自由講場

跳至

首頁
34567...18

尾頁

公爵府

piv 發表於 17-4-10 22:48
台灣俾我感覺悠閒些。得閒去吓旅行會好舒服。

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我識得二個台灣人……都話治安唔太好的!

翡翠宮

諗都無諗過

除咗空氣同空間多過香港, 平價餐飲多款, 其他勝過香港嘅地方唔多.

男爵府

回覆樓主:

因工作既關係,身邊圍住都係台灣人,而我亦都係台灣住過。老實講,退休拎舊錢去小住就好。要移民。。no way喇。。台灣人有本事既都往外走,寧可去大陸發展都唔留係台灣。小朋友讀書問題,除非你讀國際學校,否則英語能力係差差差。一係就死谷,考到大學既外語系。。我工作交手既,好多係台大畢業,中文程度好好呀,一用英文就比香港既中一生仲要差。讀大學同hk一樣,好既大學都係打崩頭,台大,政大 個d都係好難考。。考唔到就讀個d私大,相對畢業後冇咁吃香。講生活條件,就真係居住既地方大d, 休憩空間多d囉。。台北市樓價亦唔平,生活指數亦一樣。平呢,只係去d新北市,或者往中南部走。。問題係去中南部,唔識台語冇人理你。當你外星人囉。醫療問題。。我認既台灣有錢人,有病都來hk or去美國醫。。個樹既技術始終差d..小病還好,大病幫你唔到。從政治層面講,如果係hk頂唔順特區政府,去到台灣更冇可能頂得順台灣多黨多派既政治局面。我有幸同政府機構交過手,做事作風同效率真係比大陸好多城市差。。令我吐血

男爵府

我有台灣國籍,但選擇響香港生活,第日退休先會考慮返台灣住一頭半個月。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

一句到尾,有錢到那裡生活都係好,要為生活/生存打拼,那裡生活都有壓力~

尤其全新環境,又要由零開始學習,最簡單的交水電媒費,複雜的工作上/語言/人際關係......到上手起碼5 年,人生黃金時間 (25~45歲) 可以有多少個5年 ?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

2024年龍年勳章

Elsa.Yan 發表於 17-4-10 22:29
其實綜合種種理由, 我個人比較鍾意台灣多過香港

bye bye

伯爵府

回覆樓主:

在我眼中,台灣係一個搞民主搞到不知所謂嘅地方,無發展,無建設,新政府上台只係做鞏固勢力嘅嘢,然後就到下一屆,每個總統似戲子多過總統,尤其呢屆嗰位女仕,係馬英九做得落力少少,其餘嗰啲,不提也罷。

男爵府

Elsa.Yan 發表於 17-4-10 22:41
好。等我爬下文先
其實我最主要想睇下佢地教育制度如何,
會唔會好似香港咁谷

之前睇某個港台節目講台灣的學歷問題,好似話太多大學所以認受性低d!

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Elsa.Yan 發表於 17-4-10 23:20
生活指數平, 租金平(因為我老公做生意,租金平好重要), 而且每次去親都覺得當地人好nice好友善, 好似冇咁復 ...

友善

翡翠宮

Elsa.Yan 發表於 17-4-10 23:02
咁恐怖?!

台灣仲填鴨過香港,其實好多地方讀書都辛苦過香港 (印度日本韓國新加坡中國 etc.) ,係香港人成日無限放大以為自己最慘情。

台灣舊同事講,中學讀書補課溫習每晚都留到夜晚起碼九點十點,放假都要返去,考試成績最緊要。就算你讀到大學,只係好出名嘅大學先算數。因為台灣有好多私立大學,野雞校都出好多大學生。

幸福花    發表於 17-4-12 00:03

男爵府

開心吸收勳章 DHA勳章

回覆樓主:

係台灣做有錢人幾好既~但有錢其實住邊都好!

男爵府

回覆樓主:

如果錢多到可以一千萬買一房樓,我會用一千萬移民去台灣買幾千呎單位

男爵府

回覆樓主:

仲有~臺灣生意人/銀行界好重酒店文化架~我老公同我都係禁講~

男爵府

rosieee 發表於 17-4-11 07:50
仲有~臺灣生意人/銀行界好重酒店文化架~我老公同我都係禁講~

可能係我自己麻麻地臺灣~或者樓主-家去到好習慣同開心~祝福你

男爵府

agnesbee 發表於 17-4-11 07:00
在我眼中,台灣係一個搞民主搞到不知所謂嘅地方,無發展,無建設,新政府上台只係做鞏固勢力嘅嘢,然後就到 ...

世事被你看透~我老公已放棄投票~佢話除非郭台x選總統

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

唔會移民去囉,間中過去食吓嘢買吓嘢就得,要生活最好都係香港

珍珠宮

柯p市長話香港好無聊!

而移民去台灣平過歐美,當地消費物價又低,明智之選!

男爵府

其實都係隔離飯香架咋,每個城市都有辣有唔辣,講教育,成日話香港教育谷,爭崩頭入大學,講真,邊個國家城市要入頂級學府唔使爭,美國英國就算大陸要入top uni, 都係要成績超班,無錯,香港教育制度本身係有問題,但都要家長配合先攪到咁,我都識有朋友完全唔會要小朋友學依樣學嗰樣又補習,比小朋水自由發展。
講醫療,個個都話有事去美國醫,冇錯,美國醫療係先進,但問題係唔係個個醫得起呢?如果你大把錢咪冇問題囉,有朋友嫁咗過去,老公專業人士,環境唔算差架,醫療保險每個月大幾百美金,但普通感冒都要約醫生先有得睇,睇完又要去配藥,真係急病死得,想即睇都得架,另外付費囉,又比幾百美金囉。所有朋友就相反,話有咩病痛一定番香港。btw 以我所知台灣醫療都未必差香港好多,而且費用平過香港好多。
我諗最明顯比香港好的就係居住理境,台灣居住環境空氣質量係遠比香港好,比香港舒適,台灣人相對地比較友善(普遍遊客區遇到的)。不過台灣有天災,呢點要考慮。
政治局面唔覺台灣好過香港,一樣七國咁亂。
至於經濟,大氣候就唔識分析,如果有筆錢可以做下小生意我諗都ok 卦,肯做應該都生活到,只係萬事起頭難。但如果普通打工仔就要諗清楚,係咪可以揾得到支持到生活開支喇。

首頁
34567...18

尾頁

跳至