自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

珍珠宮

Feellost 發表於 17-3-30 01:25
我依家23歲 同男朋友一齊唔係長時間 但我地都有共識好想有bb
而我自己提出過如果我有左bb 我唔會因為有bb而 ...

先唔好諗你男朋友,因為佢其實叫你生都只係唔想唔要bb,而唔係想同你一齊。所以佢呢個原素可以暫時不理

你經濟情況有幾差?事業上幾年後有何發展?估計家人取態?住屋問題?

大宅

無錢會令bb痛苦生存

公爵府

回覆樓主:

即係今次係妳第二胎?第一胎落咗?!今次係第二胎又係要落?都23歲啦唔係十五六喎,既然對方唔係心中理想對像,就控制下自己的性慾,以後唔好隨隨便便,要愛自己!
恭賀新禧,迎春接福!

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

tester5 發表於 17-3-30 06:52
其實,你多次強調你好想好想做媽媽,但現實係你真係未準備好去做一個媽媽媽呢~~有時我地總會為自己制做 ...

男友有幾成熟?咪又係要父母埋單

公爵府

我的育兒心得勳章

豬吉 發表於 17-3-30 02:34
共識有bb
又共識唔一齊
都唔知你up乜野

咁又唔好人身攻擊話樓主,雖然佢真係唔知自己想點

人生就係咁,有時候,會傻下傻下

或者係個天同樓主玩緊一個遊戲

識唔識得玩?當局者迷!
Everyday may not be good..but there is something Good in Everyday!

珍珠宮

回覆樓主:

梗有人話bb係一條生命,唔可以隨随便便就唔要,但若然經濟唔係太好,而感情又已有變,就唔好生佢出嚟受苦!你睇近排果單“母女”新聞便明白。

琥珀宮

Feellost 發表於 17-3-30 01:37
共識就係唔會一齊
所以我無信心可以比到d咩bb
星期一就會去做手術

你寧願整死個b都唔比佢有機會在親生爸爸家庭中長大?

你比你男友自私萬倍

翡翠宮

2018復活節勳章

旁人只能比意見, 但始終要由你決定, 再慢慢諗清楚
加油

大宅

回覆樓主:

其實而家未生已經單親,重要係你重好後生,我會選擇唔生

生左大人同bb都好辛苦

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

BB 係無辜,但亦唔覺得你生左佢佢會有㖕幸福囉,況且個男嘅未玩夠,仲話有共識要 BB 仲更加錯。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

回覆樓主:

你本身經濟條件如何?
其實單親唔一定差,只係要比其他人付出更多嘅愛,你有無咁嘅耐性同承受能力?
同埋你朋友都講左其中一點,你或你男友,將來都會再有另一半,佢地會接受尼個step baby嗎?我自己好怕見到啲後父後母個惡樣,小朋友好可憐架~
如果發生係我兄弟姊妹身上,我諗我都會寧願佢生,我願意當自己生咁幫手湊,因為我實在唔忍心,但你嘅家人又願意咁做嗎?
畢竟養大一個bb嘅責任好重大,你都見到依加個社會,小朋友少啲抗壓能力都分分鐘想自殺嘅,做父母要更堅強~
尼個係一個好難嘅決擇,祝福你啦~

男爵府

畀面勳章

之前已經失去過都唔識得做足安全措施,如果你係我女我會好好心痛冇錢冇爸爸仲想生,你以為落左佢好殘忍,其實你生佢出黎仲殘忍呀,你連基本條件都冇,思想又唔成熟,你認為你生左出黎真係照顧到佢?
願我會查火箭 帶你到天空去 在太空中兩人住 活到一千歲 都一般心醉 有你在身邊多樂趣

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

BB出世仲無辜

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Jnam 發表於 17-3-30 08:36
男友有幾成熟?咪又係要父母埋單

你都可以咁講既,都要睇男友家人的經濟情況,如男家人願意又有能力,我覺得問題不大呀。當然,若果冇能力,就無謂開空投支票。。。
但呢個option,係對樓主最好最好的方案,若佢好想好想做媽媽,又冇能力去做~~
樓主要自己唸唸,生命就係佢手,佢要盡快決定,傷害到佢自己身體都唔好。

水晶宮

比左生命小朋友,如果無一個完整嘅家同父母嘅愛,bb會好慘⋯⋯

我小朋友依家一歲幾,佢實在係好需要時間同愛心,就你自己單單一個,你可以比到嗎?

子爵府

Feellost 發表於 17-3-30 01:37
共識就係唔會一齊
所以我無信心可以比到d咩bb
星期一就會去做手術

做完小心身體 休息下下次要做足安全措施

水晶宮

熱血金章

回覆樓主:

子爵府

有共識生bb,但轉個頭就分開左,不如你下次有結婚共識至再諗bb啦,bb無辜架

男爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主:

唉,樓主,你自己都係單親長大,你覺得如何呢?我朋友當初又係一意孤行,bb爸爸一早走咗唔認數,生咗bb, 到現家都高中,慢慢先知個小朋友,心理有好多缺陷,但小朋友已經係一個都幾多姨姨,親友錫的環境下長大,生活都算不錯。所以有時唔好睇得太簡單,始終小朋友最需要爸爸,媽媽嘅愛,一個家。而唔係有錢就解決到一切,亦都唔好只為滿足自己想生bb, 想做媽媽, 而生bb……而且你思想仍然還未成熟, 如果你係我個女,我會叫你唔好生。

大宅

回覆樓主:

雖然好唔想咁講,但以妳而家嘅情況,唔生會比較好,妳仲年輕又無錢又無老公,根本俾唔到好嘅生活佢,生咗出嚟養同教先係最難,如果要BB出嚟受苦,不如俾BB投胎去戶好人家仲好。

首頁
34567...14

尾頁

跳至