自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

baby668 發表於 23-7-12 18:51
前後我已經換過兩部七人車,都係套中港牌,賣出去都冇人知中港車,莫非我特別啲??
二萬幾就換,非一般人士......................水貨車老闆?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

baby668 發表於 23-7-12 18:51
前後我已經換過兩部七人車,都係套中港牌,賣出去都冇人知中港車,莫非我特別啲??
二萬幾就換車非一般人士....................你係水貨車老闆

子爵府

20150618bb 發表於 23-7-13 13:03
二萬幾就換,非一般人士......................水貨車老闆?

閣下果然係非常有趣,自己部私家車公里數低,就可以被判斷為水貨老細??

我有兩部車,喺香港我主力用另外一部柴油BMW,因為入油成本低好多, Vellfire主要返大陸,其實我返大陸嘅次數好小

仲有嗰啲講話買得豪華車,就唔志在,講得出呢句說話,證明唔係果個範圍嘅人,呢個世界只會有兩種階層嘅人最豪氣

只可以講,層次唔同,思維自然不同

子爵府

lovelybaby2015 發表於 23-7-13 08:22
完全係,因為「真正」買得起呢啲奢侈品的人,係唔會受加價影響的人

都係買水貨/二手~

子爵府

baby668 發表於 23-7-12 22:15
咁Serena車身相對係單薄,佢嘅優點係慳油、所以政府好多部門老細車都用佢、Maxus同其他國產七人車一樣、並 ...

前幾日特登去睇,感覺係大alphard少少,但不是大好多。無得試揸,要預約。但老公話內籠啲料感覺不是那麼高級,但襟嘅。等byd睇埋再考慮。

子爵府

TOMATOO 發表於 23-7-11 21:18
錯重點了

他們目的係客人會買日本版,日本銷量勁升。。。。。重振日本經濟

只可以講日本本土經濟差,價錢自然合理化,而且日本土只有二千五cc版本混能,同埋汽油,香港仍然有3500cc V6

子爵府

無話可說 發表於 23-7-11 21:41
n年後就統一,而家仲係每個牌子個叉電頭唔同架!利申我做運輸業

其實半固態電池會,係未來新能源車嘅方向,現階段嘅鋰電池,續航500公里以下嘅車,好快都會被淘汰

子爵府

mcheungm 發表於 23-7-12 10:47
我好彩D,今年2月已搅掂晒,立即上咗大陸
我有D朋友到现在也未搅掂

其實我又唔心急上大陸,只係有時間咪去搞,因為驗車淨係得一至五,如果佢星期六開,我一早就搞咗

珊瑚宮

baby668 發表於 23-7-13 14:13
閣下果然係非常有趣,自己部私家車公里數低,就可以被判斷為水貨老細??

我有兩部車,喺香港我主力用另外一 ...
層次????真正拿出來都唔知道邊個高低,現在只係在吹水,只有的成日在曬身家..........高得去邊????唔在回應你喇,免你火藥味重,水貨車老闆好失禮呀.

複式洋房

子爵府

20150618bb 發表於 23-7-13 15:46
層次????真正拿出來都唔知道邊個高低,現在只係在吹水,只有的成日在曬身家..........高得去邊????唔 ...

感受到乜嘢叫做跌落地拿番渣沙

對你嘅回應到此為止

侯爵府

20150618bb 發表於 23-7-13 13:07
二萬幾就換車非一般人士....................你係水貨車老闆
其實你憑乜可以話人係水貨車老闆呢? 即係開 post 傾果樣嘢, 佢就係果樣嘢的老闆?

咁呢度咪好多 JM 係 Hermes, Channel, LV 老闆?

侯爵府

20150618bb 發表於 23-7-12 18:37
更唔係喇只睇車牌.....錯,引擎有國內留記號,唔係次次都新車上,落來時垃圾車
...
請問何謂引擎在國內留記號? 你意思係如果响香港買車, 只要套咗中港牌, 上過內地, 就要响引擎做個記號? 好似入境响 passport 扱個印咁?

男爵府

baby668 發表於 23-7-11 08:57
新款車混能頂級版售價高達$1199680

https://unwire.hk/2023/07/07/toyota-alphard-vellfire/life-tech/aut ...

有錢老闆/家庭好愛Alphard,去一轉豪宅如陽明山莊都見唔少泊係到等老闆

珍珠宮

Vengerov 發表於 23-7-11 10:06
等byd出年出港版7人車算

我即買

子爵府

大力大力 發表於 23-7-12 11:10
如果一樣價錢、9.9萬一架車、香港道路一定塞到爆、唔好啩?

我是車主~

又唔可以咁講,如果唔養開車嘅人,好小會因為車價便宜,走去養車,反而係依家用緊十年車齡嘅私家車主,就會好大機會換車,一般汽車engine去到十年以上,耗油量自然大增,以目前23個幾一公升汽油計,換電動車嘅誘因非常高

子爵府

大力大力 發表於 23-7-12 11:14
我前年就是出左這部油電車、冬天18km/L 、又靜無投訴........等屋苑裝了電柱、便換純電車~

不過有傳好似 ...

請問你介唔介意分享下,日產Serena嘅優點同缺點,因為我都非常有興趣,感謝你的分享

子爵府

YEOMORGAN 發表於 23-7-12 13:19
堅係。 富豪有錢人都係Alpha, 我都奇怪點解有錢人咁中意。。。我覺得裡面幾窄下,可能D人就係鐘意包住的感 ...

因為有錢人都著重性價比,豐田可靠性極高,如果用歐洲車來走中港,淨係整車費條數都好襟計,好似benz寶馬都係用環保物料,基本上用上五年,啲物料就會自動分解,我自己架寶馬用咗五六年,入面啲門柄扶手都溶曬,變得立黐黐,就算用WD40抹都唔得,最後都係頂唔順去車房搞,歐洲車一上六年就好多嘢跟,跟住啲sensor線又壞,我返原廠大執,一整就整咗我萬幾蚊,我架Vellfire咁多年嚟返原廠保養,簡單嚟講除咗換偈油,同車呔,電池,呢啲損耗品之外,基本上係冇嘢會壞

如果唔係政府係17年禁止柴油車再登記,我晨早就已經換咗車

其實買柴油車之前有諗過model S,但有個同事之前買咗,係咁呻好多問題,所以最後寧願買柴油車

子爵府

回覆樓主:

https://www.facebook.com/groups/TeslaXHK/?ref=share&mibextid=SDPelY

facebook啲車主講嘅問題,我同事都遇過

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

baby668 發表於 23-7-14 13:03
又唔可以咁講,如果唔養開車嘅人,好小會因為車價便宜,走去養車,反而係依家用緊十年車齡嘅私家車主,就會好大 ...

...講得好對... 自家架stepwgn 都行左13年, 仍好喜歡佢, HONDA 車是實淨D, 可惜始終有D問題出現, 有日突然見到有車展, 就去落左訂ATTO3.... 原本期望用多2年先換電車, 預想到時充電/款式更方便.... 提外話, 知5知邊到會搵到D有價劏車?

Stay Hungry , stay foolish !!

首頁
34567...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊