烹飪搵食

跳至

首頁
34567...21

尾頁

大宅

回覆:misshoho 的帖子

Like this post!

美美

伯爵府

引用:我是懶人,所以老公每星期六都會車我去街市

原帖由 JJBBCC 於 15-01-11 發表
我是懶人,所以老公每星期六都會車我去街市大買一次
我的雪櫃會有:
雞扒,豬扒,猪仔骨,牛仔骨 ,猪 ...

樓主,唔好摺埋呀!我係新手煮婦,仲要向你哋咁多位大師學嘢架!

大宅

回覆:一星期買一次餸 [不定期更新]

我都同樓主一樣2人家庭,收工夜,又唔想成日出街食。同老公成日都煩腦這問題

別墅

support support

大宅

引用:support+support+

原帖由 tanBma 於 15-01-13 發表
support support
想請教大家點樣保存d青菜?因為我個人特別中意食有綠葉的青菜,例如菜心、芥蘭、生菜、芥菜、白菜咯d,真係日日食都吾厭。但呢類菜好難保存到幾日,但我又吾太中意食娃娃菜啊、椰菜、薯仔咯d容易保存的青菜。有時都會食下番茄、紅蘿蔔、瓜類咯d,但始終最愛青菜。另外星期一到五都要上班,又要湊小朋友,好想洗好切好d菜先,吾使日日好似打仗甘,其實每日剩洗洗切切菜都已經好浪費時間。想請教大家有咩解救方法?洗好切好啷幹放入真空袋得吾得呢

男爵府

鍾意呢個post!學下野先

男爵府

食得好勳章

支持,會追看

大宅

baby_alpaca 發表於 15-1-13 22:31
想請教大家點樣保存d青菜?因為我個人特別中意食有綠葉的青菜,例如菜心、芥蘭、生菜、芥菜、白菜咯d,真係 ...

洗定D菜未必可以保存得耐。有葉蔬菜可以先用報紙包起,再入膠袋放雪櫃蔬菜格。我試過都可以放4-5日,D葉吳會爛,不過會變老,始終無啱啱買返黎咁好食。
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

大宅

skybiebie 發表於 15-1-13 16:07
打錯字,哈哈,係香草煎羊粒,係之前bbq嘅剩餘物資,我求其香草,蒜鹽,oliver oil醃下就拎去煎,最尾加左 ...

oic, 羊肉 my favour!
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

大宅

呢個post超正,留毛學野

大宅

我都係一星期買一次餸,每日煮三大人一細路都午晚兩餐。但就每餐都只是一肉一素,再加隔日煲湯。但我會控制每人每餐budget在十五元之內,所以只係食普通野。

複式洋房

學下野先
我又係二人家庭
不過都冇日日煮,因為好難預

子爵府

唉, 我又係2人家庭, 放工都無送買,又係要買定, 我本身煮野要研究住食譜去整,所以花好多時間先煮好, 晚晚8點半9點先有飯食, 仲要急住煮o個隻
又想每次唔同款...

大宅

大宅

育兒性格勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都係2人家庭, 每晚收工都夜, 每次都想係最短時間內完成煮飯呢個任務. 原來有咁多人同我一樣奮鬥中, 好開心大家可以share...

我都係星期六, 日食海鮮, 新鮮野咁.

星期日, 就會買定下星期送. 個冰箱長期又係會有雞扒, 豬頸肉, 栗米粒, 雞翼, 急凍魚, 海鮮包, 辣肉腸等.

每個星期, 有一日都會煮意粉, 所以都會買定白汁/ 茄汁醬係屋企. 唔洗成日食白飯咁悶丫嘛.

薑同蔥,辣椒, 因為唔放得耐. 所以都會切定佢, 用密實袋放入冰格儲存.

公爵府

熱血金章 畀面勳章

我要臭B,so成日都買定D雞亦,朱扒,排骨,牛腩,丸丸......响冰格備用

大宅

畀面勳章

回覆 misshoho 的帖子

大宅

baby_alpaca 發表於 15-1-13 22:31
想請教大家點樣保存d青菜?因為我個人特別中意食有綠葉的青菜,例如菜心、芥蘭、生菜、芥菜、白菜咯d,真係 ...
我會將D 菜唔洗連膠袋放入保冷袋 (即是冰皮月餅用那些), 再放入疏菜格, 試過5日都仲可以食得, 唔會好多爛!

珍珠宮

大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

大宅

首頁
34567...21

尾頁

跳至