自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

sunnymama2 發表於 24-3-24 07:23
之前有講過阿哥迫侄女揀physics, 因為覺得phy Chem bio 揀科無敵。

而家中四讀左大半年,侄女有喊過話我阿 ...

好多女仔都攪唔掂physics, 勉強唔來
其實除咗engine, 其他科好少一定要physics

大宅

之前有講過阿哥迫侄女揀physics, 因為覺得phy Chem bio 揀科無敵。

我仔當年中四phy 同bio都讀到拉牛上樹咁,佢話中四時教phy個老師唔掂,好彩中五轉咗老師再加上出去補習社補習,而Bio佢未摸到答題模式,到中五下學期開始get到,最後兩科都拎5*。
所以要俾啲時間去嘗試用唔同嘅方法去解決問題,係學校老師教法問題?有無出去揾補習?俾我會試盡辦法,尤其中四個暑假,中五上學期未有改善先諗drop科。

伯爵府

esmehouse 發表於 24-3-24 14:50
所以有時家長唔肯放手真係會害死小朋友,讀個個又唔係家長,但就偏偏要插手,唔通人地讀醫讀 Law 自己個個 ...

讀醫讀law都語需要physics

子爵府

sasa615 發表於 24-3-24 11:02
想讀醫護,保住bio 就得,Chem 除非次選藥劑。

會考年代已知,有女校會考班, human bio 係必修科,因為可 ...

你错了,讀醫要Chem, 唔係Bio

大宅

annie133 發表於 24-3-24 14:58

雖然讀醫or Law唔需要Physics,但係例如HKU讀醫或law都要六科,如果drop左一科Phy,學校又唔俾轉科(F4 過咗大半學期都有啲抆水),都入唔到閘讀呢啲科,或其他需要六科的科目。

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

esmehouse 發表於 24-3-24 14:50
所以有時家長唔肯放手真係會害死小朋友,讀個個又唔係家長,但就偏偏要插手,唔通人地讀醫讀 Law 自己個個 ...

無錯!而且每人嘅強項弱項都唔同,點可以單靠邊科好就揀邊科,要讀得掂先得架!咁様真係害死自己仔女

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

annie133 發表於 24-3-24 14:58
咪係囉,除非有 M1 or M2
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

bu-b 發表於 24-3-24 15:09
無錯!而且每人嘅強項弱項都唔同,點可以單靠邊科好就揀邊科,要讀得掂先得架!咁様真係害死自 ...
講得衰啲,有時學童自殺家長都有責任
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

快d drop左佢啦,吾明點解而家選科要甘市儈,以後既事無人知,梗系選d自己讀到又有興趣既科啦

寶石宮

sunnymama2 發表於 24-3-24 08:24
請問Chem 和bio 邊樣重要d! 邊科係肯努力,會容易d攞5?因為侄女唔係一個醒目的人
...
如果唔係醒嘅人,依兩科攞 5 都有難度

伯爵府

hohoho36 發表於 24-3-24 09:56
你地學校咁好可以drop科?我以為而家無佐通識所以所有學校一定要修3科。我們要到中五下學期完佐升中六先可d ...

同我女間學校一樣,佢依家中五只係hea讀,預備中六drop bio.

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

想讀vet, nursing, 有冇睇相關要求係修咩先?

侯爵府

當年會考我唯一一科冇distinction/ credit 就係Physics,照鏡reflection 定refraction 我都攪唔掂。

唔鍾意又讀唔掂,不如專心其他科目好過!

大宅

2024年龍年勳章

請問Chem 和bio 邊樣重要d! 邊科係肯努力,會容易d攞5?因為侄女唔係一個醒目的人
...

冇話邊科重唔重要,要睇你姪女將來讀大學想讀邊一科! 我大女當年冇drop到任何一科;雖然拉牛上樹, 但佢都將勤補拙! 加上我老公phy 勁, 一路陪佢讀, 同時佢好勤力; 每日編好自己嘅時間表;所以DSE成績出嚟, 三科都不是太差!bio 肯定好多嘢要背, chem 如果你開竅捉到條路應該會無咁辛苦!但係phy chem bio 一齊肯定好辛苦!所以到我細嗰兩個, 都唔揀呢三科的組合!

p.s 當年我大女揀科嘅時候冇乜主見! 而我同我老公思想守舊, 認為如果要讀理科就一定phy chem bio 先至完美, 所以就揀咗呢三科嘅組合!

大宅

ocarebear 發表於 24-3-24 09:23
econ
我仔當年成日話早知唔讀bio 讀econ
唔多野讀、好容易有4

我囝学校econ好难,全班平均分48/100 (中四)

男爵府

...

Bio肯讀都易理解,入nursing要讀啦

侯爵府

...

Bio? 靠背但必須花大量時間。

子爵府

lovedgs 發表於 24-3-24 12:43
其實吾一定要drop,吾理佢or吾去考都可以 (只要你心理上放得低,drop吾drop分別不大)
我大女,bafs,F5已 ...

你兩個小朋友係咪讀名校?本身都叻,只係某一科比同級同學弱但根本就係叻人

大宅

回覆樓主:

physics 九龍區邊度補習好?

子爵府

yaumuimui 發表於 24-3-25 16:14
你兩個小朋友係咪讀名校?本身都叻,只係某一科比同級同學弱但根本就係叻人
...

dse 4同5 係有好大距離,5係有實力,佢哋本住只要有3又吾影響其他科,一考無妨,考到4係好運(其實作用不大,吾考都無所謂,兩個都讀8科,吾係aim神科,best 6平均5,大學好多野揀)
dse要考得好,要文科好(中英LS)+中三選對科,我兩個女文科吾勁+無選對科(大女dse選商科但大學讀工程,細女dse全理但大學讀商科),讀3年自己吾鍾意又無天份嘅科最後平均有5,盡力了

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊