自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

公爵府

CathyLss 發表於 24-3-9 22:42
其實如果有JM對伸手黨有意見、甚至表達不滿,唔一定係唔禮貌既,但點解一定要人地skip唔俾人選擇回應呢?有 ...

你講嘅例如不適當
抄功課係一定唔啱
伸手黨對與錯,自行判斷

珍珠宮

2023年兔年勳章

mother904 發表於 24-3-9 19:00
點先為之伸手黨,網上不是大家交流的地方嗎?如果有經驗可以分享,想分享就分享,不想分享可以唔回覆,唔需 ...

X2同感

公爵府

CathyLss 發表於 24-3-9 22:42
其實如果有JM對伸手黨有意見、甚至表達不滿,唔一定係唔禮貌既,但點解一定要人地skip唔俾人選擇回應呢?有 ...

另外我絕對認同討論區有唔同意見
但表達意見時,必須要有禮貌

男爵府

回覆樓主:

唔止bk,出面大把人鐘意話人伸手,咁乜都自己Google,咁吾洗要討論區啦

我遇到呢D人,會直接無视,無謂side 時間

其實不滿伸手的,可以不回帖,不用浪费自己時間

大宅

ocarebear 發表於 24-3-9 22:44
你講嘅例如不適當
抄功課係一定唔啱
伸手黨對與錯,自行判斷
我覺得本質係一樣,都係想不勞而獲,只係小朋友抄功課會影響佢將來學習先會更多人認為唔啱,但亦唔排除有D父母無要求唔覺得有問題。就算對伸手黨既定義可能每個人把尺都唔同,樓主之前個post我係無太大感覺。

不過又講,我唔鍾意伸手黨(唔係講緊樓主),但我通常都真係會skip就算,但理解有人會選擇表達意見。係邏輯上既問題、理念上既分歧我可能會選擇回應,好似呢個post咁。

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

回覆樓主:

唔識就要問有咩問題
好多時就係要民間智慧
去Google,問AI只係所謂嘅大數據
第二方面國内說法是營消號

大多數人覺得網上是可任意亂說八道嘅地方
講明先性質不同法外之地
以為噴下人,圍下人小小事人哋就吹唔脹。
頭盔先
白兔並不是正義之師
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

男爵府

sakura888 發表於 24-3-9 18:17
我知我出呢個post一定比好多人話。但我真係要將心底話講出來。

我剛剛開咗一個旅遊尋意見post。自問有禮貌 ...

我都覺 我而家都唔敢係bk開post

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

ocarebear 發表於 24-3-9 22:44
你講嘅例如不適當
抄功課係一定唔啱
伸手黨對與錯,自行判斷

係喎,竟然用抄功課黎比喻

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

下午見到講大阪,但忙緊無覆,咁快就closed?講番大阪行程,8日唔悶,玩嘅日子只有中間6日,3日玩大阪,半日奈良,2日半京都。祝旅途愉快

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

ocarebear 發表於 24-3-9 22:14
係呀係呀
不如摺咗個bk

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

回覆樓主:

等如白兔出個托皮問一加一等如幾?
當然毫無懸念是合爭所謂嘅意圖抄功課論……

之但係換個說法…
點解1+1=2咁就唔同…

又例如,問下台灣有咩抵食嘅推介…
嗱點為之抵食…追個敢說出標準答案先先?

大宅

kit2004 發表於 24-3-9 23:10
係喎,竟然用抄功課黎比喻
你無聽過?係好常用既形容,有D唔自己plan抄人行程既人,都會話自己“抄功課”,自嘲又好點都好,網上好多呢D俾人“抄功課”既攻略。不過就唔一定要伸手既,自己搵就得。

大宅

變哂質

公爵府

CathyLss 發表於 24-3-9 23:06
我覺得本質係一樣,都係想不勞而獲,只係小朋友抄功課會影響佢將來學習先會更多人認為唔啱,但亦唔排除有D ...

係呀,世事對與錯,各人有觀點不同
即使係普世覺得正確嘅事
亦會有人覺得係錯

但最基本
要有禮貌和尊重

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

謝謝你開post 講旅行

實在無咩時間收集資料
先開post 問

明白你情況(身同感受)
一個打10個(四大長老,老公,親戚,小朋友們…等等等) 仲邊有時間慢慢搵資料呢?

水晶宮

mother904 發表於 24-3-9 19:00
點先為之伸手黨,網上不是大家交流的地方嗎?如果有經驗可以分享,想分享就分享,不想分享可以唔回覆,唔需 ...

嘩,正正我上次都有問路,有痴線出衝嚟答我點解唔Google 連Google都 唔姑咁懶,佢都痴鬼,問得緊係路痴有需要先問,鬼唔知阿媽係女人,我連分左右都有困難想問下點易d去,唔想答咪唔好回,積口得有咁困難架咩。又有1次話邊度買餸平,又係痴線衝出嚟話我吹水亂嗡叫我唔好呃人,佢話佢住嗰度幾廿年冇見嗰間店有嗰類野買。第2日我去鋪頭影比佢睇佢真係有嗰d野買。其實自己唔識,或唔想回答的咪唔答唔睇law,有需要起晒鋼做正義超人嗎?

公爵府

tictaccandy 發表於 24-3-9 22:55
唔止bk,出面大把人鐘意話人伸手,咁乜都自己Google,咁吾洗要討論區啦

我遇到呢D人,會直接無视,無謂side ...

我都好憎响bk度睇人出post問嘢時,乜都叫D人google嘅人,想睇吓其他人嘅答都唔得,一問口就諸死人。

你點知人哋問之前冇google過呢?又或者google咗又睇唔明,google咗又揾唔到自己想知嘅嘢呢?

其實唔想答咪自己彈返出返去囉,仲乜要串人先?

大宅

ocarebear 發表於 24-3-9 23:23
係呀,世事對與錯,各人有觀點不同
即使係普世覺得正確嘅事
亦會有人覺得係錯
呢個我都認同,表達自己意見都盡量注意保持禮貌,除左某D話題可能係會激動少少。

其實樓主上一個post俾我感覺都真誠既,如果樓主問既係我鍾意既旅遊地點,我都好大機會會好開心可以講下旅行野,不過大阪我淨係路過未去過。

男爵府

可能有啲人生活唔開心,鐘意上網對住唔識嘅人發洩。我都試過覆兩句帖,無唔禮貌的,換來俾人審犯咁質問,真係一樣米養百樣人

已刪除用户

首頁
34567...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊