自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

sandypink 發表於 23-2-4 13:22
唔明點解而家econ變左唔可以i後
聽過咁多話投訴case,自己而家坐都唔敢i後
...

揀外國airline既機坐,被投訴既機會相信細d。

珍珠宮

happyeasy 發表於 23-2-4 09:56
未試過坐所以想問問大家,坐高級經濟艙係咪預左可以椅背向後瞓低啲後面乘客不會不滿,唔似經濟艙會俾人投訴 ...

坐長途機老人家對腳屈得耐唔好,我一向幫媽媽買premium eco,upgrade business。真係無先買business。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

happyeasy 發表於 23-2-4 11:50
多倫多,目前只有國泰有直飛

睇餸食飯啦. 問長老係咪想轉機,搞唔搞得掂,因為時間要耐好多,又要走黎走去,老人家精神同體力未必易應付。就算用埋cx 帶老人家服務,唔好倚賴晒佢地。 我唔會要長老轉機,而家check in 手續轉晒, 又廢事佢地響陌生地方周圍走,遇到問題冇人幫。

坐後排後面冇人係好,但響廁所/pantry位,多人行又嘈,老人家要去廁所咪方便囉,但未必可以好好休息,其實條數咪一樣。

我覺得唔駛太擔心挨後問題,咁多人坐飛機得幾個人嘈啫,自己正常坐飛機的話點解要買佢地怕。正正正常大家要瞓要挨後,開餐時拉直椅背,一般冇問題。

男爵府

happyeasy 發表於 23-2-4 11:50
多倫多,目前只有國泰有直飛
飛多倫多咁遠真係認真考慮商務,會舒服好多。我之前每年飛紐約都係坐國泰飛15個幾鐘,Econ 真係辛苦嘅, 後來有 PE 我都坐過, 比 Econ 好少少,不過價錢貴好多就唔係好抵。 後來飛得多儲咗好多里數,再加信用卡積分加錢可以換商務, 十幾個鐘好快過,唔捨得落機添

男爵府

PE 已經好足夠,挨左後,對後面嗰個不大影響
當然如果可負擔,商務當然好好多,真正瞓足全程,記得叫空姐叫醒你食

水晶宮

happyeasy 發表於 23-2-4 11:45
飛多倫多

我暑假都飛toronto, 包括兩老兩小朋友
我地諗住兩老坐business, 其餘坐premium econ
(全部都business 太貴了)
我地諗住飛vancouver 先,喺機場酒店休息下瞓一晚先,第二日先再飛domestic 去Toronto, 唔知咁樣好唔好d
直接飛Toronto 太長時間。。。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

...

same

大宅

jellomama 發表於 23-2-4 10:56
回覆 happyeasy 的帖子

PE 位坐長途機我覺得非常值得,legroom 多咗、坐位闊咗,瞓覺已經舒服好多。如果PE ...

同意!PE位舒服好多!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實冇分別,闊多啲啲,飛多倫多長途買商務艙啦。
我最近一次買唔到直航,韓國轉機都好舒服。商務可以平躺瞓覺,真係瞓到唔想落機。

男爵府

happyeasy 發表於 23-2-4 10:23
即系PE乘客一樣會對前面向後傾有不滿?咁真系應該要最後一排,請問上網買機票的時候是不是可以先劃位確保 ...

我坐过CX机去澳洲,經濟艙最後一行,完全冇得挨後傾,直筆甩,又硬,好辛苦,唔知其他机係唔係

男爵府

未試過坐所以想問問大家,坐高級經濟艙係咪預左可以椅背向後瞓低啲後面乘客不會不滿,唔似經濟艙會俾人投訴 ...

CX PE, 佢個位係固定啲櫈就算嗌後都影響唔到後面嗰個人, 我坐過嘅pe就係咁

男爵府

...

唔係唔可以不過將心比己我坐econ 都唔會嗌后, 因為後面嗰個真係好慘

別墅

happyeasy 發表於 23-2-4 11:46
多倫多

用google air ticket search 可以知道航班的leg room. 加航PE兩個位,E三個位,所以舒服很多。去TRT咁遠,PE應該係好好多。個人意見。

珍珠宮

以前旺季坐CX直航飛過多倫多,優先免費選加長空間座位,前面無人挨後,自己睡時又可以挨後些,隻腳有空間,瞓醒已到,帶住細路,唔會考慮轉機
飛溫哥華時就坐加航

珍珠宮

乘客有權拉低椅背的,可以叫服務員處理

食飯時間除外

珍珠宮

Queenie_0012 發表於 23-2-4 18:06
其實冇分別,闊多啲啲,飛多倫多長途買商務艙啦。
我最近一次買唔到直航,韓國轉機都好舒服。商務可以平躺 ...

有錢當然冇問題

男爵府

我帶小朋友坐超長途(JFK)次次都係坐PE,從未遇過校低椅背俾人微言

大宅

ckmammy 發表於 23-2-4 10:36
PE 同 Econ 分别唔係太大,但個位同前面距離闊少少,將椅又可以唉後少少, 點都好過 Econ 嘅。 不過如果價 ...

超過四個鐘既航程,我一定要 business.

公爵府

回覆樓主:

我fd試過挨後,落機成頭餅碎麵包碎!

珍珠宮

座位闊啲, 前後距離多一點

首頁

尾頁

跳至