自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

子爵府

kerotan 發表於 23-7-6 10:35
好鼓舞嘅分享
我有朋友糖尿病十幾年,有可以控製到乜有加藥到頂打針了,都係睇個人生活方案及决心
...

我有問護士,我係咪太早「睇醫生」(意思嘥錢)她說:「糖尿病係冇問題,最大問題係佢會引起好多併發症,你而家咁後生就開始睇醫生,就係可以推遲自己併發症發生嘅日子。無論係打針、食藥、戒口,都只係為無併發症」

你朋友要打針,可能係因為遲咗開始醫治,但係科學昌明,生活仍然可以好開心

其實我預過幾個糖尿護士,佢哋真係好專業,甚至乎我覺得佢哋對呢個病嘅認識係多過醫生,而且無論係政府定係私家嘅糖尿病護士,佢哋都好有心機~

子爵府

Apple_Orange_T 發表於 23-7-6 06:08
多謝分享
請問廿四小時是隨時插線再紀錄?
謝謝

個貼 就貼實喺手臂,然後手機有個Apps,你只要用手機好似「doo」八達通咁樣「doo」血糖貼,就會記錄左你嘅血糖。血糖貼可以儲存8小時資料,所以每日「dooo」少三次。

子爵府

VRbaby 發表於 23-7-6 07:46
你呢個分享好好呀,因為我唸唔止有糖尿既人,就算係普通人都可以長知識。年紀開始大,以為少食烘焙野,甜 ...

係,米粉、通粉(即係食早餐嗰啲)我冇諗過殺傷力咁大~ 跟住後尾問醫生,佢話原來精製過嘅食品,其實俾原生食品係冇咁好,即係米線會比米飯差~ 心知連我覺得清清地嘅湯米粉,都唔係好得所以一啲精美嘅麵包、蛋糕,我都戒咗~ 當然係要平衡,好久唔久都會食少少~醫生話而家新的嘅概念係 唔係要你做苦行僧,係要你持久細水長流~

子爵府

katherine.k 發表於 23-7-6 08:28
想請教下你買日本椰菜係咪刨絲再落 少少沙律醬 生食

我為咗方便,係買一包包日清嗰一隻椰菜絲,我唔會加沙律醬,所有醬都係大忌!特別係茄汁或者一啲你以為酸酸地嘅沙律醬,多糖嚇死你~

同埋我本身唔太喜歡食沙律醬

子爵府

李斯特 發表於 23-7-6 09:51
我同你一樣
所以現在少食飯,面包。
本來都控制得幾好,但近兩個月血糖又高返,因為貪食 ...

其實血糖貼主要係方便同埋廿四小時,其實拮手指係會比較準確(即係等於抽血會更加準確)但係拮手指好難每一餐都走去吉(我試過一日吉四次

我醫生都話有時係要「放假」,今個星期高咗,下個星期努力啲~ 同埋我而家好努力搵替代嘅食物,美味而血糖唔高但係好多時都會比較貴,最平原來真係澱粉質!

大宅

回覆樓主:

繼續加油

珍珠宮

回覆樓主:

咁你出街早餐有咩可以食?大多數都係澱粉質 ,老公兩餐都出去食,病情keep得唔好,叫他帶飯又唔肯,煩人

子爵府

爸爸豬 發表於 23-7-6 17:13
咁你出街早餐有咩可以食?大多數都係澱粉質 ,老公兩餐都出去食,病情keep得唔好,叫他帶飯又唔 ...

我早餐唔再係出街食(以前會有撈麵、燒賣、雞扒,大家樂、大快活、美心…我早餐轉左自己帶返公司,一路做嘢一路食,係一份好精美嘅三文治,仲會烘底!
但係午餐就真係仲未改到~所以我都思考緊午餐點算~

仲有,我其實推晒啲朋友嘅食飯,如果要同我食飯,就要就我食高級韓燒(冇飯,冇甜品,淨係食靚肉)我試過幾次,血糖升幅唔大~同埋因為貴,唔會食得好多

珍珠宮

金黑街矇 發表於 23-7-6 17:20
我早餐唔再係出街食(以前會有撈麵、燒賣、雞扒,大家樂、大快活、美心…我早餐 ...

老公要在茶餐廳嘆早餐先得,話唔到。
現在加強晚上運動,同晚餐戒澱粉質。

珍珠宮

金黑街矇 發表於 23-7-5 14:59
你一型,你慘好多~

係呀,食咗雪糕有兩餐唔使食嘢(即係食金菇煮金菇)但係個心癮真係解決到:jo ...

其實一型有個好處係容易發現,有好多人二型自己唔知,一知已有併發症。所謂慘係要打針?不過有得控制好過無得控制既病而且打針係最有效,應該正面面對

子爵府

爸爸豬 發表於 23-7-6 17:31
老公要在茶餐廳嘆早餐先得,話唔到。
現在加強晚上運動,同晚餐戒澱粉質。
...

其實我老豆都係,每天去太興係佢唯一的娛樂(退咗休)所以我哋都由得佢,不過老豆嘅其他餐就真係好嚴格,我哋都同佢講要代換,否則個結果只係又入醫院(入咗醫院冇得食太興

珍珠宮

回覆樓主:

加油呀樓主

公爵府

金黑街矇 發表於 23-7-6 17:05
其實血糖貼主要係方便同埋廿四小時,其實拮手指係會比較準確(即係等於抽血會更加準確)但係拮手指好難每 ...

試下蒟蒻麵, 仲有蒟蒻飯
我諗粉絲都應該可以, 因為係綠豆製品

子爵府

金黑街矇 發表於 23-7-6 17:57
其實我老豆都係,每天去太興係佢唯一的娛樂(退咗休)所以我哋都由得佢,不過老豆嘅其他餐就真係好嚴格, ...

興係你老豆真愛

子爵府

ocarebear 發表於 23-7-6 18:27
試下蒟蒻麵, 仲有蒟蒻飯
我諗粉絲都應該可以, 因為係綠豆製品

係呀,我多左食粉絲,其中一個晚飯嘅選擇係大蝦炒粉絲

蒟蒻我都試過,但係我唔太喜歡食,不過都好多謝你介紹

公爵府

金黑街矇 發表於 23-7-6 17:05
其實血糖貼主要係方便同埋廿四小時,其實拮手指係會比較準確(即係等於抽血會更加準確)但係拮手指好難每 ...

需要買一個儀器, 用來將血糖貼貼在身上嗎?

子爵府

3333 發表於 23-7-6 19:07
太興係你老豆真愛

係呀,我除咗俾家用,另外要俾老竇嘅就係太興乳豬券

子爵府

ocarebear 發表於 23-7-6 19:12
需要買一個儀器, 用來將血糖貼貼在身上嗎?

唔需要,一盒裏面包晒所有嘢,全部都係用完即棄。需要配置嘅係自己個電話(安裝Apps)

其實第一次嘅時候我幾驚㗎,因為我明知道會有一支針插入去,情況好似我哋「種豆」咁樣,先插一支針,然後攞走支針剩低軟管。我搦住左舊嘢好耐都唔夠膽撳落去。下定決心撳咗落去之後,發現係唔痛,隔1秒之後痛咗幾秒,就好似拮針一樣,跟住就開始完全冇感覺~

我覺得佢設計得好好,真係一般人都會可以成功癡得到,而且個貼紙真係好實淨(我冇賣廣告成份)個動作就係將嗰一舊嘢好似玩「思家大戰」撳燈嗰一下咁樣,撳落去,彈返上嚟嘅時候已經黐好咗~ 跟住就攞走外殼。

男爵府

金黑街矇 發表於 23-7-5 14:37
我40尾~ 糖尿病、高血壓、脂肪肝、女人病、瞓唔好 齊晒~

covid呢幾年醣化血色素不停上升,當我以為冇希 ...

請問你食邊隻芝土,可否介紹?

公爵府

金黑街矇 發表於 23-7-6 19:19
唔需要,一盒裏面包晒所有嘢,全部都係用完即棄。需要配置嘅係自己個電話(安裝Apps)

其實第一次嘅時候 ...

即係每14日洗費就係五百元

用完14日, 如果血糖都唔係咁高冇需要再不停監察, 其實係可以停止, 定係每一盒入面有唔止一塊14日貼, 係有n塊

首頁
23456...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊