自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

當然唔會啦
你可以發媽咪皮氣,但可唔可以發99皮氣呀?

男爵府

會當係親戚, 客客氣氣咁
不過我覺得有D野係雙向既, 奶奶對我好好, 我都對番佢好好

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

之前好天真,我真係當佢地係自己阿爸阿媽架,我對佢哋仲好過對自己媽媽,不過人哋就覺得應份,都冇當你係一家人,清醒左,唔再做搞咁多無謂嘢啦

男爵府

絶對唔會,我對佢地一家都無感覺,佢地幾兄弟姊妹嘅whatsapp group, 從唔會加埋各自嘅另一半,佢地有事要商量嘅所謂家庭會議,亦只限佢地男家,所以大家都無當大家屋企人,相向的

男爵府

會呀,老爺奶奶對我好好,對我好過對佢個仔當然,佢地如果係對我衰,我都絕對唔會同佢地客氣。我成日話呢啲野係雙向

珍珠宮

絕對唔會,我有父母,地位無人可以取代。
我會尊敬我的老爺奶奶,但唔會當佢地係我父母。

男爵府

回覆樓主:

未生小朋友前呢~基本上,新抱點都係外人
到生左小朋友,就一定係家人喇,有血緣關係架,
只差左係關係上可唔可以好好咁相處~
我自己就基本對方尊重我,我會尊重對方~
關係是相對既,總之有來有往

珍珠宮

anna59 發表於 19-3-1 08:45
回覆 JoanC 的帖子

唔緊要, 中伏果個系你弟婦姐, 唔系你喎, 未有事發生梗系當一家人, 有事發生未知結果囉 ...

自己中伏就唔好睇到人哋一定中伏嘅。話婆熄一定無母女咁好,係盲目一竹蒿打一船人,親生仔女都會同父母反目嘅例子都唔少,唔明點解係都要一口咬定婆媳就係關係差。

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

我會,因為佢哋都盡力盡心幫我照顧小朋友,也很明白事理,雖然我唔會覺得佢哋對我像姑奶一樣,但我都非常尊敬佢哋,他日佢哋要人照顧,我都願意架

男爵府

會,我慶幸我老爺奶奶都係心地好和正常既人!我奶奶過世時,我哭得比我老公傷心!
奶奶走後,我地一家與老爺一齊住已差不多八年,其他人眼中覺得我地在照顧老爺,但係我心目中我地係互相照顧(有時我行開行埋他可以代我睇住細果個)而且老爺脾氣好好,我已預備與他共住直至他百年歸老,我真心視佢為家人

珍珠宮

回覆 JoanC 的帖子

唔系差, 但點都有點隔漠, 有好多野, 系為個女先會咁做

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

會,我老爺奶奶好錫我,當然如果我同佢d女有事,我估佢地會救過女先,正如我都會救我媽先,但總不能咁極端去諗。
我叫佢地做野,佢地一定幫我手,佢地有好野食,會預埋我,錢銀上信任我多過信佢地自己仔女。
我地同住12年,大家都無鬧交

男爵府

我的育兒心得勳章

有時候個問題係由新抱當自己老爺奶奶係自己父母個點來引發的。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我就唔得,唔可以,做唔到

男爵府

我的育兒心得勳章

廷廷媽 發表於 19-3-1 08:57
咁大家接唔接受到c6 唔當你父母為親人

我接受到架,我c6當我爸媽係外父外母就得,唔需要當佢地係父母。

人地我唔知,我父母有事唔啱,我同我細佬真係會直接同佢地講,我反而接受唔到我c6當面話我父母。(佢可以私下同我講,等我同佢地講)

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

jt77 發表於 19-3-1 07:37
有時諗下咁様可能大家關係會好好多

never.

男爵府

我的育兒心得勳章

我愛Corina 發表於 19-3-1 09:33
會,我老爺奶奶好錫我,當然如果我同佢d女有事,我估佢地會救過女先,正如我都會救我媽先,但總不能咁極端 ...

你就好。我地住無同住,但結婚幾年(近十年個種),我奶奶從來無信過我,成日覺得我打佢地啲錢主意。我老爺份人都好麻煩,不過就唔會覺得我算住佢地啲錢。

利申:無同住,結婚買樓靠c6,仔係我自己湊,從無叫過老爺奶奶幫。

男爵府

我唔會!! 每次見面99不離個"錢"字!!!
剛結婚時我地用左好多錢, 係我地最貧困時, 仲成日問個仔攞錢, 同佢解釋左原因比唔到住, 都仲要同個仔講話對佢好失望...
我對C6一家同佢D親戚都冇咩好感, 所以算啦! 過時過節見到客客氣氣就算!!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

jt77 發表於 19-3-1 07:37
有時諗下咁様可能大家關係會好好多

我初初結婚時,有! 但我真係唔知自己做過d嘜另佢好憎我。

記得有次佢入院,我探佢時問佢,你點呀?好d未呀?點知佢好惡咁答,你話呢! 但唔夠10分鐘左右,我叔仔個女朋友問佢同一句話,佢就陰聲細氣咁同叔仔女朋友講返,自己點點點。。。。

之後我當佢係一個普通老人家咁。依家關係叫做,佢都肯叫下我個名,以前佢係望住我老公,叫你老婆。。
唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

水晶宮

睇係咩6299,有d6299根本唔當你係人,咪話自己人,咁就無謂自作多情。

但如果6299對你好,咁你亦應該對番佢好。我同99關係唔錯,皆因我地都係正常人,唔係我特別賢淑。

首頁
34567...12

尾頁

跳至