自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

去外國就是要自由,藥品都唔規管夠哂自由

侯爵府

annie133 發表於 23-11-28 14:10
你有冇睇video, 直呈食到嘩鬼(emoji)遊廸士尼樂園咁,完全自由活動其實道友移民過去應該幾開心,不 ...

我8月先剛去咗溫哥華兩個禮拜

成個溫哥華主要係唐人街附近嘅Hasting係道友同流浪漢嘅常駐地,但溫哥華咁大,其他地方係好正常架喎,治安亦唔算好差

溫哥華係加拿大樓價最高嘅地方,重稅兼生活指數都幾高,唔比香港平。但以外國來講,溫哥華又真係氣候好,屋大,多公園,空氣好夏天又多陽光,兼有山有海有湖可以夏天滑水冬天滑雪,鍾意戶外活動嘅人會好鍾意

移唔移民係個人選擇,有人鍾意住香港,亦有人鍾意住外國,又唔駛講到嗰度係鬼地方

洋蔥頭媽咪    發表於 23-11-29 10:03

伯爵府

tsewong 發表於 23-11-28 17:14

成個溫哥華主要係唐人街附近嘅Hasting係道友同流浪漢嘅常駐地,但溫哥華咁 ...

原來係咁,香港不如也設一個地方,好似以前九龍城寨,比呢班homeless/道友自生自滅,其他地方相對太平,當睇唔到,好過攪甚麼共融?

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

annie133 發表於 23-11-28 08:32
https://youtu.be/Qwcp2mcOH0Y?si=5irMCYtT1iG_DHp4

加拿大溫哥華毒品問題嚴重 ,記者訪問道友區周街道友 ...

thanks for sharing
剛係YouTube 睇到講加拿大呢條片,但佢就無片,齋講。
而家明白了。
點解加拿大會變成咁架。
我朋友24年頭就會全家移民過去。
可能果都大。另一個朋友上年移居加拿大。佢啲生活ok架。不過佢話下年尾回港。

水晶宮

emt1314 發表於 23-11-28 09:16
美國都係啦, 大麻合法化就係咁嘅結果.

我朋友話唔會上引 佢上年去美國做嘢。
佢話唔同洲份有唔同法律。
我問佢既然講大麻唔會上癮。咁贊唔贊成合法化?佢冇答我。

伯爵府

Onlok 發表於 23-11-28 18:24
thanks for sharing
剛係YouTube 睇到講加拿大呢條片,但佢就無片,齋講。
而家明白了。

片頭有講,加拿大最近通過藏毒只要不過量為合法,變相吸毒者也合法,記者報道吸毒問題嚴重。
樓上話不嬲都係咁,冇乜出奇,咁真係唔知啦。
始終集中在downtown, 大家唔好去過到眼不見為乾淨,其實香港不如都學咁,好心東張西望唔好乜都大驚少怪,慳返唔少警力

水晶宮

annie133 發表於 23-11-28 18:34
片頭有講,加拿大最近通過藏毒只要不過量為合法,變相吸毒者也合法,記者報道吸毒問題嚴重。
樓上話不嬲都 ...

一向都有,但而家係嚴重咗好多。
唔係做乜有呢條片出。

伯爵府

annie133 發表於 23-11-28 17:39
原來係咁,香港不如也設一個地方,好似以前九龍城寨,比呢班homeless/道友自生自滅,其他地方相對太平,當 ...

歡迎同政府,高官有关人物多作建議。

侯爵府

Onlok 發表於 23-11-28 18:29
我朋友話唔會上引 佢上年去美國做嘢。
佢話唔同洲份有唔同法律。
我問佢既然講大麻唔會上癮。 ...

真的唔會上隱?

https://www3.ha.org.hk/cph/imh/mhi/article_03_03_chi.asp

侯爵府

annie133 發表於 23-11-28 17:39
原來係咁,香港不如也設一個地方,好似以前九龍城寨,比呢班homeless/道友自生自滅,其他地方相對太平,當 ...

根本就冇得咁比較温哥華同香港

加拿大自用毒品包括大麻係合法,但香港唔係,咁吸毒人數比香港多有乜咁出奇

掉轉香港人均住嘅面積一定細過温哥華,納米樓賣幾百萬夠K型過加拿大啦,但呢個係香港獨特嘅現象囉

各地都有好有唔好,覺得邊度啱自己咪住邊度

男爵府

manfatcentre 發表於 23-11-28 08:33
世界冇樂土,全世界總有D區有班老同,乞丐,罪恶區。
講得好

翡翠宮

回覆樓主:

毒品合法喎
預咗係咁

子爵府

annie133 發表於 23-11-28 08:32
https://youtu.be/Qwcp2mcOH0Y?si=5irMCYtT1iG_DHp4

加拿大溫哥華毒品問題嚴重 ,藏毒只要不過量已合法化 ...

一早知,都去過

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我十幾歲喺果邊,其實勁多人隊草

珍珠宮

sytckm 發表於 23-11-29 03:57
我十幾歲喺果邊,其實勁多人隊草

有冇越黎越多?

侯爵府

如果外國人見到夜晚深水埗,廟街企住好多女,返去就問大家知唔知香港嘅真實面貌,香港真係…….。唔知大家又點睇?

洋蔥頭媽咪    發表於 23-11-29 16:42

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

tsewong 發表於 23-11-28 17:14

成個溫哥華主要係唐人街附近嘅Hasting係道友同流浪漢嘅常駐地,但溫哥華咁 ...

認同,沒有最好的地方,只有最適合自己的地方

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊