自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:好嬲我老公

為什麼會有這不切實際的期望

大宅

引用:Quote:原帖由 Vincywan 於 15-04-30 發表係

原帖由 快樂 於 15-04-30 發表
其實如果你老公做到佢講既呢啲野,都算唔錯啦,比起好多人你已經好幸福,冇人完美既

...
係嘅,無人完美

公爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 siumeow 於 15-04-30 發表Ftm

原帖由 Vincywan 於 15-04-30 發表
我係ftm 呀
我都係ftm但我老公份工係比較辛苦,番到黎我真係唔駛佢做任何野,佢成個皇帝咁,所以我覺得你老公算好好啦,凡事睇開啲,自己舒服啲,同自己講比上不足,比下有如啦…我仲湊3個tim,只係我覺得每個人既工作崗位唔同,老公就賺錢養家,我就照顧好屋企,其實佢出面番左成日工,番到黎屋企肯幫你做家務已經超好,都要比啲私人時間佢抖下,唔好憎佢啦,改變下自己心態,不過我老公係好錫小朋友嗰啲,有時會陪佢地玩下,

侯爵府

引用:只顧自己,成日唔理小朋友,都唔知點做人爸

原帖由 Vincywan 於 15-04-29 發表
只顧自己,成日唔理小朋友,都唔知點做人爸爸講又講過,閙又閙過,超唔鐘意佢做完家務了就入房,我 ...
甘既男人根本就唔會同佢生兩個,生第一個時就話唔知者

公爵府

引用:Quote:原帖由 wonderlulu 於 15-04-30 發表

係真係無商量過,佢竟然同我講話自己好好男人,唔漂,唔賭錢,唔食煙就係好男人,有俾家用你仲想點,我 O ...
嘩,我老公都係咁自誇。
我都o 晒咀,大家对好丈夫的標準相差太大。
天下男人似乎有一半係咁。

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

家務請工人

功課請補習

錢解決到就唔係問題

我負責同小朋友吃喝玩樂

唔洗打唔洗閙

家庭和睦

子爵府

大部分男人都係咁

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

水晶宮

引用:Quote:原帖由+vivibabyvivi+於+15-04-29+發

原帖由 QQfishma 於 15-04-30 發表
如果你是ftm 還可以。
如果你是working mum 又点可以?
我都係咁諗!如果你係ftm,你負責照顧小朋友都好應該,老公放工返黎已經好攰,肯做家務已經算好好,同埋可能佢唔係唔理對囡,只係唔識表達姐!

男爵府

你當條c6只係提款機,幫你養大仔女,以後D仔女大左會錫晒你!佢唔同仔女好,將來佢會後悔!

男爵府

做家務已經超班啦,我嗰件仲難頂呀!家務唔做,小朋友唔理,可以放假打足一日機,少少唔滿意就鬧鬧鬧,如果唔係唔想小朋友冇爸爸,我不知幾想離婚

水晶宮

引用:Quote:原帖由 Vincywan 於 15-04-29 發表只

原帖由 妹豬媽媽 於 15-04-29 發表
所以生一個就算,唔想整多個玩死自己
我都係咁諗

侯爵府

我慘過你。我要返工。我搵錢請工人做家務先冇同先生離婚咋。俾我做全職媽。頭家散硬

大宅

引用:唔明點解個個都話佢算好,難道生孩子沒有想

唔明點解個個都話佢算好,難道生孩子沒有想清作為一個父親嘅責任,我真係唔明,想唔通

...
我覺得生咗小朋友,父母雙方都有責任去照顧,無可能因為個男人係負責翻工搵錢就唔使理小朋友同個屋企,翻屋企就做大老爺,更何況宜家好多媽媽本身都有翻工,放工咪一樣要做家務又照顧小朋友,點解男人就可以置身事外啊?!假如作為女人都覺得男人搵到錢就可以做大爺乜都唔理,咁就係個女人造就成囉,搵錢唔係大曬,一個家庭需要男女雙方去維繫

複式洋房

BK Milk勳章

你老公都好過我老公喇,因為我系同我6299住嘅,我哋屋企系男人唔駛做家務,我99講男人只要返工,女人就要做家務,所以我同我老公結婚6年佢都冇做過家務,返都黎就癱系張床度玩手機,結婚咁耐仲要系一年返唔到幾個月工,返幾個月又唔返,宜家又有2個幾月無返工,

公爵府

畀面勳章

引用:家務請工人功課請補習錢解決到就唔係問題我

原帖由 momoakira 於 15-04-30 發表
家務請工人

功課請補習

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

QQfishma 發表於 15-4-30 14:12
如果你日日8/9点先返到屋企呢?
小朋友是大家的, 老公吾應該吾理。
當然,你鍾e冇人阻止你,但要相方同意才 ...
我日日準時放工, 份工又hea, 所以返到屋企都唔會攰,
呢個分工方式係我同我老公都覺得最好最舒服既, 唔會因為邊個做家務邊個湊小朋友而鬧交冷戰
當然我明白樓主同我唔同, 事前同老公溝通好, 分工好係好重要
負責既問題唔係生左仔先黎諗既

子爵府

引用:唔好嬲⋯10個有8個都係咁⋯ +

原帖由 Vinccy 於 15-04-29 發表
唔好嬲⋯10個有8個都係咁⋯
Me2 係10個有9個半呀 :(

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 QQfishma 於 15-04-30 發表如

男爵府

回覆:貓薄荷123 的帖子

未生之前,鬼知個男人適唔適合做老豆咩,係女人都覺得男人要分工,照顧家庭,揾錢養家,尊重妻子,分工合作,教養孩子!可惜大把男人只覺得婚後男人主要工作係揾錢返屋企,唔嫖唔賭就已經係老婆執到!現實係男人實齡比智商差廿十年!初初結婚住埋一齊,成日打機,我亞媽仲教我,個男人係屋企打機有咩唔好,好過你要唔知係邊到揾佢返黎!

男爵府

引用:做家務算係咁,好多家務都唔做就了入房同佢

原帖由 sumsum_so 於 15-04-30 發表
做家務算係咁,好多家務都唔做就了入房同佢傾下得唔得
我果個都係,一樣家務都唔會做架,仲要成日整亂屋企

首頁

尾頁

跳至