自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Charlotte_mom 發表於 24-2-6 17:29
去深圳蘩樓,落雨,佢哋專登派一個職員企在門口幫客入遮袋……
最近喺國內飲茶,我喺門口一嘢就叫:「x 位呀 ~ 唔該」,佢笑晒口叫我上樓上,原來係知客,喺香港好耐未見過知客,已經唔記得有 d 咁嘅職位。香港個個員工都身兼多職。

侯爵府

littledot 發表於 24-2-6 13:38
未必係故意唱衰嘅,習慣同服務水平唔同,大陸遊客習慣嘅係大陸服務質素,嚟到香港自然覺得好差,相反香港 ...

我去歐洲點餐,係要等侍應生主動埋嚟,因為要排隊,佢要服侍完一枱先至會嚟,你唔准揮手催促佢!佢serve其他客嘅時候亦唔可以叫佢,否則佢會話鬼你!
我當時都覺得好麻鬼煩㗎,咁人哋地方有人哋嘅規矩,作為遊客都要跟人哋嗰套㗎!
費事一陣間啲鬼佬以為亞洲人特別麻煩!

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我覺得態度極差既餐廳可能係黃店,對內地遊客先係咁
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

伯爵府

加菲貓3 發表於 24-2-6 11:52
講真,我個人真係未遇到過態度唔好,前日去蛇王協,大前日譚仔。再前去美心皇宮。未計平時茶餐廳,真係未遇 ...

我都係冇乜遇到態度好差,佢叫人比password佢,冇就冇架啦,老馮share 比你

伯爵府

shobi 發表於 24-2-6 17:44
我去歐洲點餐,係要等侍應生主動埋嚟,因為要排隊,佢要服侍完一枱先至會嚟,你唔准揮手催促佢!佢serve其 ...

唉,十成鬼佬已經覺得黃皮膚好麻煩。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

講真,我個人真係未遇到過態度唔好,前日去蛇王協,大前日譚仔。再前去美心皇宮。未計平時茶餐廳,真係未遇 ...
好多時啲野係雙向既……..
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

男爵府

回覆樓主:

我日日出街食飯都未遇到咁情况

伯爵府

shobi 發表於 24-2-6 16:57
冇用㗎,睇100 篇呢啲片都動搖唔到我!只要你俾到好嘢我食就得,其他服務、跳舞呀算吧啦!
我唔會為咗食而 ...

agree

大宅

USDS81 發表於 24-2-6 12:20
上年年中我係機場某連鎖店食野(出名食小籠包果間),見到有旅客唔識用電子落單,多次求助服務員,但服務 ...

大陸侍應又真係好耐心有禮地教客人點樣手機落單,講解優惠

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

樓上咁多咁好彩未遇過服務產既餐廳
我就遇過啦
牛奶果個阿姐好似欠佢好多錢
黑口黑面
成個老細咁款

侯爵府

baby668 發表於 24-2-6 11:43
佢講嘅嘢完全代表香港人嘅心聲

**開呢個題目嘅目的唔係要唱衰香港,相反身為香港人,強烈希望香港飲食業認真 ...

d小粉紅為咗make noise 有咩做唔出?佢哋通常口裏叫着口號,身體卻很誠實。

男爵府

我都覺得服務係正正常常 , 無發生過不愉快經歷

珍珠宮

我覺得好多食店對講普通話的客人比較冇咁友善。

男爵府

可能佢自己問題

複式洋房

Adiezz 發表於 24-2-6 12:25
有專家分析過而家香港人點解咁無禮貌

英治時期政府縱容罵人風氣,由媒體到立法會都將罵人當做一種文化,教 ...

我都同意其實係普遍香港人都無禮貌,風氣問題

珍珠宮

cindy123 發表於 24-2-6 16:51
認同一半,我覺得部分學校教育,部分家教,家人無教或教育自己大曬,唔洗理人,當然仲有d唔受教,仲有部分 ...

我記得劉華個廣告,原意係好的。 可是事實係,出左廣告後,愈來愈多客人當自己係上帝,要求客人永遠是對的,真係好誇張架,完全無諗過互相尊重,而d啊頭亦要求下屬忍氣吞聲,即使客人再無理。

只能夠講,香港人真係少左好多禮貌同尊重。睇權利大過天,義務?咩呢架?

珍珠宮

pauline_c 發表於 24-2-6 17:37
最近喺國內飲茶,我喺門口一嘢就叫:「x 位呀 ~ 唔該」,佢笑晒口叫我上樓上,原來係知客,喺香港好耐未見 ...

酒樓一般都有知客。 以前酒樓知客好靚,好有禮貌,而家好多酒樓知客黑口黑面,眼都唔望你就比張飛你,更唔使指意佢好有禮咁邀請你入廳。(不過貴酒家,特別係晚飯仍有咁好嘅知客)

子爵府

樓上jm咁好彩,我就成日遇到吾好的店,可能我好蝦,比人黑面仲同佢講吾該,有次去間餐廳,落單時已經黑口黑面,我咩都無做過,後來仲故意講錯嘢,攪到收多我哋錢。但佢明顯睇人來蝦,因為之後有個男人來,起初都黑臉,不過個男人兇返佢,即刻吾同臉口。睇來我都黑臉,先會得到正常服務

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

薯圈 發表於 24-2-6 21:32
酒樓一般都有知客。 以前酒樓知客好靚,好有禮貌,而家好多酒樓知客黑口黑面,眼都唔望你就比張飛你,更唔 ...
我去米芝連酒樓都唔見知客喎 ~ 大陸嘅知客,只係打招呼同微笑,唔帶位嫁 ~ 帶位另外有帶位員,只係大眾化酒樓,係高級酒樓。

子爵府

baby668 發表於 24-2-6 12:33
就算服務唔差嘅餐廳,份量都細得可憐,我每個星期六日都出街食,喺香港食嘢只會感覺受氣,就算唔受氣好似outba ...

吳莊好好食

首頁
34567...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊