自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

princesscupcake 發表於 23-9-22 21:11
好同意 - 如教得好,仔和囡都會好錫父母。

普遍來說,係咪仔生外向,較少同父母溝通,而囡就較多同父母傾 ...

我老公好顧家
相返兩個妹只顧自己屋企
所以,生女未必一定好
Life must go on

伯爵府

breadcheung 發表於 23-9-23 11:51
係呀,香港十對夫婦,起碼七八對係個女人話事,有唔小只準外家親,男家要斷絕來往,或者喺男家方面無風起 ...

咁又唔好咁講! 仔女都唔係重點, 係性格問題, 有人性格內向, 有人性格外向一樣。絕對唔好一竹篙打死一船人, 有好/衰奶奶,有好/衰新抱
其實只要唔好抱太大期望覺得仔女大咗就要點點
唔好比太大壓力, 因為而家搵食都艱難如果自己有能力其實係一件值得高興嘅事唔使仔女咁大負擔
而自己有能力供養年老父母,係一件幸福及積福嘅事情
娶到好新抱真係睇下有冇福氣
我都有朋友話點解想娶個好新抱都咁難
老實講如果你個係仔, 就希望新抱乖巧順從你, 調轉如果你個係女, 當然希望個女婿聽個女話親外家。
我覺得最緊要佢兩公婆開心, 更加唔好因為我而有爭拗。過時過節我一定叫佢哋先在男家食。

大宅

Jessy 發表於 23-9-22 21:17
仔如果將來能自立搵到食比較不用擔心

女成世都會擔心佢比人蝦,驚佢老公唔錫佢 ...

而家周街都見到啲公主,我反而擔心個仔第時比老婆蝦多啲

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

redhot 發表於 23-9-23 16:30
自問幾廿年來個個月比足家用之餘,出外旅行飲飲食食冇虧待過佢地,我呢期咁多問題佢地仲大安旨意又問我要 ...

專蝦啲乖仔女,因為你一定會回應佢要求,睇準你弱點。

侯爵府

幸運是對手 發表於 23-9-23 12:07
我有個同事已買樓比個女,話唔介意日後佢老公無樓,對佢個女好便可,佢話個女有自己地方,講野都大聲d,佢 ...

一粒囡?
買定樓比囡將來結婚住,女婿住女家樓,個男人唔會覺得唔係咁好?

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

睇每個小朋友性格,我的仔女性格剛巧調轉了,大仔文靜聽話性格好肯學習。細女多嘢講無時停唔聽教(除非我臨近爆發邊緣 ,俾個通知佢我好嬲就嚟要發火,佢就會合作啲)
不過個女始終係我個女,佢愛我我都愛佢,唯有繼續慢慢教

男爵府

princesscupcake 發表於 23-9-22 23:13
對,如娶惡新抱就真係激心~
朋友ge奶奶生左四個仔,四個仔一向都好孝順,後來大仔,二仔,三仔都娶左大陸人做老婆之後,惡夢開始喇,分別教疏老公唔比家用阿媽,又唔番去陪阿媽阿爸食飯,開始變得斤斤計較,甚至失去聯絡,影都唔見。好彩細仔娶左我朋友做老婆,而家得番佢兩個照顧99同62, 真係好仔不如好新抱。

大宅

princesscupcake 發表於 23-9-24 15:54
一粒囡?
買定樓比囡將來結婚住,女婿住女家樓,個男人唔會覺得唔係咁好?
...

佢個女讀緊書既時候已經買定層樓比個女

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

每個人本身性格就係唔同

男仔好動就等於係曳,女仔聽話文靜就等於一定係乖?

所以唔好再成日講咩生女好過生仔,唔孝敬父母嘅女兒依然大把…從來就唔關仔或女事。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

呢啲睇運,教出個乖仔乖女,只係打好咗佢個根基,但都難保佢第時遇着既另一半為人如何,順其自然啦。不過依家啲細路,以我身邊所見,反而係女仔仲曳仲難教過男仔。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊