自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

大宅

goodsnooky 發表於 23-12-3 11:46
如果仔女一向成績都好好,你哋會唔會因為佢考得好而獎勵呢?
我就有一個原則,就係唔想成績同埋金錢掛鉤。 ...

冇特別獎, 同佢講班一係同學差, 級一先係最勁。

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

適當嘅獎勵絶對有助小朋友繼續努力

伯爵府

佢想要咩咪買囉!定一個價錢,所以好難唔同金錢掛勾!考到指定名次範圍內都有,所以唔一定每次進步架 、退步都有!(當然名次唔係好低)!

珍珠宮

無特別獎勵,基本上佢地想要既野又合理,我都會比錢,平常零用又足夠,無需要佢有優異成果才要到想要既野

水晶宮

自己一定有因自己年年考第尾,如孩子考什麼有獎

伯爵府

唔會因為成績而獎。

佢哋幫手做家務,減輕我負擔,我就會獎獎佢嗰晚第一個夾餸,揀佢最鍾意嗰舊餸。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

我會呀!

返工都有merit ,勤工獎啦!

水晶宮

回覆樓主:

你自己有自己一套
唔需要跟其他人

你細時
當年家長 (依家嘅長老) 有無咩獎勵?

我自己就無
讀書係for自己
所以如果考得無咁好都無咩特別
總之知佢唔係懶散就OK

試過有次黐起條筋話考頭3名就買個佢想要好耐好耐嘅袋俾佢返學
佢真係考到
都帶佢去買
少少貴
但應承咗照買
真係一次咁大把

珍珠宮

mannok媽咪 發表於 23-12-3 16:09
師兄
Henry好叻囝 替你高興

謝謝你,今年佢參加多咗課外活動,反而仲開心。

珍珠宮

BKsquare 發表於 23-12-3 17:36
你自己有自己一套
唔需要跟其他人

當年我每次考全級頭十名,佢哋都會送Tamiya 坦克模型俾我砌。

珍珠宮

brother4 發表於 23-12-3 17:19
自己一定有因自己年年考第尾,如孩子考什麼有獎

阿四兄,我從來冇考過第尾,請你搞清楚先回覆。

子爵府

讚下佢就可以,因為通常成績好嘅小朋友,係對自己要求高,未必為咗物質,無端端送禮物,反而令佢忘記努力讀書係為咗自己。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

007Mary 發表於 23-12-3 14:30
我大仔昨天港大醫學院畢業,我在淘寶買了個畢業公仔奬俾他。有呀,當年大仔小學時每科成績90分會獎他10元, ...
希望你仔仔能夠成為一個有醫德嘅醫生 因現今太多向錢看嘅醫生
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

回覆樓主:

我女每次考完試都會有一份獎勵,因為我只要求佢過程盡力,從來唔會因為成績而獎勵

子爵府

除非你個仔不會同人比較,如果佢有朋友,因為考到第10,家人慶祝和獎勵,次次都係咁,佢會憤憤不平,覺得自己被無視。
原來進步大先被重視,故意後退。

之前有呢啲案例。

~咁當然因人而異,有啲小朋友自我驅動力強,就完全不在乎別人的認可~

要睇你嗰個是怎樣的人,父母順勢而為。

水晶宮

細路哥如果有嘢做得好,無論係成績或比賽,都應該獎勵。因為到佢地大咗,想要的嘢唔係錢可以買到。

好多年,我都無買聖誕禮物或生日禮物比我女。問佢要乜,佢想要的是學術比賽獎項、體育比賽獎項…父母使d錢,花d心思令仔女好開心的日子一閃而逝,樓主要珍惜。

大宅

我都從來無將成績及金錢掛勾,而且阿女對物質睇得好淡,佢部手機已經用到好舊都唔捨得換新,話唔想浪費。
所以一向以來我嘅做法就係佢考完試嗰日同佢去大食一餐,或者去迪士尼/staycation/短線旅行,主要係獎勵佢付出嘅努力,輕鬆一下。
至於成績考得如何,我哋只會作賽後檢討,考得好的話,嗰份喜悅已經係佢俾自己最好的獎勵。

大宅

認同(唔想成績同金錢掛鉤).所以 一考完試, 就根據佢有否努力溫習去獎勵. 反而派成績表時, 就冇任何表示, 反正考得好, 學校都會有獎學金.

我重視嘅係佢自己控制到的過程, 而唔係佢自己控制吾到的成績名次.

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

goodsnooky 發表於 23-12-3 14:40
你係一個好媽媽,果然講得出做得到。

睇返一家人旅行相片
真係美好的回憶

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

MM2H 發表於 23-12-3 12:11
你已有原則,就跟番自己原則行,難道旁人意見會令你改變原則?

反觀,用心衡量番大仔,二仔,對此原則嘅 ...

同意。如果自己唔止一個仔女,真係要小心行事。

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊