懷孕前後

跳至

首頁
34567...24

尾頁

伯爵府

cat2015chan 發表於 15-3-31 12:14
多謝樓主分享,好仔細~~~~~ 讓大家都安心,你的BB好可愛~~~
多謝
我入院前都係咁search關於其他jm張醫生開刀/法國住院的經驗
想睇多d好似安心d
不過真正入到醫院,
尤其是去到餵奶房我呢個超級新手媽媽真係sap下sap下唔知點咁
所以我想寫得detail d比其他新手媽媽參考同安心d

cammmmyy    發表於 15-12-18 16:23
SanKwan    發表於 15-11-21 23:43

伯爵府

mama1207 發表於 15-3-31 21:18
多謝妳分享呀!
我4月都會係個度生...
我想問係咪有好多奶粉揀?
入院登記時有個list
好多奶粉揀
但我無影低
我記得有媽媽係餵能恩

伯爵府

回覆 elong 的帖子

繼續講餵奶房情況
第一次報左名餵奶
之後就唔需要再特別報名
之後每個餵奶時段前行定出去餵奶房門口排隊就ok
如果傷口痛,
怕自己行得耐咪預早3-4分鐘行定出去
我由住院第2日3pm開始可以去餵奶房,
到第4日早上臨出院前最後餵8am呢餐奶
發覺好多不同的姑娘值班
我已經忘記佢地的樣子
感覺上餵奶房的姑娘無咁nice

我就唔係太好彩
住院第2日同第3日日頭遇到的姑娘唔多會主動教人
一去到自己顧自己
我第一次去時主動話自己新手第一次,
d姑娘都無點教我

到第3日晚上發覺d姑娘換左人
比較肯教人,
會主動周圍行睇下其他媽媽餵奶的情況
並作出指導
有一個姑娘好好,(年紀似4X-50歲短頭髮)
見到有媽媽有做得唔好的地方
會大聲向在場的媽媽指導 (全場都有得聽教)
就係佢走來教我點練自己乳頭, 然後當晚就滴初乳
另外亦有d姑娘就會主動走埋去媽媽單對單教導
不過通常都係姑娘見到媽媽有做得唔好的地方
就淨係教果樣
例如見到媽媽抱BB抱得唔好, 就淨係指導佢點抱
教點掃風, 餵樽要餵幾多等等
並無姑娘從頭/新手咁去教點樣餵哺母乳
感覺上好似想催D媽媽餵奶粉,
然後餵完掃風
拿拿林推走BB去返BB房
每個時段我去到餵奶房
都覺得自己求其例行公事餵左醫院支奶粉就算
我只想快D出院等陪月教我點餵人奶
所以我自己感覺的確法國醫院係唔算太支持母乳
如果你地去餵奶房
不妨留意下如有d姑娘比較helpful
即管主動問下叫佢教你
睇下好唔好彩遇著個肯教的姑娘

到第3日早上餵奶時段
有姑娘主動問邊個陣間想去聽產後講座
因為第4日中午出院, 可能比較忙
所以如果要聽, 就第3日早上就要聽.
呢個講座係營養師同姑娘講餵母乳的資訊
有兩小包sample小禮物
包括儲奶袋, 乳墊, medela羊脂膏sample等等
我聽到姑娘話另外仲有D禮物包要搵人拎過來
不過我無等到, 聽完講座就走左LU

複式洋房

回覆:分享法國醫院開刀生B經歷比新手媽媽(張國良醫生)+ 走佬袋

伯爵府

回覆 elong 的帖子

除左產後講座之外
同日下午另外有個小小講座
(都係有姑娘主動問)
呢個講座都係第3日(即出院前一日)就要聽
係向返餵奶房入面
由姑娘講解BB之後去健康院打針的事宜
同埋點幫BB清潔, 洗白白
因為我有陪月教
加上個示範model係個硬膠膠的公仔
姑娘話公仔好難示範屈個身/手
所以佢求其示範
我亦都係求其聽就算

記住不可以影相同錄影
在場有2個媽媽用電話影姑娘點幫bb沖涼
比姑娘話 (語氣唔太好)
另外有個講國語的國內媽媽要求姑娘用國語講
姑娘都語氣麻麻地好似唔多想彩佢
個姑娘話:求其隔離有無人可以翻譯比佢聽呀?

伯爵府

森蝶 發表於 15-3-30 19:23
可以分享下法國姑娘好唔好同埋支唔支持餵母乳,^_^
關於餵奶我打左向#56, #74, #77, #83, #85

伯爵府

Acacacac 發表於 15-3-30 19:29
我都想知
關於餵奶我打左向#56, #74, #77, #83, #85

伯爵府

yammi0428 發表於 15-3-30 19:29
我都想知法國餵母乳嘅情形

別墅

回覆:分享法國醫院開刀生B經歷 ...

出院總共用咗幾多錢

別墅

我上月都係搵張醫生!張醫生真係好好,我基本上都無痛過!
姑娘就一DD好! 有個後生既姑娘會朝早問我洗唔洗傷口,我第二日答話想,佢D語氣就唔多好 好似嫌麻煩咁!所以之後果幾日我自已洗算啦!重有一日我聽到佢話隔離床個媽媽,話佢唔學下自已洗 態度唔多好!
另外覺得姑娘唔SUPPORT餵人奶,成日趕人地快D餵奶粉。

大宅

Thanks for sharing~

伯爵府

wch106 發表於 15-3-31 02:05
謝謝分享!請問整體上覺得張醫生服務好嗎?法國環境ok 嗎?因為聽其他人講話法國餵人奶配套麻麻,姑娘又惡D ...

張醫生產檢要等好耐
我試過有次最耐由6:30pm等到10:00pm先到我
照埋差不多10:30pm先走得
同埋張醫生有2間房, 各邊房內再有一間照超聲波的房仔
佢為左加快睇症速度
會2邊房及超聲波房都分別坐人 (即4個客)
張醫生就會走來走去,
先去A房見病人, 問幾句身體狀況,
然後醫生入A房內的超聲波房照另一個客,
呢個客照完, 兩個客人交換位置, 要等
因為張醫生走去B房見病人, B房超聲波照另一個客
輪住A房/A超聲波房/B房/B超聲波房走來走去
(希望你明我講咩哈哈~~~)
所以就算叫到名入去, 都要等
張醫生診所的超聲波比較舊
不過張醫生好有經驗
佢睇得明就得啦~
張醫生每次都會講邊到係頭,腳, 手指, 心跳等等
然後print張相出來
醫生會畫個好簡單的公仔出來,
等你知道BB而家的姿勢如何 (例如頭向下)
張醫生診所有d姑娘態度一般
不過我覺得無乜所謂

法國環境ok嗎?
因為我無住過其他私家醫院
所以我無比較
我感覺比較舊
3人房有1部電視機, 仲要係舊式大大部果d
無人有意欲想開電視囉~~~~

浴室連洗手間夠大,
不過沒有消毒酒精, 所以要自己帶消毒濕紙巾去抹廁板
浴室有浴廉
但好容易整廁所地下濕曬
浴室內無架仔放沐浴用品, 好唔方便
不過我都只係生bb前沖一次涼, 所以無乜相干

環境我覺得可以接受的
如可以的話最好選A床
唔係因為我想睇風景
而係有個窗台可以放下野/有朋友坐, 多D位置好好多
加上係最入的一張床, 比較有privacy
同埋A床尾再多一張凳比來探我的朋友坐

複式洋房

回覆:elong 的帖子

感激您咁詳細的分享!我都係新手媽媽,六月中係法國開刀。唔知我之前有冇miss 到,請問要自己帶D咩去?尤其淸潔護理部份?
你剛剛生完,仲要寫咁多字,好多謝你!

洋房

回覆:Tapmunmama 的帖子

追post!謝謝分享^^
一路睇一路好緊張,之後又緩和返。

複式洋房

回覆:分享法國醫院開刀生B經歷比新手媽媽(張國良醫生)+ 走佬袋

想問下你係咪擇時晨開刀?

別墅

多謝你咁詳盡既分享..我會係7月中開刀..都係張國良醫生..

另外想問下可唔可以影佩麗束腹帶睇下..知道用邊隻可以買定..有無話係咩型號??

別墅

大宅

引用:Quote:森蝶+發表於+15-3-31+17:28+Thanks+f

原帖由 elong 於 15-03-31 發表
我都唔知可唔可以要求唔補奶粉
多謝你講得咁仔細,我諗要睇多啲you tube母乳教學同通乳按摩至得,因為我無請到陪月

大宅

我有左就係睇法國醫院尤達雅醫生,佢有經驗有效率,說話爽快,我好喜歡。
去健康院產檢摸肚次次話我bb已經轉頭,事實我睇私家知未轉頭。到37週我告訴健康院私家話未轉頭,才緊急轉介將軍澳醫院照超聲波,證實未轉頭要入聯合bedrest待產至開刀。
本來在政府開刀可以省下一筆$,但每日聯合負責開刀的女醫生竟然仍每日摸肚係都話轉左頭,直到我出院。老實說bb在我肚子裏9個多月我已懂得感覺bb的頭手腳位置,對聯合生bb實在沒信心,所以最後都去法國開刀。

我是在法國醫院零晨穿羊水,是成床水,立即全濕,很多水湧出,緊急call尤醫生開刀的。
竟然埋單5萬,沒有額外加價。

因為開刀過程真的不痛,又快,所以不多說。而我bb係未轉頭,腳先出,臍帶圍了兩圈出世。開完刀我一隻腳麻醉已散,一隻未咁快散,變了一隻腳可以動,一隻腳未動到,嚇了自己一嚇。

之後的兩天,同房其他醫生掛單開刀媽媽半夜痛要打針又睡不着,我只是第一天吊止痛,之後吃藥,第二天已經可以下床,所以我覺得尤醫生真是好好。

複式洋房

張E生十月FULL晒..... 十級失望

首頁
34567...24

尾頁

跳至