婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

既然佢都出到聲,唔順佢意咪不孝囖,以後都係唔好接觸咁多

男爵府

算啦,都搬走女人同女人係難相處d,小氣啊嘛!
咁間屋係佢,叫你走正常啊,62係佢老公,比錢佢正常啊,你c6每個月還錢都正常啊,99仔大,鐘意去邊都無問題架。
可能你唔明大家講咩,我同99同住左三年,今年先搬,我地可以傾計行街買野,樓下看更以為我地係母女,我當佢同事、上司咁相處,老公都話我地感情好,我咁形容你明白嗎?
到你地搬走就會發現,完全無人幫手睇下個bb,去廁所都唔敢關門啊煮飯咁耐喊咁耐,家務三餐全包,做到隻狗咁,錢銀方面樣樣自己黎,唔計租,淨水電雜費等等都要8000-10000仲要交租、c6返工洗費、四大長老錢,你就會明白有得痴99係幸福既事

我成日係呢版見好多人都話想搬走,搬走其實唔係想像中咁開心架

翡翠宮

呃,睇唔係好明,不過分開住都系好事嚟嘅

子爵府

ricky0223 發表於 16-12-9 22:34
咁間屋係佢,叫你走正常啊,62係佢老公,比錢佢正 ...

都係果句啦~~~~又要馬兒好~~~又要馬兒不吃草~~~~~世間上邊有咁完美呀~~~

好似你話齋~~~你當奶奶係上司~~~遇著個好上司/你tum得掂既上司~~~咪舒舒服服做落去囉~~~~但有時遇著個癲既~~要求過晒你底線既就係人都想轉部門啦~~~轉唔到既咪日日受佢氣囉~~~

平靜同自由係要用錢買既~~~想慳錢就有機會要受氣受管束~~~~遇著個好奶奶咪又可以慳錢又可以唔洗受氣囉~~~

ninachu    發表於 16-12-10 00:39

別墅

其實我同C6傾過,佢都係同99系同事咁相處,不過系99覺得自己系老細。
99翻大陸的日子,我咪好似你平時咁咯,一腳踢。
其實我系唔中意99搞我仔,
我已經湊到個仔可以自己系床仔度玩玩具,我行開做家務,但係99長期搗亂檔,
再好的脾氣,次數多左,勸耐左都會爆發啦
仲要自己個仔成日無辜俾人話:真係激死人了,咁鬼曳
我永遠都係 O嘴 嚇? 關我仔咩事

別墅

美菲絲 發表於 16-12-9 23:40
都係果句啦~~~~又要馬兒好~~~又要馬兒不吃草~~~~~世間上邊有咁完美呀~~~

好似你話齋~~~你當奶 ...

千金難遇好99

洋房

mypigpiglun 發表於 16-12-11 03:32
其實我同C6傾過,佢都係同99系同事咁相處,不過系99覺得自己系老細。
99翻大陸的日子,我咪好似你平時咁咯 ...

我明 明明講佐唔好成日抱 都要抱 抱慣晒 到時辛苦噶係自己 我係過來人 好明白 但有時d長輩就係當你講ge嘢係耳邊風 聽唔到 所以我依家都係忍 睇下我幾時會爆發

大宅

對住某種人,我寧願辛苦死好過屈死加俾人睇死。

侯爵府

回覆樓主

唔岩key咪分開住。省得大家都唔高興

子爵府

mypigpiglun 發表於 16-12-8 02:13

冇諗到會系度po個99,

99講一句:咁曳嘅,你可以講咁多句野話返佢,一言九頂

複式洋房

回覆 mypigpiglun 的帖子

樓主, 我好明白, 真係一家唔知一家事, 家家有本難諗的經, 好多野係本人先會明白, 好多生活細節野唔使同人交待。大家JM上得呢個討論區都係呻下, 大家都係女人, 都係人地新抱, 都唔容易, 何必互相為難?
講真, 如果係有能力, 就唔使住埋一齊啦, 就係被逼住埋了一齊, 才會產生唔同磨擦, 係現實下, 惟有尋求方法調整自己心態, 搵到知音人, 令自己心舒服些。唔係一句"咁搬走啦"就可以解決, 我覺得俾得呢句的comments真係無上過呢個討論區。也係落井下石之人。

複式洋房

回覆 Jolin_Yuen 的帖子

你好明白事理。曾經我都因為家事好唔開心, 上得來討論區都係想得到些安慰, 但可能文字表達得唔好, 再加上情緒問題, 俾JM係咁質疑, 仲要俾人刻意搵返之前的POST來質疑, 我都完全O哂嘴。

別墅

回覆樓主

你住係人哋屋企就冇得話事啦,人哋幫你就人情,唔做就道理。同埋根本叫奶奶做嘢就係多餘,佢又唔係工人,佢做成點做得有冇怨言你都唔可以批評,幾廿歲你仲想改變佢性格咩。成家立室就一家一伙,唔好一齊住啦,你搬左出嚟佢仲去你屋企煩你就佢唔岩je,衣家係你搞到佢原來的生活呀。

大宅

回覆樓主

好多錯字,睇得好辛辛辛苦

子爵府

講話圓滑D,大家好受D.
可以話:BB知嫲嫲錫,蝦嫲嫲呀。

然後先同奶奶講,你放低轉頭又抱返,佢知你心軟,會蝦你呀,成日抱住,我怕你手痛

珍珠宮

bkteapot 發表於 16-12-8 13:53
到底搞衛生呢個字響邊度黎...

世事都被你看透
其實未講搞衞生,我都估梗係咪。。。。。

珍珠宮

Jolin_Yuen 發表於 16-12-9 12:48
樓主, 你真係唔明?

你同99住左幾耐? 一齊共事湊B幾耐?

我弓都係咁覺得,唔係樓主有無做,事實佢嘅態度俾人感覺好差

珍珠宮

回覆樓主:

樓主~都搬走啦~咪算囉~我明白有時99係好硬頸,咁係因為佢已經做左咁多年人,好難改變,我成日都講,一家人住埋,一定要包容,否則真係唔好一齊住!
你99點教你湊仔,你都識話佢成日番鄉下,可以同你爭得幾多呀~
你老公係佢個仔,梗係叫個仔留底啦~係人之常情,況且依加係你寸親佢之嘛! 你老公都無份~
唔好再勞氣啦…就快搬走,快啲 諗下點裝飾新屋啦~

大宅

但系去到樓主咁地步 唔搬咖話,好似困獸鬥咁,大家都辛苦。
我亦曾經歷。亦搬走。去到從此不往來地步。

複式洋房

bkteapot 發表於 16-12-8 13:53
到底搞衛生呢個字響邊度黎...

Big 6 term

首頁

尾頁

跳至