自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

熱血勳章

catsuet 發表於 17-5-11 22:09
如果大丁既話,的丁睇到系特別大咁皮就會厚D,同埋睇個殻凸起位置就是肉,可以數到大概有幾舊肉,千其冇要 ...

想請教咩係“貓山王”?成80左右磅,幾百蚊個,好貴。值嗎?同其他金枕有咩分別?我都好愛食榴。好想試貓。但怕貴得不值。食落同其他分別不大.請指教

伯爵府

tammy2008 發表於 17-5-12 17:27
多謝樓主介紹佳寶榴槤, 頭先去八見到有幾個幾金黃, 我自己理解為樹上熟,買咗一個自動烈口但未爆到入肉既 ...

我今日都忍唔住去佳寶買左個60幾蚊,好食又抵

男爵府

回覆樓主:

大釘和細釘是什麼?青尼的一種?

洋房

好想食啊
流哂口水~

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

anson2007 發表於 17-5-12 08:06
嘩,你尼個勁黄,睇落都知好正呀。 我2個星期去惠康買左3個都係咁黄好好食。我而家買d個身有 ...

頭先再買2個

2部開左黎睇都黃
等一陣返企拆開就知係咪真係無睇錯

今次2個都係大個

$65一個

超級抵食

男爵府

tammy2008 發表於 17-5-12 17:27
多謝樓主介紹佳寶榴槤, 頭先去八見到有幾個幾金黃, 我自己理解為樹上熟,買咗一個自動烈口但未爆到入肉既 ...

佳寶呢批榴槤真是好靚
我買左幾個,個個都好靚,反而買過惠康百佳果D真是麻麻,見起左肉果D色澤都吾系好得

男爵府

水寶寶 發表於 17-5-12 20:12
想請教咩係“貓山王”?成80左右磅,幾百蚊個,好貴。值嗎?同其他金枕有咩分別?我都好愛食榴。好想試貓。但 ...

如果真正猫山王應該冇咁平,我早兩年買過已經差不多70蚊一磅,舊年已貴左,
早幾日我見樓下街市賣百幾蚊一磅
我1月去新加坡時買都要19坡紙一斤,猫山王既味會濃好多帶小小苦味,

男爵府

munce 發表於 17-5-12 20:31
大釘和細釘是什麼?青尼的一種?

應該都是青尼一種,細釘就個殻的釘細D,通常系天熱剛開始有榴槤賣既時候第一批,但有細釘賣既時間好短,依家已冇,得大釘,依家呢個時間係食大釘,金枕都有,但我覺得金枕遲小小會靚D,因買過吾多得,榴槤種類好多……
我自己暫時食過大細釘、金枕、乾腰、寶石同猫山王

首頁

尾頁

跳至