自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

禁止訪問

BK Milk勳章

伯爵府

bebesoky 發表於 14-2-22 13:37
睇咗樓主啲回覆,咁教人地實嚇親。唔記得唔出奇,返1日工,抄咗都唔代表記得,如果樓主係教書實激到癲,啲 ...

我從來都無睇到自己好重, 係經理成日話我走, 無人幫佢做野, 佢唔知點算好, 我都無鬼得閒理, 我煩緊亞B D野多, 但我地有好多2,3歲既小朋友客, 我地教佢一次點開IPAD, 佢地一個星期後反黎, 我地就咁比佢, 佢自己都識開黎玩, 咁想問下, 係咪2,3歲個D特別醒D呀??

個時我提過經理早D請人, 佢都咁樣, 我都幫佢唔到啦...佢自己搞掂佢啦...

purple_onion  你又幾醒呀?  發表於 14-2-22 20:44
BKsquare  小朋友學嘢, 希望你都係咁有耐性  發表於 14-2-22 18:46
beiette  嘩~ 你咁做比較…… 真係佩服你…… 個女仔走係正確,跟住個咁既上司真係  發表於 14-2-22 16:21

大宅

回覆:唉…時下年青人,你地點呀

當年我第一日番暑期工都係咁

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:Quote:bebesoky+發表於+14-2-22+13:37+睇咗

原帖由 CarrieNazi 於 14-02-22 發表
我從來都無睇到自己好重, 係經理成日話我走, 無人幫佢做野, 佢唔知點算好, 我都無鬼得閒理, 我煩緊亞B D野 ...
依家d細路分分鐘未夠一歲就玩緊ipad 喇

子爵府

2011至尊種植勳章

引用:Quote:bebesoky+發表於+14-2-22+13:37+睇咗

我從來都無睇到自己好重, 係經理成日話我走, 無人幫佢做野, 佢唔知點算好, 我都無鬼得閒理, 我煩緊亞B D野 ...
好小事,不過你唔係好接受人地講你有問題,一味話個後生唔啱,講到2,3歲都識咁係唔係請個2,3歲做?

當年我叫個senior教個18歲,佢就係一開口就當人地一學就要識,結果個妹妹仔嚇到飛起想唔做,竟然隔離部門呀頭睇唔過眼叫我教返,請妹妹返來係幫輕個senior,然後我諗住教senior 做多啲manage既野升職,到最後我忙到嘔都要教,原本諗住個senior做得耐教到架嘛,就係態度問題教唔到,仲攪到佢自己無咗個機會,咁值得嗎?時間短心情唔好係明白,但新人係需要時間的

purple_onion  Good point  發表於 14-2-22 20:45

琥珀宮

同客比?相信你對住個d 2,3歲既小朋友「客」,比起對個新人,你會有耐性同態度好好多!所以得出唔同結果,分別唔係邊個醒d,而且講解既態度同方法!

大宅

引用:公司今日請左個人頂我個位,叫我教,我教執

原帖由 CarrieNazi 於 14-02-21 發表
公司今日請左個人頂我個位,叫我教,我教執新file,叫佢攞住個辦照執,重要講埋邊d form係要,其他唔洗理, ...
BB將來出世一樣乜都唔識,比多D耐性教新人啦

熱狗媽  同意,不過都好懷疑樓主有無咁好耐性  發表於 14-2-22 23:40

男爵府

回覆:CarrieNazi 的帖子

啱啱畢業係咁架啦,如果你語氣再重d,佢可能重騰雞,佢肯抄筆記起碼代表有心學,我見過有d教個陣又唔抄,到做個陣又問問問,講完唔記得又唔拿拿聲抄低,到再做又問個下先㷫呀。

侯爵府

畀面勳章

有時說話係需要技巧,說話語氣都會好影響出黎既結果…… 你雖然冇鬧冇黑面,但一定係做左D野令人感覺好差,人地之前份工做既野仲複雜都做得耐過呢份工,好明顯唔關份工事,係關公司某D人事…… 你都話你仲係新人時都感受到壓力,點解你唔企係你地角度諗下? 只係識得放大人地唔好既地方…… 你成個人棟係隔離,係人都大壓力啦,我都會慢慢小心做~ 做錯你又唔滿意,想小心D做慢D又唔滿意,想有時間適應都唔岩…… 宜家人走左,只顯得你冇領導才能……

purple_onion  冇EQ too  發表於 14-2-22 20:46

複式洋房

性格好唔好呀

伯爵府

Chikane123 發表於 14-2-22 16:14
啱啱畢業係咁架啦,如果你語氣再重d,佢可能重騰雞,佢肯抄筆記起碼代表有心學,我見過有d教個陣又唔抄,到 ...

佢唔係剛剛畢業, 如果咁比, 公司真係有個剛畢業反左工半年, 咁點解個個就無問題, 佢就有先? 個個重要我無點教佢咩...係咁E講大約喎....

伯爵府

chris1016 發表於 14-2-22 17:19
性格好唔好呀

應該就無咩既...

係緊張, 同埋我個同事同我講佢好似係 (選擇性記憶), 公司個D佢記極都極唔到, 但其他野就一講就記得囉...

伯爵府

間間公司運作上都唔同,所以一定唔會第一日就快到。因為可以話唔知頭唔知路。要俾時間既。

bettylam  同意,約果吾係,洗鬼有試用期~~  發表於 14-2-22 22:50

伯爵府

換著我,我返新工都好騰雞。

禁止訪問

引用:Quote:Chikane123+發表於+14-2-22+16:14+啱

侯爵府

回覆:唉…時下年青人,你地點呀?

我唔係咁家bo......

伯爵府

我同意個個反新工, 唔好話新人, 舊人轉工第一日就緊張係正常,

但我同個同事剛剛發現佢尋日揾個10個FILE裡面有一個係錯, 將 1253 睇 成1353, 我又想問咁樣又係唔係做新人緊張既藉口??
呢D又係唔係我要求過高? 對人唔對事呀??

hot_babe  電腦都有錯啦,人有錯幾奇吖?  發表於 14-2-23 01:00
Pink_girl  你係咪無做錯過野?   發表於 14-2-23 00:35
bettylam  樓主真係有幾頑強,jm們苦口婆心,但點講你都仲係咁堅持  發表於 14-2-22 22:56
bettylam  係咁樣情況下,搵錯一個,勁,不停放大新人錯處,自己完全無問題?  發表於 14-2-22 22:54
chan_chi_mun  錯咁又點?你成世人無做錯過野呀?  發表於 14-2-22 22:05
Vanilla.T  錯咪錯囉!人有錯眼,叫侷搵返岩同下次小心啲!double check!  發表於 14-2-22 19:46
BKsquare  講多無用
不停搵佢d錯處又點, 自我感覺良好d?
我係你就快d打定notes 囉  發表於 14-2-22 18:51

大宅

係啦係啦!佢無鬼用,無你咁醒目,你滿意未呀?

CarrieNazi  係你講, 我無讚自己去踩低人, 但我可以講佢做錯最終比人鬧得最金個個係我  發表於 14-2-22 18:21
dasy  樓主講來講去都係讚自己踩低別人,跟著咁既人打工,有獲人地揹  發表於 14-2-22 18:13
CarrieNazi  哈哈~~又唔係好醒既, 不過, 我唔會雞咁大隻數字都睇錯囉...  發表於 14-2-22 18:10
Harper小哈  哈哈  發表於 14-2-22 18:04

侯爵府

畀面勳章

引用:我同意個個反新工,+唔好話新人,+舊人轉工第

我同意個個反新工, 唔好話新人, 舊人轉工第一日就緊張係 ...
你出黎工作咁耐冇做錯過野? 舊人就一定冇錯? 搵錯一個啫…… 好少事囉,講到好似十惡不赦咁, 你咁都忍受唔到,你點帶人呀…… 我覺得你好似硬係要捉人錯處咁,重要無限量咁放大,好mean…… 我以前都係執file,我都有執錯,好彩我上司人好好,話我知執錯,叫我執返俾佢就ok~

伯爵府

beiette 發表於 14-2-22 18:06
你出黎工作咁耐冇做錯過野? 舊人就一定冇錯? 搵錯一個啫…… 好少事囉,講到好似十惡不赦咁, 你咁都忍受唔 ...

一個FILE錯, 最後鬧佢個個唔係我, 係經理, 佢會癲嫁, 重有個D係涉及病人既身體同私

你去政府醫院產檢, 個姑娘將你個FILE同另一個有糖尿病既產婦調轉左, 佢個B要催生, 你個個唔洗, 醫生依家睇錯叫你催生, 咁你點呀??

有D野唔可以錯嫁

重有, 我係有比足時間, 無吹佢既情況下佢自己揾FILE出黎, 咁既錯都接受到??

首頁
34567...8

尾頁

跳至