自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

伯爵府

引用:著雨衣,水鞋就唔駛濕 +

原帖由 Minipoma 於 16-04-13 發表
著雨衣,水鞋就唔駛濕
著雨衣水鞋都濕褲,不過我今朝就帶埋褲、襪、黑鞋返去,係學校後樓梯換,同時都好多同學仔需要換褲

Ruph出世啦,2010

大宅

引用:每個人情況唔同,家長自己決定就夠,最恐怖

原帖由 天道總司 於 16-04-13 發表
每個人情況唔同,家長自己決定就夠,最恐怖唔係落雨請假,係d人永遠站係道德高地批評人,又話引入到d人少少 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:落大雨就要請假?

小學我唔會請。但幼稚園太細個,真係會睇情況,唔係個個番學都一定有校車,或點到點。我女間幼稚園,沿路近乎全無遮檔

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

N班同幼稚園唔番都唔緊要啦, 濕晒身入冷氣地方, 病左仲變左幾日唔駛番學添

男爵府

引用:Quote:原帖由 KAHOI 於 16-04-13 發表我見

原帖由 fukuoka_saga 於 16-04-13 發表
我自己大人行去地鐵都濕到上pat,小朋友濕晒又冇衫換好易病。自己想小朋友返咪返,不需要話其他人呀。

...

侯爵府

Minipoma 發表於 16-4-13 08:54
點解落雨就唔返學,小朋友應該要緞練下,要有責任心。

仲要由細開始
不能再同意更多, 大人落雨濕身都一定要照返工啦......

sanriokitty    發表於 16-4-13 10:51

大宅

睇下小朋友幾大啦,如果小學要返啦,幼稚園就睇下近唔近屋企囉,有D小朋友係媽媽湊返學,如果媽媽大住肚或湊住個細B,咁大雨唔返都無可厚非啦

我囡兩歲幾,未返N班,原本今日要返playgroup ,但我見咁大雨都決定唔返,因為唔近屋企,要搭車,我無諗過責唔責任心問題喎,係覺得playgroup 都係興趣班咁,唔返咪唔返囉

我叫亞貓,唔好以為我個名好求其,因為我原是流浪貓一隻,起初未諗到名時,個個都叫我"亞貓",之後就算同我改左名我都唔識應 :mrgreen: ,所以最後大家都叫返我做"亞貓"。

大宅

我見有人話咁大雨點解唔紅雨停課添

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

小朋友N班,如果我湊我都會帶佢返,但真係麻煩少少
婆婆就話太麻煩,所以落雨唔比佢返,都冇法
唔係我湊.......

有人選擇返同唔返,好少事,永遠反派都覺得對方有問題
放鬆D啦香港~

男爵府

我會全副武裝, 包括帶毛巾, 著拖鞋穿短褲, 帶定校服同鞋可以回到學校換。

男爵府

今早場天黑大風狂雨傘都反,好彩半個鐘停左風!

大宅

回覆 choibobo 的帖子

我都係,大住肚,我住既地方仲要1個鐘得2班車,又冇校車,直到依家仲倒緊雨,幫小朋友請左假(K1),我覺得自己決定十分正確。其實返唔返都要睇情況,唔好一竹竿打一船人囉,反正返唔返都影響唔到其他人……

禁止訪問

我的育兒心得勳章

公爵府

好媽媽勳章

其實樓主係講小學生,仲要係高小。

子爵府

引用:Quote:原帖由+kiko_mami+於+16-04-13+發表

原帖由 fukuoka_saga 於 16-04-13 發表
幼稚園我會唔返
我係大肚湊住個大嘅返K1,係屋企已經掙扎左一陣,但係見雨勢有少少細左,都係決定帶佢返!但係真係堅大雨,如果再揀過,我諗我都唔返

公爵府

今朝似紅雨

不過人人情況不同。唔番可以呀。

利申: 我小朋友要露天行十分鐘。我地有番學。幼稚園生。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

從來冇諗過唔返,我都知有入會咁囉

伯爵府

返學好重要~ 落雨算什麼

大宅

前排明珠台有個節目叫攀山涉水上學去(好似係咁上下),睇完會覺得好感恩,覺得自己小朋友其實好幸福

侯爵府

引用:Quote:原帖由 kiko_mami 於 16-04-13 發表

原帖由 KAHOI 於 16-04-13 發表
我見我fb都好多,幼稚園又好小學都好...一樣唔返落雨啫...水鞋加雨衣再擔把遮咪得囉

...
小學真係唔應該唔返,幼稚園就…睇吓對個照顧者有無信心啦,有啲工人,把傘只係傘自己,濕咗又唔識抹,仲要傾電話,咁就唔返就算

首頁
34567...14

尾頁

跳至