自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

侯爵府

ificould 發表於 23-9-3 23:07
雖然要等9月12日嘅公布和美國接踵而來打壓手段,但真係極開心亦充满期待。由殲20、東風27到Mate 60 pro, ...

雖然我地有14億人口, 但乜都要自己由零做起, 真係好攰呀!

象牙宮

回覆樓主:

衛星電話,咁點計有關費用

侯爵府

3333 發表於 23-9-3 23:39
做手勢開機呢個真係有?如果係真係比IP新機有突破,啱我呀,好多時我食零食又想睇電話!
...

覺得手勢同語音控制都好好呀, 不過唔知佢會唔會在操作前先做到機主本人聲紋及指紋驗證呢?

大宅

mondd 發表於 23-9-4 09:05
之前華為令人卻步嘅原因,係用唔到google, 好似綁手綁腳咁,而家用鴻蒙係咪可以取代google? ...

不是取代那麼簡單,新 OS 是用來發輝萬物聯網的壯舉,這樣,中國科技才可進入另一層階,做福世人。

大宅

jyjy1684825 發表於 23-9-4 13:55
雖然我地有14億人口, 但乜都要自己由零做起, 真係好攰呀!

從product life cycles 去睇,中國都會把較成熟產品向它國外移,才能速成 destructive creation theory.

侯爵府

大力大力 發表於 23-9-4 06:53
華為宣佈9月12日、即時比iphone早一日、發佈新機的其他功能、現在一些特別功能、是被網絡屏蔽了、到時發報 ...

因為被美打壓制裁, 依D新功能係遲咗幾年至出到世咋...

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

華為加油
衛星電話好吸引

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

raven 發表於 23-9-4 09:22
聽講好似有1t storage, 唔知真唔真

上代p60art,mate x3已經有1T版本

子爵府

呢部機好有興趣,我都想轉用華為

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小倩 發表於 23-9-4 14:45
上代p60art,mate x3已經有1T版本

原來已經有,老公好有興趣,但唔知1T會幾時出,會上去買

別墅

wcandtt 發表於 23-9-3 18:56
任正非真係勁

除咗衛星電話之外,仲有你雙手食緊嘢嗰陣時,可以隔空做手勢,個Mon 可以 scroll, 唔 ...

勁,帶住手套都用到手機,對住係冰天雪地的用者係大喜訊

子爵府

我都要轉電話,原本想轉IPHONE, 好似可以考慮下
早幾年用過華為, 體驗唔太好, 部機講多一陣就會好熱好慶, 吓到要換返三星...

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

mate 系列唔係旗艦機喎。華為既旗艦機係P系列!

大宅

虎到金來勳章 減齡達人勳章

dotwoo 發表於 23-9-3 18:12
要玩就玩埋呢部,到鴻蒙5 唔再支援 android app 時唔知有幾多香港app 用到

其實都唔會。我用緊 P50 Pro, 其實對鴻蒙會有影響的 Apps 係極少!9成要內置付款,指定要用 Google Pay 俾錢的 Apps 係會有影響,例如 Candy Crash, 本身我係 APK Pure 度搵個 APK 檔黎玩,未試過 GSpace 得唔得!

我係得 Candy Crash 睇唔到廣告,買唔到金磚囉;仲有 Mango TV 唔可以用 Google Pay 俾錢!但係好得意架喎,我俾 Google 自己的 Apps 的錢又得架喎,例如 YouTube Premium, YouTube Channel 頻道訂閱嗰D 又得架喎!

以前用內置Google Map 的 Apps 會有影響,例如 KMB 同 Openrice 會有影響,睇唔到地圖,但而家都得了!

其實大部份用到的銀行、政府、新聞等等的 Apps, 可以咁就攪掂,我 So Far 未試過有一個 Apps 係玩 / 用唔到!

1. 華為商城就有得下載;
2. 其實大多數都有官方 APK 下載;
3. APK Pure 搵 APK 檔;
4. 如果連 APK Pure 的 APK 檔都搵唔到,或者個版本用唔到;就最後一招
5. GSpace 下載

註:由於我好多年前的 Mate 10 第一之用華為,已經愛上咗華為,因為佢的手機性價比極高,抵到冇朋友,其他機根本冇比。佢遭到封殺,更加買華為黎用!

水晶宮

nicholasmom 發表於 23-9-4 17:24

Mate 系列係旗艦機,印象中比P更強。

大宅

Haileybaba 發表於 23-9-4 17:41
其實都唔會。我用緊 P50 Pro, 其實對鴻蒙會有影響的 Apps 係極少!9成要內置付款,指定要用 Google Pay 俾 ...

我指下一代鴻蒙5 唔支持 android app, 即係你有apk 都開唔到,呢個係上個月華為開發大會宣布的。

我都用咗華為多年,由mate 9 到mate 50 都仲keep住

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

無話可說 發表於 23-9-4 14:00
衛星電話,咁點計有關費用

䋄上有人話 $200/200分鐘~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

PaPa 發表於 23-9-3 18:42
其實佢有乜權唔比人哋出5G手機?

有老尾霸權

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

nicholasmom 發表於 23-9-4 17:24

mate定位係商務,普遍mate系列貴過P系列,新CPU多數喺mate系列首先發佈
P主打攝影,上代P30pro有50倍變焦

珍珠宮

2024年龍年勳章

實測華為mate60pro打衛星電話

首頁
34567...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊