我曾經都說服自己既然同一屋簷下大家朝見口晚見面,我嘗試主動示好唔洗搞到成日面阻阻陌路人咁,但我真係忘記唔到佢哋對我所做的一切,雖然最後都好幸運可以搬走,但我嗰幾年我所承受的唔係可以靠時間去沖淡
樓主老公提出開家庭會議可以接受,但不要抱太大期望短短會議可以改變什麼

男爵府

Astra00 發表於 22-5-14 21:01
如果奶奶話,都仲要俾少少薄面個老公,始終生佢養佢。如果俾啲姑奶毒姑罵,個心仲銀住銀住。
...

有,不過,條友往住係度得寸進尺..佢想用佢舊式果套,治埋我

C6唔會做…咪我囉⋯⋯

我會比我自己受到任何委屈..

男爵府

kwhkwh 發表於 22-5-14 21:34
我果件米又係,初初見我純品以為我好恰, 後來知我搵錢多就收皮。但在某些下流位用低莊手段,我大方, 算數。 ...

是!我哋女性要自強,唔好靠人

我估你說低莊手調,應該同佢(99)想用佢舊式思想,想似?

早前,疫情無工返,就話我大食懶..

現在,人工找得都過佢個仔,又話要我攞多錢出嚟,貼下男家先得㗎?

(唔係C6生日,要一齊食飯,我都唔想見到佢..諗起3月時,點對我?就討厭

我成日叫C6,唔需要將我啲嘢,都同佢講埋..

男爵府

黃后 發表於 22-5-16 07:43
強烈建議有能力就搬開住,所謂嘅家會議離不開都係話一家人互相包容,但記住沒有互相,只有你去包容,就算咁 ...

你說得真係對…

真係唔可以用時間去忘記?

你有嗰幾年?我同佢(99)12天相處時間,

佢要做初一,我唯有做十五…

等C6自己收拾爛攤子⋯⋯

伯爵府

Astra00 發表於 22-5-15 22:02
我所識的ftm係有壓力,結婚係要生下一代。

喺呢個bk,見過好多, 一屋人逼埋一齊仲要係咁生,個女人又要唔做嘢,但又冇錢喎, 不停製造問題冇諗過去解決將啲問題推卸畀其他人, 我都曾經有畀人逼生仔問題,但我最後解決咗而家冇人再逼我生仔,過得好快活, 加上我娘家嘅錢係家族基金,嚴格嚟講唔係阿媽畀錢我洗, 所以唔使睇人面色, 做人最緊要清楚自己嘅能力,同埋知道自己想過啲咩生活

侯爵府

WaiYin1225 發表於 22-5-16 09:41
我成日叫C6,唔需要將我啲嘢,都同佢講埋
喂喂喂咁囉, 喂我5 so 佢。
喂乜姐, 家下我冇名, 定係下人?
有幾次在我台面, 放低張紙寫下要既野。你冇野下化?
我老闆叫我做野, 寫指令, 有名有姓, 「5該」在後。請問你係老幾?
定係又係一D好似佢口中自稱好X 識做人的手法? 讓人討厭。
我C6醒,知我不喜,少講佢D 野。

大宅

回覆 BECY 的帖子

呢D野.....點傾都冇用唉
有苦自己知
各位JM加油

侯爵府

黃后 發表於 22-5-16 07:43
但我真係忘記唔到佢哋對我所做的一切,.
真係對對對
做人我都5想咁記仇, 對方做既亦係小事, 但討厭就是討厭, 真係會令人記住。

水晶宮

kwhkwh 發表於 22-5-15 22:14
外嫁女夫婿呢? 去左邊?
你個CASE, 典型的毛尋煩惱。

佢老公一人出去賺錢,但月薪2-3萬,但佢太太又要面,人地比野佢,佢不會要。叫佢租6-7000劏房輪公屋,係都租二房1.3-1.4萬。近期有公屋派。終於上樓。等成7-8年。

水晶宮

肥肥寶 發表於 22-5-16 10:05
喺呢個bk,見過好多, 一屋人逼埋一齊仲要係咁生,個女人又要唔做嘢,但又冇錢喎, 不停製造問題冇諗過去 ...

有錢才不用看人面色。認同女人要有錢。

侯爵府

Astra00 發表於 22-5-16 13:21
佢老公一人出去賺錢,但月薪2-3萬,但佢太太又要面,人地比野佢,佢不會要。叫佢租6-7000劏房輪公屋,係都 ...
咁要面公屋都要?

個外嫁女, 好cheap

水晶宮

kwhkwh 發表於 22-5-16 13:25
咁要面公屋都要?

個外嫁女, 好cheap

佢仲要中港婚姻,大齡剩女嫁祖國男子。佢哋一念之差,之前有提佢哋拿擺酒錢(2-30萬、佢老爺奶奶津貼的)去做首期,九成按揭係新界那些買200多尺單位,用那女士收入上到的。但死不願聽,係都要擺酒婚禮做王子公主。

最後就係咁。

沒話cheap唔cheap;佢有公主病沒公主命。咁惡劣環境都為左追仔去生三件。佢勇氣可嘉。

在我看來,有腦的女人不會咁選擇。中港婚姻都已是難度高。如我是佢,全家返内地住都至少有2-3層自己村屋住,解決了住的問題。男的在内地也賺到近一萬元人仔一個月;女人也可以賺幾千元在內地生活到先。

侯爵府

Astra00 發表於 22-5-16 13:34
係都要擺酒婚禮做王子公主
我地算不算騎劫左樓主的post? 希望樓主5好介意。

講起擺酒, 我有個女朋友, 又係教我, 5好慳擺酒錢,佢話咩「呢個係一世, 你會記得。」當時我都有些心動架, 幸好我當時窮到0, 簽紙錢都出5起(我認真, 我沒有少年運,後生過得好苦)。

現在睇番, 腳踏實地好過。

水晶宮

kwhkwh 發表於 22-5-16 13:51

講起擺酒, 我有個女朋友, 又係教我, 5好慳擺酒錢,佢話咩 ...

說真,當年係四長老夾硬要我地擺酒,才累自己遲左幾年買樓。人情要各自比回父母。如果我當年企硬不擺酒就好。幸好都係酒家擺,叫做平啲。

回首當年都真係沒咩閒錢。慳到盡。

伯爵府

BECY 發表於 22-5-14 15:31
依加三個人住
我同99相處上都有唔夾既地方
我依加只係想大家保持距離

一定要分開住,仲要搬遠一點
小見無咁多問題

雖然都仲係有

別墅

傾完都係你錯~

珍珠宮

work唔work好睇你地三個人性格,
同埋你地咩原因唔夾
最後都係覺得,襯未生小朋友前應該搬開住,有咗小朋友仲大分歧
唔好諗住個小朋友係自己,自己可以話到事,基本上一齊住就無可能

珍珠宮

Astra00 發表於 22-5-16 13:34
佢仲要中港婚姻,大齡剩女嫁祖國男子。佢哋一念之差,之前有提佢哋拿擺酒錢(2-30萬、佢老爺奶奶津貼的) ...
大陸老一輩,恨仔恨發燒,追仔追到傻,而且6299好似大哂咁,可能文化...

珍珠宮

kwhkwh 發表於 22-5-16 13:51

講起擺酒, 我有個女朋友, 又係教我, 5好慳擺酒錢,佢話咩 ...
擺酒,做show俾人睇,要好,老公對自己好就一世記住,記住嗰一晚有咩用

首頁

尾頁

跳至