婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我完全明白你既感受, 因為我都經歷過~
結婚前每次睇完樓, 6299間間都話唔好, 一系話太貴, 跌多50萬先買啦~
其實好多6299都怕以下問題:
1. 買貴左唔抵, 接火棒
2. 益左新抱, 覺得女家都要出錢
3. 對其他仔女唔公平, 幫完一個又一個
所以我唔會怪佢地, 人之常情, 太多concern, 可以試下企返系佢地角度諗下~

點解一開始又話要幫你地? 其實6299個心系想個仔好既, 所以先會甘講, 佢地真心想幫阿仔的, 只系太多野諗唔掂, 最後一動不如一静, 咩都唔做, 唔做唔錯~ 佢地提出層樓要寫99名, 唔寫你名, 你地同意左, 解決左問題2, 但問題1同3未解決, 所以買唔成~

如果當初買唔成, 我都會好似你甘嬲, 因為樓價真系好似坐火箭甘升, 以後都唔駛買~

大宅

Tracy~ 發表於 15-8-13 11:49
我完全明白你既感受, 因為我都經歷過~
結婚前每次睇完樓, 6299間間都話唔好, 一系話太貴, 跌多50萬先買啦~
...
係, 就算無我名, 佢都會覺得好似益左我, 同埋, 佢知道我女家無可能出到錢,
依個係其中一個我99鐘意我既原因
我有佢地角度諗, 所以我無憎佢地或嬲佢地
只係唔開心左一段時間啫
依家我咪唔駛買囉, 佢地覺得跌,
點知不跌反升幾十倍

子爵府

引用:妳自己理財概念好差過去既不知儲蓄寧願同居

原帖由 ps1314 於 15-08-13 發表
妳自己理財概念好差

過去既
咁等六年上公屋 d 租搵邊個交?

大宅

回覆 茶靡 的帖子

其實佢地當初同你c6講會幫你地手俾首期, 唔多唔少都可能想試探下你女家會唔會都幫手俾d架~好似福建人甘, 無論娶新抱, 或者嫁女都會送樓送金, 所以佢地覺得雙方父母系必須合力幫大家既下一代建業架~

琥珀宮

回覆:sunshine135 的帖子

點解你d金要比佢keep呢?

大宅

回覆:felicesmile 的帖子

梗係返去事旦一邊同住啦
以前租樓都浪費羅
而家仲要浪費
更何況阿b有人幫手照顧父母會輕鬆
老人退休生活唔會單獨

得罪講句
而家冇首期既人根本唔應該同老人家借錢買樓, 因為可能係老人家有生之年都還唔到

大宅

Tracy~ 發表於 15-8-13 12:16
回覆 茶靡 的帖子

其實佢地當初同你c6講會幫你地手俾首期, 唔多唔少都可能想試探下你女家會唔會都幫手俾d ...
可能啦, 我唔會諗咁多
正正我6299就係福建人,
佢地有時會呷醋我對父母好D
但講真, 我對佢地都一樣架
我買嘜俾我媽, 我都會買埋俾99架

翡翠宮

唔好唔開心喇,依家唔使要佢哋呢份人情,以後講嘢都可以抬起胸膛

大宅

wahiuma 發表於 15-8-13 13:43
唔好唔開心喇,依家唔使要佢哋呢份人情,以後講嘢都可以抬起胸膛
係呀, 講真, 件事過左年幾兩年,
我都會諗起, 但.......係多謝佢地多D囉

珍珠宮

回覆:一句說話, 心情由天堂迅即跌落地獄

無期望,就無望,明白你點解唔開心嘅!

珍珠宮

引用:無期望,就無望,明白你點解唔開心嘅!

原帖由 做個靚太 於 15-08-13 發表
無期望,就無望,明白你點解唔開心嘅!
無失望,打漏左隻字

大宅

做個靚太 發表於 15-8-13 16:35
無失望,打漏左隻字
係, 不過算啦
我係唔會為左D少事計較既
因為同我過世個個不是他們

水晶宮

好彩冇睇岩咋 買左落左99名就一世喇

大宅

貧窮媽媽 發表於 15-8-13 16:49
好彩冇睇岩咋 買左落左99名就一世喇
haha, 可能掛, 唔知呢

公爵府

引用:Quote:貧窮媽媽 發表於 15-8-13 16:49 好彩

原帖由 茶靡 於 15-08-13 發表
haha, 可能掛, 唔知呢
我有朋友結婚時佢99買左層樓(比首期)個仔結婚同我朋友講最多比1/3業權佢
我朋友覺得男家既然防佢就無謂加佢名了於是同男家講不用加佢名了咁當然層樓佢亦唔會供
佢99有次在佢面前話佢地未供這期貸款,佢即推這是老公的事佢唔知,因層樓佢無名
佢99即收皮
補充小小先:佢老公不嬲係月光族又唔係揾得多我FD人工是佢的1倍,平時供車,工人,養bb,日用品都係我FD比。所以我FD話老公無比家用佢,而屋企又係佢比錢多,所以佢亦唔會幫手供樓,佢亦唔覺自己寄人籬下,因生活上佢自己亦富足,加上又無貪過男家d野,所以佢亦唔會睇男家面色
試過有一次佢2公婆因99嘈交,老公二話不說即抱走bb開門走,佢好嬲即報警!之後老公死死氣抱返bb返家

大宅

BK Milk勳章

回覆:茶靡 的帖子

算了,惟有安慰下自己:好仔不論爺田地。

子爵府

引用:件事係咁既, 我一直同老公租樓同居 (唐五樓

原帖由 茶靡 於 15-08-12 發表
件事係咁既, 我一直同老公租樓同居 (唐五樓, 無電梯, 260尺交緊$10000租),見咁上下年紀, 我唔想做高齡產婦, ...
唔好唔開心,你62咁樣,你借左佢錢一定比佢講一世,依加應該開始先啱! 租樓先囉有咩咁大不了!

幾時先上到車.....

洋房

回覆:茶靡 的帖子

我住緊果度2百幾3百尺,都係8千幾租咋bo.你依家住緊邊區呀?

侯爵府

點解唐樓租都咁貴?屯門正常t啲既兩房單位唔係唐樓都唔使1萬一個月。公屋申請唔到咁可以嘗試下排居屋。6299唔俾錢你地買樓可能係好事,你唔使睇距地面色做人啦。

別墅

樓主,置業呢家野,唔洗急,總有一天買到的。靠自己雙手,血汗儲番黎仲值得高興同理直氣壯咁,唔洗比人睇唔起!!

首頁

尾頁

跳至