嬰兒醫護

跳至

首頁
23456...80

尾頁

侯爵府

回覆 wbien 的帖子

可以的, 其實小朋友會蝦人
如果"長老"要抱, 日間佢照顧, 由得佢; 晚上, BB由你們照顧, "長老"不好干預...當然, 老爺奶奶就由老公出面阻止干預, 而你同老公就要一條心
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

Thanks a lot for the posting these out. Very good sharing!

My son is 15 months now and he's generally a contented baby. We share similar philosphy as yours, including emphasis on routine, boundary setting and peaceful environment.

I'd to seek your view on how to train my son into kids' bed. Since we rent a flat, we cannot provide him with a separate room with kids' bed. Instead, we have a separate room with adult's bed. But since the room setting has a few steps and some cabinets, we are unsure if we could train him sleep by himself. There seems a few options -

a) helper sleeps with him in one room (son on bed, helper on the floor) - not a very preferred one because we want to keep a distance between son and helper

b) mum and dad takes turn to sleep with him on the same bed - this seems a safe option and but it doesnt help training him sleep alone

c) let him sleep alone in the room - even though we do adjustments to make the room safe for him, he will probably refuse to sleep and get out of bed at night. He may want to play with us, or play by himself in the room. This means the sleeping time may not be strictly enforced.

d) arrange the kids' bed in our room - so that he will be able to see us while he's alseep. But the drawback is it does not train self sleep as well.

Can you advise what to do? My son is still in BB bed but we anticipate that he will break out in some months' time.

Thanks!!

侯爵府

回覆 mamath 的帖子

你意思是怕孩子掉下床?
市面上有一種活動床欄, 只要床上有4吋厚床褥, 便可以用

如果你怕孩子會自己下床, 一方面可以放置小路燈, 即使下床也不會看不到樓梯跌倒;
另一方面, 我兒子只要毛巾在手, 便不會離開床, 因為那是我提示他要睡的物品

當然, 我主張的是, 孩子獨睡, 就是OPTION C
同樣地, 有安撫物, 孩子知道要睡, 是不會胡亂下床的; 另外, 若他不想獨睡, 下床找你們, 可看Post 11, 用這個方法, 再大的孩子, 也是折騰一晚, 第二晚不會再來, 當然, 要有他喜歡的環境, 所以可以帶他選床上用品, 公仔, CUSHION等東西, 增加他留在床的吸引力

事先必須告訴他, 他長大了, 要換床, 好像爸爸媽媽睡大床一樣, 不再睡BB床了; 另一方面, 若以前陪慣, 也可以告訴他, 每個人也是獨睡的, 何況有XX公仔陪你~
不用太擔心, 事情可能沒有你想像般難唷, 祝成功!

如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

複式洋房

我BB已經17個月了, 之前有段時間成功戒了夜奶, 但不知原因,近三個月她約4am醒了叫"milk", 食完再瞓至7/8点起床. 最近一星期在12am/1am已叫"milk", 4/5am再叫"milk", 瞓至8/9點. 半夜也吃4-5安.
她而家日頭只瞓一次12-3pm, 每晚約9:30pm飲奶(約5-6安), 刷牙, 錫錫爸媽, 拿着滑滑絲巾便跟工人姐姐瞓(她自己瞓BB床), 問題不大, 只是半夜醒了吃奶,担心她瞓不好影響生長 (她一直是最低那條生長線), 又怕壞牙.
我在想半夜她再叫要奶, 只給2-3安,希望慢慢減至不用, 你覺得可行嗎?還是有其他意見?

大宅

pyjess 發表於 13-4-11 23:14

你意思是怕孩子掉下床?
Thanks. When do you think is the best timing for changing to kids bed? aged 2 or 2.5?

子爵府

非常同意pyjess講既要同老公關係好呢一點。其實都唔好講話仔女大個果時會走果啲嘢,單係自己同老公關係唔好,已經會好影響小朋友既情商發展!

我同老公試過分房,到最後同番埋一齊訓,其實前者媽媽會覺得小朋友好需要自己,會有一種滿足感,但呢種滿足感係唔健康並且係addictive的,將所有責任扛在自己身上,表面上睇好似咩都會做得好啲,但亦俾老公一個訊息「我屋企根本唔需要我」

有啲照顧小朋友既工作,如果唔係做得特別差,亦唔係原則問題,其實應該多讓老公參與,除咗係幫輕自己之外,老公亦會覺得自己喺屋企係有用的,唔係多餘既人,佢亦唔需要喺外面尋求被需求感。

因為我見到好多例子唔係老公唔想幫手,而係老婆根本唔想佢幫,或幫一次挑剔一次(我之前亦有犯這錯誤)。

而要做到呢點,唔係單單製造同老公二人世界時機咁簡單,而係成個心態都要重整,將老公擺喺第一位,孩子第二位(但唔代表孩子唔重要),因為只要夫妻關係好,孩子先會開心成長!

pyjess  再看一次, 仍覺得你說的十分好  發表於 13-4-13 02:39

侯爵府

到小朋友在BB床時, 有局促的感覺, 就是時候了
我見過最早9個月大時轉床; 我小朋友3歲轉床 (BB床60寸長)

侯爵府

回覆 HappyBC 的帖子

一方面, 已經17個月, 可以食固體食物, 以前, 我為免孩子半夜肚餓, 又可以教他自己拿食具, 自己進食1歲開始, 臨睡前, 不是吃奶, 而是吃一瓶固體食物, 例如粟米蓉加蛋黃, 意粉.... 1.5歲他已經可以完全自己進食, 不用我餵

另一方面, 若食固體後, 仍固定時間起床, 那是習慣了, 不要餵奶, 餵少量的水, 每天份量減半, 第三/四天, 不用餵, 讓他哭一會, 會再瞓

侯爵府

回覆 shirleyying 的帖子

1000% 同意
好多媽媽會覺得, 老公做的不夠自己做的好, 其實暗暗有種心態: 他搶了我那份滿足感

當初我生完BB, 大冬天, BB在爸爸懷中不哭, 一轉手去我懷裡便哭, 我心裡有個很恐怖的妒忌: "孩子在我懷中哭, 也好過在你懷中笑"... 還幸老公體諒, 才不至於夫婦吵架

後來, 我整理自己的想法: "老公一世人只有一個, 孩子可以要多少有多少" (其實我已不能再生, 怕有生命危險, 但仍可以領養呀) 正如你說, 我把老公放在第一位; 我亦曾告訴朋友和老公 (他知道這個想法很重要, 男人要人愛護的唷): 若兒子與老公的利益有衝突, 我會以老公的利益為依歸

所以孩子出生以來, 我兩夫婦去過8次旅行, 只有2次帶兒子在身邊, 因為我們覺得二人世界真的很重要, 愛枕邊人比愛孩子多一點點, 更重要

事實上, 兒子知我們關係好, 他的性情也很安定, 面對轉變, 例如上學, 轉校也從容適應; 而我兩夫婦亦非常滿意這個孩子...這份滿意, 令我們對孩子多包容, 多體諒, 但不失要管教時則管教

可以說, 在這個家庭裡, 我感到夫婦關係和育兒, 真的是一大樂事!

伯爵府

畀面勳章

我女已經23個月大, 由2-3個月大開始已經係自己瞓...
佢會自己係床玩一陣就瞓....
佢張BB床係大人床旁邊的~

由3個月前開始, 我意識到佢有D怕黑, 所以我開了一盞暗暗的燈陪睡, 佢熟睡後, 我們會關掉...

到早幾日, 佢半夜醒來就喊, 直到開返暗燈先收聲同瞓...
尋晚就唔知點解, 突然要我陪瞓... 我一出房門口便狂喊, 我女甚少狂喊的.....

結果我要在大人床陪瞓......

究竟我女發生咩事呢? 怕黑? 怕怪獸?

侯爵府

回覆 buzz1234 的帖子

首先, 環境一定要睡前睡後一樣 (正如Post 10所說), 所以路燈要通宵開, 不要關掉; 如果怕太光, 記住用"低火數"的
最近, 我帶了孩子去英國旅行, 為怕吵醒他, 第一晚, 我給了他耳塞, 他很快睡了, 但1小時後, 他大哭, 原來耳塞掉了, 我告訴他沒事, 並把耳塞都拿掉, 反而他在鼻鼾聲下, 每晚都是一覺天光

23個月大, 的確會開始害怕; 試著找出她怕甚麼, 怕黑的, 可用Post 14的方法, 教他沒有甚麼好怕的...而且爸爸媽媽就在外面, 是她的保護

若不是害怕, 而是因為有轉變, 就要找出甚麼轉變, 引來的壓力, 例如: 上學, 搬屋, 家中有新生兒, 有人過身, 父母吵架....

伯爵府

畀面勳章

引用:+本帖最後由+pyjess+於+13-4-13+13:20+編輯

原帖由 pyjess 於 13-04-13 發表

Thx! 就我所知,環境是冇變得。但如果找不出驚咩,照用crying control ,有冇問題?

侯爵府

環境有變...你熄左燈嘛~
另外, 一個一向自己瞓O既小朋友, 突然喊, 亦可能係病左/作病, 呢幾日要多觀察, 甚至問下佢有咩唔舒服

Control crying的先決條件是: "其他需要都被滿足了", 所以不能跳過這一步, 直接用control crying的

伯爵府

畀面勳章

引用:+本帖最後由+pyjess+於+13-4-13+13:37+編輯

呢排我都已經開燈開通宵了。。。同埋佢只係尋晚開始先唔肯自己瞓,要我瞓係大人床陪佢。。。。

但其實我都分唔出佢係怕黑定扭人陪。。。。可指點下嗎?

希望我可以儘快ko呢件事。。。
之前一直不用陪瞓變成依家要陪。。。感覺好痛苦

侯爵府

直接問佢, 22個月, 你可以問佢係唔係怕黑佢的確未識表達好多野, 但係會表示"是與否"

但, 我最怕是她病了, 而你沒有留意, 所以要注意一下

再者, 今晚可以看她有沒有這個情況, 未必你有想像的差, 可能今晚根本沒事;
一個習慣了自己睡的, 不會突然要人陪睡, 通常有些事

禁止訪問

大宅

回覆 pyjess 的帖子

很多謝你的分享!!我個B 20日大,3.5hrs食一次奶,每次食100ML,想問下:1.因為3.5hrs食一次奶,所以每日時間都唔同,叫唔叫有固定作息時間?
2.佢夜晚成日未夠鐘食奶就喊,有時早成個鐘就喊,無理由係肚餓; 亦試過食完奶唔瞓,放落床就扭身扭勢,跟住開始喊,試過扭成5個鐘都唔瞓(已經掃左好耐風)。。。如果所有基本需要都已經滿足,而家用control crying會唔會太早?
3.未滿月可唔可以用安撫物?

Thanks!!

伯爵府

畀面勳章

引用:回覆+buzz1234+的帖子 直接問佢,+22個月,+

直接問佢, 22個月, 你可以問佢係唔係怕黑佢的確未識表達好多野, 但係會表示"是與否" ...
我女呢幾日都幾反覆。。。。星期六晚,星期日nap+夜晚都可以自己瞓。。。但今晚又唔得,我離開咗間房都係咁以各樣藉口叫我返入去。

我感覺到佢怕冷氣機滴滴答答聲,因早排有晚好大雨,嘈醒咗佢。我有解釋佢聽今晚冇滴滴答答聲,如有,我會馬上入去陪佢。佢都唔放我。。。直至我話我去廁所,佢先比我走,我就走咗冇再返入去。。。。

咁樣講大話,係咪唔好?

我又可以點比多啲安全感佢?好苦惱

侯爵府

回覆 kittykuma 的帖子

20日太細
而且呢個方法必須以1)固定時間表為前題; 2)理解小朋友哭甚麼才行; 再者, control crying 只是配菜, 可用可不用

1. 3.5小時一次奶, 並非不能固定時間表, 而且20日人仔食完, 掃完風便睡, 時間表就是天天6:00AM, 9:30AM...食奶, 掃風, 之後睡覺

2. 包住BB; 但天氣開始熱, 唔好著太多衫, 包巾要薄

3. 習慣放一隻公仔在旁/放毛巾在腋下

4. 在你未聽得懂孩子哭甚麼時, 不要用Control crying, 未懂而用, 只會危險, 只會失敗

侯爵府

你好叻! 其實你已經搵到原因

小朋友, 對"奇怪"的東西, 有"不理性"的恐懼, 我家小男孩也試過被打風落雨的聲音嚇醒大哭, 我們還是心平氣和的, 讓他看窗外有風有雨有閃電, 並問他: "雨有沒有打在你身上? 風吹到你嗎? 對呀, 沒有, 家裡是很安全的, 而且有爸爸有媽媽有嫲嫲在, 你不用怕", 他便肯回去睡

你的孩子也一樣, 有幾件事可以做, 第一若有滴滴答答聲, 帶她去看, 看幾分鐘, 讓她知沒有甚麼好怕, 問她問題; 第二, 在日間去洗手間水喉, 滴水給她看, 讓她知道, 滴水會發出聲音, 讓她摸摸, 她會知到自己的害怕有點可笑; 第三, 不要以為教一次, 孩子會記得晒, 反覆教幾次, 再出現這個情況又要教幾次

每個過程必須心平氣和, 孩子感到你怕, 會以為滴水聲真的很可怕, 她不會明白你怕她不睡的

剛才, 我家小男孩又指著一隻小飛蟲, 我也是問他: "有飛在你身上嗎? 有咬你嗎? 對呀! 沒有, 哪你怕甚麼", 當然, 現在已很有進步, 沒有哭, 只是指指給我望, 我也不用抱起他安慰

至於你說, 是否不好說謊, 答案是: "是", 但她睡後, 你有很多東西可以做, 例如上BK, 你告訴她, 媽媽現在有事做, 但你放心, 一旦事我必會過來保護你

其實, 會怕的孩子, 也很好呀! 證明他們長大了而且她不是沒有安全感, 而是有某一樣東西, 她害怕, 只要是正常人, 也會有害怕的東西呀! 這與安全感沒有關係的
只是, 她年紀少, 有很多不懂, 所以有些"不理性"的恐懼, 家長要做的, 只是把"不理性"的恐懼除去

首頁
23456...80

尾頁

跳至