跳至

首頁

尾頁

複式洋房

ET8379 發表於 14-12-10 01:29
如果已經批准獲PR 身份,已可合法工作

至於工作,我覺得有D難度,見過很多個案,本身有一定資歷都冇用.因 ...
明白甘就安心
到時至諗lu
唔該曬

別墅

回覆 sharonsung 的帖子

我姐姐在toronto, 要供樓,佢地四人家庭每月約3千多元,不過四千。不過小朋友只是學琴,仔女讀教會學校不用錢的。

複式洋房

引用:回覆 sharonsung 的帖子我姐姐在toronto,

原帖由 scyauchris 於 14-12-10 發表
回覆 sharonsung 的帖子

我姐姐在toronto, 要供樓,佢地四人家庭每月約3千多元,不過四千。不過小朋友只是 ...
想請教每月4000加元Gross是維持一家四口基本生活定係已屬中上生活水準呀?謝!

別墅

回覆 彪馬仔 的帖子

我姐姐好年輕去加國,所以真係無錢。她有兩個小朋友,讀當地天主受教學校,所以不用交學費,課外活動只是鋼琴,一個鐘50元加紙。大女上左high school 才在學校學單簧管,費用好平入左校隊。佢地四人家庭包供樓不過四千加元,供樓用了千幾,平日自己買餸煮飯,假日見佢都有同小朋友外出吃飯。不過暑假機票貴,一家最多三年來一次香港。我見佢暑假通常去美國shopping. 家姐喜歡幫仔女暑假係附近社區中心報讀興趣班。
當然有人讀私校or同香港一樣學好多野或補習。不過我姐姐女女無補習及大量課外活動,佢成績都好好讀extened french, science 那科是用french教,分數是全級最高分,佢間high school 都唔錯的。

別墅

中唔中上生活,真係好睇個人。最少間屋比香港大,有兩部車,小朋友讀書又好好多,家長又不用跟功課,不似香港課外活動費用同供樓差不多。

別墅

引用:回覆 彪馬仔 的帖子我姐姐好年輕去加國,所

原帖由 scyauchris 於 14-12-12 發表
回覆 彪馬仔 的帖子

我姐姐好年輕去加國,所以真係無錢。她有兩個小朋友,讀當地天主受教學校,所以不用交 ...
請問可以分享一下primary和high school 嗎? 我正在找catholic schools. 謝謝

別墅

我打算成功左是搬去Mississauga住,揾屋要在w19 closed to Gonzaga and the zone must be able to go to Divine Mercy. Gonzaga 是high school, Divine Mercy 是 elementary. 該是zone 1, 附近大部份是town house,不過要比管理費,約幾百元。

首頁

尾頁

跳至