夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

下次咩都係話朋友買開幫你買, 你都唔知係邊度買架~ 再問咪話試下問朋友打發佢地走啦~

翡翠宮

2018復活節勳章

自己都聽過這些類似不合理故事, 最重要係你可以"的"起心肝, 硬起心腸的SAY NO!

大宅

好媽媽勳章

回覆:Newtown123 的帖子

如每次要買都要求C6一起買及要他比錢,他唔去就唔好買,等C6知道要用多少錢和身同感受。

venusbbb  絕對需要  發表於 14-8-24 07:50

大宅

引用:c6 有家姐、阿哥、妹, 佢地好鍾意見到我地

原帖由 Newtown123 於 14-08-19 發表

c6 有家姐、阿哥、妹, 佢地好鍾意見到我地有咩, 就話想要 ...
會話唔得閒,唔經開果頭,買唔到

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Newtown123 發表於 14-8-19 23:39
我c6份人一向沒所謂, 佢成日話: “得閒咪去買囉、 搵日放工過一過去好快啫、 經開咪幫佢買囉”

錢方面, ...

呢個世界有句名言就係 " 人善被人欺 "

你試過一次無條件幫佢地, 佢地以後就會當老奉架啦
就算你想幫, 下次開始要企硬收左錢先, 有關自身利益既問題, 唔好怕醜
有咩理由又要你拎, 又要你俾錢, 最重要係仲要搞到自己唔開心

同埋依家唔洗你老公去, 佢梗係講得輕鬆啦, 下次話買咩你咪話手痛腳痛拎唔到
如果佢地急用叫你老公自己去買

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:雲海 發表於 14-8-19 16:11 其實, 如

原帖由 Newtown123 於 14-08-19 發表
c6通常冇出聲, 6299都唔多理, 只係次次佢地圍起追問, 再加上小朋友都會加埋把口問你, 實在抵受不住佢地的音 ...
你要硬起心腸,對敵人仁慈即是對自己殘忍呀,加油

幫人買野一次半次都還可以,但次數太多,就算佢地畀返錢你都唔可以接受,當你係妹仔咩?你自己又要時間又行得辛苦,唔通佢地有補償你咩?你一定要明確拒絕呀,話自己唔得閒又好唔方便都好,用上面各位jm教你的方法啦。

伯爵府

回覆:我真的覺得好倦, 係咪每次買嘢都要買埋c6家人果份

老馮!

珊瑚宮

BK Milk勳章

引用:Quote:Newtown123 發表於 14-8-19 23:39 我

原帖由 wing514 於 14-08-20 發表
呢個世界有句名言就係 " 人善被人欺 "

你試過一次無條件幫佢地, 佢地以後就會當老奉架啦
Agree

珊瑚宮

BK Milk勳章

樓主,收左錢先買,無俾錢唔好幫佢地買,就算你老公咁話都無情講,買俾小朋友就話啫,下下數人頭買,我荷包唔得掂

企硬呀,樓主

男爵府

回覆:我真的覺得好倦, 係咪每次買嘢都要買埋c6家人果份?

你咁大個人,仔都有埋,要學識保護自己。帶佢遊下花園,再朋示暗示你唔係物料供應商,要就自己去買~

珍珠宮

唔好再說買咩!用咩!費事要幫他們買!仲要無錢收

子爵府

畀面勳章

我bf既親戚都係咁,仲要未見過,知我識淘寶,就叫我買,仲要唔好速遞送佢度,因為佢屋企冇人,又要催,又要遲比錢,仲要有次唔知有冇比,試過有幾次話唔得閒,但bf唔識做,知我淘寶就會同我講邊個邊個又想買野
幾次後,我教識bf淘寶,集運,用pps比錢,比埋我屋企人既單比佢,而家久唔久就聽到佢申佢d親戚煩

venusbbb  叻叻,讚  發表於 14-8-24 07:52

男爵府

育兒性格勳章

引用:講個地址+價錢過他們知道,叫他們自己去買

原帖由 jackiemei 於 14-08-19 發表
講個地址+價錢過他們知道,叫他們自己去買!直接D~
X5

禁止訪問

大宅

回覆 Newtown123 的帖子

嘩!佢哋好過份,最討厭呢啲老馮人哋要幫佢嘅人,戥你可憐…
你真係要學識say no呀,
幫人係好,
但呢啲人幫咗佢都仲要老馮咁,洗人唔洗本,
好似你應份買俾佢哋咁,好乞人憎!
唔好太委屈自己

大宅

回覆:pigpeppapig 的帖子

就算比錢又點,成日甘幫人買甘多野真系好煩,而且肯定比唔夠數

大宅

如果系老公果邊ge人,我建議叫老公去滿足佢地,同老公講你心底話,唔好一個人承擔。好多野男人都比較粗心,呢個問題交返比佢啦

大宅

每次都話朋友送,朋友幫你買,去過睇無哂貨...等等

伯爵府

買,無人阻止你.不買,無人逼到你.想表達什麼呢!

禁止訪問

熱血勳章

首頁

尾頁

跳至