自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

片只証明到廁所外面發生乜事,廁所內發生過既事只係聽一方口述?

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

pm1202 發表於 17-2-7 01:38
唔明白對方點解要咁做,打完你話你偷野,想屈你賠錢?但根本搜唔到部電話

我係傾向相信你的,好希望有人幫 ...

係咪諗住拍門一有人開門見樓主拎住電話搶左佢當佢偷?
一係尋錯仇

侯爵府

cinda72. 發表於 17-2-6 23:38
呢d情節我自動過濾機制完全skip晒唔睇
單就樓主一開始對個阿婆既態度,點會信佢係任打唔嬲,係夠唔 ...

大宅

回覆樓主:

終於追晒49頁,觀後感 - 單方面嘅故仔有好多解唔通嘅地方,概括4個字,事有蹊蹺

珍珠宮

baby0525 發表於 17-2-7 11:58
終於追晒49頁,觀後感 - 單方面嘅故仔有好多解唔通嘅地方,概括4個字,事有蹊蹺
...

事主昨晚8點後無再回應了

公爵府

june231 發表於 17-2-7 02:03
搵律師同你去警處報到 就算係刑事請大律師一般都係二千蚊左右 2千買公道 畀著我去借都借返嚟 ...

二千蚊?
刑事案唔認要過堂,預五萬真係唔多。

屋企人經歷過差唔多,唔識上庭搞,燒左十萬甩身,如果唔燒十萬留案底加罰款。

樓主求神拜彿個官會信你,如果官唔信你,後果唔係咁簡單,所以點解有啲警察會叫你認左佢簽警司警誡(兩年後銷,不留資料),未必係一件最壞既事。

大宅

回覆樓主:

咁恐怖既

水晶宮

Yoshikitty 發表於 17-2-7 07:23
我偏信樓主既,如果真係發生呢件事其實都幾委屈,所以先會不停推post去每個論壇求公道求事發當日條片。
如 ...

如果佢真係賊喊捉賊,件事衰左仲點會周圍搵人伸冤呢.........
如果佢真係偷嘢,而又斷唔正呢?
就冇左賊喊捉賊啦

琥珀宮

畀面勳章

豬仔嘜 發表於 17-2-7 12:55
如果佢真係賊喊捉賊,件事衰左仲點會周圍搵人伸冤呢.........
...

呢個古仔我作咗好耐,比你快我幾步添
我嬲c你我嬲c你

水晶宮

I9528 發表於 17-2-7 13:09
呢個古仔我作咗好耐,比你快我幾步添
我嬲c你我嬲c你

對唔字對唔字

琥珀宮

畀面勳章

豬仔嘜 發表於 17-2-7 13:10
對唔字對唔字

下次就。。。。

珍珠宮

豬仔嘜 發表於 17-2-7 12:55
...

我鐘意你個~斷唔正用詞
但依然可以假設作賊喊捉賊喎
亞婆手機差點被偷或已成功得手(記住現埸有事主識既人,又可能唔止一個,手機在拉扯時已被運走)加上亞婆係有受傷架(都幾肯定被打啦)
但事主反過來話自己係受害人,求清白。
之所以賊喊捉賊係成立既係個假設故事上

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

rean_chau 發表於 17-2-7 12:40
二千蚊?
刑事案唔認要過堂,預五萬真係唔多。

可以分享你家人的經歷嗎?

男爵府

好多疑問:

點解認為有片可幫你?
厠所內會影到咩?

一個4/50 歲最多係c9啫.
40~50 算阿婆?

睇唔明。

公爵府

3b 發表於 17-2-7 13:24
可以分享你家人的經歷嗎?

我呢個CASE更無辜, 同個朋友一齊, 佢朋友同人嘈然後打左起上黎, 果個人報警話有兩個人打佢...然後返左差館...原來我地都係抱住無做過唔會認既心態....

果時都有揾過議員幫手, 但其實佢地都係比少少意見, 揾律師都係要自己...果時諗住小案件,所以揾左法援, 上庭前有問警司警誡認唔認 , 當時無認, 所以要排期再上堂...過左第一堂就發現個法援律師唔係好掂, 所以即刻自己揾律師. 律師睇晒文件就話五五波, 因為呢啲案打架案80%係睇個官信邊個. 個律師都話如果佢一開手接呢單案, 就會叫我地接受警司警誡, 佢解釋係兩年資料記錄, 無重犯就唔會留案底. 但如果唔認上庭去打, 而輸既話, 個官會有實質裁判同留刑事案底, 如果個官對你印象唔好, 要入去坐都有可能...總之變數好大, 唔係話唔認就無責任.

後尾又過庭又排期, 又押後再審 ,然後又結案, 足足8個月時間...最後我地果個甩左, 而打人果個朋友就罰款, 個官原本想判佢入去坐, 後尾結案時揾左一個大大狀去求情, 所以先罰款. 整個過程, 我地駛左$8萬, 佢駛左$10萬, 佢阿媽話, 早知認左佢就唔駛搞咁多野...

仲有一個程序十分重要, 就係千其唔好亂用投訴科...因為落口供個警員會上庭作證, 你投訴佢, 唔担保佢上庭會點講野,而且對成件事無幫助, 除非係好肯定佢程序出問題,, 否則真係要問清楚律師先行呢一步.

呢個係我自己CASE, 可能同其他人經歷唔同. 總之公義真係一個遊戲, 要識玩先唔會玩到自己, 好多人一味話公義, 其實公義係要用錢去彰顯...公義唔係真係咁乾淨.

大宅

june231 發表於 17-2-7 02:03
搵律師同你去警處報到 就算係刑事請大律師一般都係二千蚊左右 2千買公道 畀著我去借都借返嚟 ...

二千蚊揾大律師陪同去警署報,之後可能係天文數字,影印一張紙都計錢

珍珠宮

rean_chau 發表於 17-2-7 14:26
我呢個CASE更無辜, 同個朋友一齊, 佢朋友同人嘈然後打左起上黎, 果個人報警話有兩個人打佢...然後返左差館 ...

希望你唔好介意,你個case 打交係法律上係有需要處理。如果無阻嚇性,人好易嘈起上來就打.社會就會好亂。maybe 唔好采在係對方撩事先。但不論如何只系唔好采。同公義扯不上關係!

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

幫你推上報,咁都得。

公爵府

wantaima 發表於 17-2-7 14:59
希望你唔好介意,你個case 打交係法律上係有需要處理。如果無阻嚇性,人好易嘈起上來就打.社會就會好亂。m ...

唔介意, 畢竟都過左好耐...個個受到教訓有得著就最好..
只不過法律程序既野, 真係唔係用我地日常知識去理解..

其實呢啲野真係揾個律師去搞好過係呢度問....有啲打開刑事案既律師, 唔駛片都可能可以幫你拗得返...

首頁

尾頁

跳至