自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

公爵府

回覆 fatpanda 的帖子

多謝你呀,依家我老公好錫我,有兩個仔女,算乖同孝順

fatpanda    發表於 22-5-16 16:16

水晶宮

ansonbbb 發表於 22-5-16 08:31
但我地同住

發現佢地老左好多,想關心佢地,但一見到佢地就諗起偏心行為

平常心啦,任何感情係要雙方面,單方面就冇意思啦

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

但我地同住

盡咗本份就算,其他嘢唔好諗

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我爸爸重男輕女,一向都係女兒照顧佢各方面,請佢去旅行佢會同人講仔請佢,樓係女供佢打算留比仔等等。。。但佢唔係唔錫女,只是想法傳統守舊,其實佢開心咪得囉,而且重點係佢冇對我唔好喎,只不過偏心之麻

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

kakatimb 發表於 22-5-16 14:43
呢個都係我心中嘅死結,雖然我都有做得唔好嘅地方,但係有冇諗過我已經盡咗力,有時做少咗就被無限放大,人 ...

佢要BLOCK就由佢BLOCK,唔好特登去CHECK喇,盞自己唔開心,你嘅愛留番嚟俾仔女同對你好嘅人啦

大宅

牛牛牛牛 發表於 22-5-16 16:17
佢要BLOCK就由佢BLOCK,唔好特登去CHECK喇,盞自己唔開心,你嘅愛留番嚟俾仔女同對你好嘅人啦
...

多謝你…..

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

但我地同住

未婚?
點偏心法?

珍珠宮

畀面勳章

如果父母系過去偏心,而家唔偏心或者有小小偏心就算了,畢竟人無完人。
如果父母而家都係好偏心,就隨自己心意算了。點樣舒服點樣做。
我父親都係好偏心,不過而家老了,但仍然偏心。試過今日幫佢清完卡數,第2日就因為偏心其他仔女被佢鬧,我都有唔開心。諗下偏心都叫做有個老豆比自己嗌下,略表孝心,算啦

大宅

2024年龍年勳章

HLDMaMa 發表於 22-5-16 14:47
一D都冇留俾你嗎?

沒有!但我沒介意, 因為我有能力養活自己.而家姐由細到大都比較貪玩, 讀書成績亦不太好,亦從無為未來打算, 我明白父母係想佢下半世有依靠!家姐成日話父母偏心我, 可能因為由細到大我都比較穩重, 所以父母有乜都會同我商量, 其他人可能有錯覺以為父母偏心我啫!所以其實好多人覺得父母偏心其他兄弟姊妹, 或者父母都有佢嘅苦衷!我亦都相信每一個父母都會盡量公平對待自己嘅仔女, 但係亦都好難做到,因為每一個仔女性格都唔同, 每一個都係獨立個體, 好難一事同人去對待每一個仔女.

水晶宮

SmallTungmama 發表於 22-5-16 17:04

沒有!但我沒介意, 因為我有能力養活自己.而家姐由細 ...

但都吾駛二間铺和一間屋都俾哂家姐,真係想佢打xx吾駛憂咩!

男爵府

睇完各位嘅留言,我更加要警惕自己要對兩個仔一視同仁,唔想佢哋心裏面有條刺

大宅

2024年龍年勳章

HLDMaMa 發表於 22-5-16 17:10
...

因為我家姐一路都無買楼, 依家D楼又貴, 所以比層楼佢住, 當年我結婚, 我父母都有資助我買樓!呢兩間舖好細, 都係收租畀夠佢生活費!

水晶宮

改變不到別人嘅心,就改變自己嘅想法。
你父母無迫你去關心埋嗰個咪好囉

禁止訪問

男爵府

HLDMaMa 發表於 22-5-16 17:10
...

唔係玩分化,但我寧願做佢家姐
唔洗點用腦同負責任就有幾個物業
有能力的也會覺得累!

水晶宮

ansonbbb 發表於 22-5-16 08:28
我想放過自己同佢地,但內心原諒唔到,內心憤恨

雖然父母都有愛同錫我嘅時候。。。

一般是命運安排。。或者比其它人好

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

平心而論、絶對公平根本無可能、父母都係咁話

大宅

QNDEC 發表於 22-5-16 18:09
唔係玩分化,但我寧願做佢家姐
唔洗點用腦同負責任就有幾個物業
有能力的也會覺得累!

我父母重男輕女,所有野都話留俾細佬,宜家細佬舉家移民,都頭來又是D囡照顧佢,隻可以講自己命苦,又不忍心不理老人家.
http://albums.vitapixel.com.hk/200706/vangie/portrait.htm

公爵府

回覆樓主:

我都原諒唔到阿爸,佢害到我有精神病,佢重男輕女,後生對我超差

大宅

靚靚老婆 發表於 22-5-16 18:24
我都原諒唔到阿爸,佢害到我有精神病,佢重男輕女,後生對我超差

身同感受!幸好我有一個幸福家庭!唯有少見面.希望你搵到幸福,擺脫以往唔好的陰影,,我宜家都擺脫唔到,始終佢是我父親,當是為下世積陰德,今世要還
http://albums.vitapixel.com.hk/200706/vangie/portrait.htm

首頁
23456...7

尾頁

跳至