自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

子爵府

s160656 發表於 23-8-20 21:45
台灣女星謝忻早前到港旅遊,但她落船到餐廳用餐時,被店家告知不收現金,只收電子支付。險食霸王餐的她只能 ...

部分店鋪,唔收現金,係避免僱員,有現金過手,防止落格,保障公司

子爵府

s160656 發表於 23-8-20 23:29
八達通方便老人家
但依家好多餐廳用手機落單,有d仲點完後埋錢。

最近經常幫襯-位老人家買嘢,佢話堂食唔識掃code落單,眼又唔係幾好,以前叫開外賣食肆,都轉用Apps,炒埋原本送外賣兩個伯伯,科技進步,人與人溝通、建立關係少咗,淘汰咗人情味

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

原來香港有舖頭,可以唔收現金,我以為唔得添!

男爵府

回覆樓主:

我去過只收現金鋪頭,又去過只收電子支付,無問題。
只收現金,除了和稅有關,係電子支付工具都要另收手續費。鋪頭唔想比這筆錢,無問題。
電子支付,一來防止員工錢銀過手會落格,其實都減少收錯錢,請少個收銀,請多個樓面,經濟角度。
不過,我見好多電子落單,遇上老人家,職員都會人手落單,完全無問題。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

台灣女星謝忻早前到港旅遊,但她落船到餐廳用餐時,被店家告知不收現金,只收電子支付。險食霸王餐的她只能 ...

不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

回覆樓主:

可以接受

大宅

beehoneybee 發表於 23-8-20 23:33
原來如此⋯⋯
「在所有商業交易中,交易條款(包括支付方法)是由雙方決定的。因此是否接受以某種紙幣或硬幣 ...

呢啲算唔算係市場主導?

大宅

只收現金未必會幫襯,我經常唔帶現金出街,身無分文
鍾意電子支付,方便 快捷 乾淨

伯爵府

kittylam 發表於 23-8-20 21:48
香港只收現金冇問題,但唔收現金就唔合理囉。

燒肉like都唔收現金。我次次去係counter 拍實體八達通咋。

伯爵府

s160656 發表於 23-8-20 23:29
八達通方便老人家
但依家好多餐廳用手機落單,有d仲點完後埋錢。

我都無用電子支付,pay me都無

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

一件好普通嘅事, 輕輕一吹就發酵了。 無 cash, 人哋幫佢俾, 再俾返 cash 人咪就完。

只係收款方式當事人無瞭解清楚, 而第一段解釋太串先引發輿論。

瑪瑙宮

ilovebb2019 發表於 23-8-21 09:21
我都無用電子支付,pay me都無

八达通都係电子支付

公爵府

2024年龍年勳章

入座前講明嘅冇所謂

呢單嘢,睇佢表述係食完要俾錢先講?
可能間店有棟塊牌响門口或貼張紙?

最大問題都係『21世紀』呢個回應

伯爵府

回覆 s160656 的帖子

現金係法定貨幣,店家唔收現金好似唔多尊重香港政府喎,
加上佢句 21 世紀回應,
真係好傲慢無禮,
一定唔會幫襯呢d 舖頭。

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

係自己地方,真係無咩問題。
如果去小店,通常會攞現金找數,因為八達通都有收佢地行政費。
想認識多啲屯門友

珍珠宮

回覆 mickeyeva 的帖子

應該唔得 (不過可能無人知搵咩地方投訴啫), 內地好多都用電子貨幣, 但都唔會拒收啦!! 香港都話唔可以唔收毫子, 咪一樣拒收

珍珠宮

回覆 Kc天長地久 的帖子

如果只收現金我可能未必會幫襯, 因為我已經無袋現金好耐.

男爵府

如果入坐前店鋪有明確列出付款方式, 咁無問題呀, 幫唔幫襯就視乎個人意願, 如果好食, 價錢合理, 又唔駛排長龍都會幫襯!

侯爵府

環保接龍勳章

寫明就得啦.
早排有消費券,
好多地方- 街市/的士/小店都收八達通.
過咗一排d消費券用晒後.
佢地都唔收八達通了.. 成日話'壞機'
有信用咭八達通都會帶現金,
萬一間舖話話壞機,
都要俾現金.

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一般都唔會啦

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊