自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

睇呢個post先知原來咁多人同我一樣比小朋友hea學,我仲以為自己係好古怪的家長。
我其實唔明點解有D人覺得hea學不如唔好學,如果經濟唔係問題,彈琴只不過係興趣,好處係可以陶冶性情,可以亨受音樂等,咁點解一定要考試要學好高嘅技巧先至得呢?我覺得就算係要學好高嘅技巧,都係可以等學嗰個有興趣,自己想追求更高的技術先去學,點解家長要逼?要覺得一學就要用考試去量度個技術去到邊,或者一定要學好高的技巧先至有意義?
上面有人話唔練唔學高D嘅技巧係亨受唔到彈琴的樂趣,咁如果有人真係徘徊三、四級又真係好享受呢?咁係咪就唔值得比佢繼續學呢?
我覺得唔係人人都咁鍾意挑戰自己的,可以亨受一種興趣何樂而不為?

macyma234    發表於 16-7-6 12:25

侯爵府

hanbb 發表於 16-7-4 21:25
其實,我女於琴行學鋼琴,grade 1。老師想佢報考試升grade 2。

我女話自己鐘意彈鋼琴,但hea練琴。咁當然 ...

我覺得你最重要令女兒明白有啲嘢為興趣係可以hea做,但唔係樣樣都可以。我以前有個暑期工,老闆朋友的仔,夠膽死講我鍾意對稿,你比多啲我做,但我唔鍾意打單,唔好比我喇。你明我講咩啦

子爵府

回覆樓主:

其實我反而想問, hea 學, 要老師教嗎? 自學, 或者開youtube 教學片唔得嗎?

男爵府

育兒性格勳章

其實如錢不是問題,就順其自然吧
小孩有名叫化骨龍,總愛幫父母散財

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:其實,我女於琴行學鋼琴,grade 1。老師想

原帖由 hanbb 於 16-07-04 發表
其實,我女於琴行學鋼琴,grade 1。老師想佢報考試升grade 2。

我囡係hea學架,考升級試先練嗰啲歌

洋房

其實考級只係比學生一個短期目標, 始終長期stay喺初級, 彈ge歌只會愈來愈悶, 無挑戰性同成功感, 好快失去熱衷, 太多好聽ge作品都係比較高級了(通常肯push下仔女/仔女本身都比較勤力, 最後佢地彈到D難作品, 父母都好開心的)

我明白好多媽媽唔想逼得小朋友太辛苦, 我教好多學生都睇到佢地好攰, 太多功課同興趣班, 所以先了解媽媽有什麼要求, 再互相配會攞平衡, 有時可以鬆少少唔好push得咁緊, 但練琴都係必需, 學左唔練就真係曬學費了

ps.鋼琴老師, LTCL

伯爵府

aidan08 發表於 16-7-6 11:08
睇呢個post先知原來咁多人同我一樣比小朋友hea學,我仲以為自己係好古怪的家長。
我其實唔明點解有D人覺得h ...

其實我覺得呢個情況發生響大人多啲,3、4級左右,對於應付一般簡單流行曲,仲有老師跟住教,應該冇咩問題!當然都要係咁易練下琴,享受彈琴嘅樂趣啦⋯⋯而基本功係咪穩打穩紮,或者拍子速度係咪完全正確,我覺得唔太重要,因為大人自知自己做得唔好唔緊要,因為都係想享受下音樂帶嚟嘅樂趣,自娛一下⋯⋯

但對於小朋友,我比較贊成剛才甜品理論嘅老師,考試係可以唔考,進度可以慢慢嚟唔使急,但手指、基本功一定要學要練,即使徘徊響3、4級嘅程度,都要經常練基本功!因為佢地要知道咩先係正確,為免有一日佢地想更上一層樓時,但已經'學壞'手勢,就後悔莫及喇⋯

個人嚟講,我都唔想練琴,但我亦享受手指可以飛快自由咁響鍵盤上彈琴嘅感覺,所以最後我屈服咗,就係去'練琴'⋯⋯

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔需要咁早考琴的, 我女一考就五級, HEA學無問題架, 比多D學費之嘛!!

洋房

回覆 aidan08 的帖子

其實學習任何興趣最緊要開心, 學會開心面對任何困難, 以良好心態面對問題失敗唔緊要, 可再接再勱, 成功也不驕傲, 志不在考試, 技術也並非學琴終極追求ge野
我覺得係比自己機會to become a better person, 面對困難不輕易放棄, 樂觀心情處事, 學會分析問題
開心地戰勝困難, 呢個係無比咁快樂ge享受

ps鋼琴老師, LTCL

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我仔都係HEA 住學, 我冇問過老師幾時可以考試, 我仲同老師講考唔考試都冇所謂. 我只想小朋友對音樂有興趣, 可以有一樣活動係靜態既, 比佢慢慢學, 希望第2時佢大個, 如有唔開心有心事唸唔明有壓力etc etc, 可以用音樂令佢 calm down 冷靜.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

Gopher_Lo 發表於 16-7-6 13:51
其實我覺得呢個情況發生響大人多啲,3、4級左右,對於應付一般簡單流行曲,仲有老師跟住教,應該冇咩問題 ...
所以雖然我仔係hea住學, 但係我都要佢練琴, 練正確手指同拍子.

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

(Samantha) 發表於 16-7-4 21:40
唔hea 得耐,老師收鐘錢
收嚟收去1、2級錢。
AGREE!

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

我又咁睇喎..
你要比小朋友知道做每一樣野, 都要有始有終, 唔係樣樣都是是旦旦求求奇奇咁做
如果你由佢唔考試是旦鐘意彈自己要彈既野, 咁不如唔好浪費時間同埋金錢喇, 等暑期有空閒先再上堂, 一般返學既日子, 做學其他野或者同黎溫書...

考試係一個壓力, 但都係一個比小朋友既考驗, 唔一定要佢考到distinction, 或者唔一定pass。比佢感受下考試房入面既環境, 對佢成長都唔係有壞影響。
好過佢以後見到有壓力既野就避, 覺得阿媽會比佢有其他選擇。

呢個係我咁多年學琴既感受。
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

到!!! 我俾我女HEA學, 不求級數,學左幾年, 由幼稚園到e+7歲, 仲係2級, 而且1級都無考過~純為訓練佢左右手同腦, 及吊住條命應酬學校

大宅

Ste824 發表於 16-7-6 09:56
回覆 hanbb 的帖子

自選歌咪又系老師嘅安排,點得嚟甜品?個女知首歌系乜野,起碼要到teenage,其實妳需要 ...

自選歌係小朋友自己鍾意既歌,
除非係被逼學琴,如果唔係都會有鍾意既歌仔想彈,唔使好大個的,
例如:Let it go, 迪士尼既音樂,學校學唱既歌,教會唱既歌

大宅

rosaki 發表於 16-7-6 14:45
到!!! 我俾我女HEA學, 不求級數,學左幾年, 由幼稚園到e+7歲, 仲係2級, 而且1級都無考過~純為訓 ...

應酬學校

有個家長介紹左個鄰居學生比我,屋企有琴,但一年只係上幾堂,o係學校臨考音樂試前兩星期就會約我,旨在幫佢練返同一首歌,由3年級到6年級都係咁,某日鄰居打比我話想賣左個琴,話而家中學唔使考樂器試,部琴無用了,真可憐

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

其實唔明大家點解Hea學就一定係享受音樂

唔考級都不不一定hea學
㨂一隻小朋友鍾意的歌練好其實可以要求很高,好辛苦
所以琴hea學唔等於享受音樂,hea只是解老師冇乜要求,彈咗音未準,似似地就算

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

lemontea520 發表於 16-7-6 14:44
我又咁睇喎..
你要比小朋友知道做每一樣野, 都要有始有終, 唔係樣樣都是是旦旦求求奇奇咁做
如果你由佢唔考 ...

十分認同,唔考級冇問題,但決定學就不要hea,幾簡單的歌都有基本要求,起碼做好呢d要去
要求高,辛苦練完都會享受音樂

所以hea等於享受是逃避藉口

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

Babyeddie 發表於 16-7-6 15:17
其實唔明大家點解Hea學就一定係享受音樂

唔考級都不不一定hea學
我想補充呀..連基本野都未精, 點會識咩叫享受...
就等於是旦飲杯紅酒, 飲呀~GOOGOO 飲哂...幾好既酒都浪費,
一首幾好既歌, 如果是旦彈, 彈到個MELODY出黎, 但入面冇內涵...個D 唔係享受

沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

大宅

有d家長會認為,我比左錢,就要比我睇到成績,但就忽略左小朋友既感受,只睇"成績"(即係有分數既證明), 佢地未必會睇到個小朋友享受與否,剩係睇到考試/比賽出黎個分數

我唔反對考試/比賽,
校際一年先彈一首歌,比小朋友揀首自己鍾意既,練幾個月去比賽,等佢觀摩下其他人彈成點,出下大場面,係一個好好既經歷,但就唔好太介意成績

考試,其實基本功好,就唔需要花太多時間去應付,如果練得辛苦,就要諗下係咪個小朋友未夠level呢?
小朋友去考試,亦都會學到認真做一件事既預備功夫/過程/結果,不過就唔使考咁多,1-8級考3次就夠哂

首頁

尾頁

跳至