自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

子爵府

虎到金來勳章

引用:今晚同C6及女女食飯坐係我地隔離都有一枱一

原帖由 淘寶 於 16-03-05 發表
今晚同C6及女女食飯

坐係我地隔離都有一枱一家三口, 有小朋友的, 個小朋友估計約6~8歲左右, 但佢成日尖 ...
這個苦冇人會明白,因為我也有一個仔,成日尖叫,10歲都唔識講嘢!

wcpcelia    發表於 16-3-7 09:41
rose-mag    發表於 16-3-7 08:04

子爵府

回覆:好心痛, 請包容有特殊需要小朋友

聽見都好心痛
但好多人都不會諒解,冇同理心,只話係父母問題,唔識教,冇家教等等,完全冇理解到個真正原因。我只怕因為咁,父母會帶少左小朋友出街,影響佢地可以學習正常生活既機會。

禁止訪問

子爵府

虎到金來勳章

引用:

原帖由 fanfanhei 於 16-03-05 發表
哭了

子爵府

要有同理心,父母都唔想。

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 414928 於 16-03-05 發表其實

原帖由 20020116 於 16-03-06 發表
但係除非個細路有樣睇,其實冇仔女嘅人可能真係唔知細路有特殊需要,佢地會唔明自己有幾傷人。父母帶呢啲細 ...
我認同

別墅

睇到你哋咁寫都覺得心up, 希望多啲人包容

禁止訪問

回覆:淘寶 的帖子

翡翠宮

減齡達人勳章

未有小朋友嘅好難從父母嘅角度去諗,佢地只會覺得比人騷擾緊…

珍珠宮

mymflove 發表於 16-3-5 23:34
呢個世界只要大家多一點包容、多一點體諒、多一點愛就會更美好!
個對男女 ...
“個對男女唔明仲要咁既態度”,悲哀!

禁止訪問

侯爵府

今晚同C6及女女食飯

坐係我地隔離都有一枱一家三口, 有小朋友的, 個小朋友估計約6~8歲左右, 但佢成日尖 ...
同情那個媽媽!不過好老實,我覺得香港人已經無物包容心

侯爵府

引用:Quote:原帖由 hotingmum 於 16-03-06 發表

原帖由 mymflove 於 16-03-06 發表
冇問題,大家可以有不同觀點同睇法。我信總有天意,他朝有一日你會終於明白那對父母感受!

...
呢位jm一向無同理心

珍珠宮

引用:其實路人有無考慮佢GE行為係傷左一個家庭

原帖由 414928 於 16-03-05 發表
其實路人有無考慮佢GE行為係傷左一個家庭?一餐飯對路人人生來說只是一餐飯,但佢地的反應隨時奪去一個小朋友 ...
其實係好少人認識呢d 病。如果唔係讀過幼兒教育或做過相關工作,好少未婚男女會識呢類病。

而且唔係全部人都咁有包容心,始終樹大有枯枝。

公爵府

引用:聽見都好心痛但好多人都不會諒解,冇同理心

原帖由 fa_chan 於 16-03-06 發表
聽見都好心痛
但好多人都不會諒解,冇同理心,只話係父母問題,唔識教,冇家教等等,完全冇理 ...
我唔認同「好多人都不會諒解」,我覺得如果啲人明白係咩一回事,就算心裡不爽都未必會做到出面投訴嗰對父母,投訴就正正係唔明白個細路仔有病,以為只是父母管教不善,換個角度睇,就正正可能係個小朋友外觀好好樣,完全睇唔出有特殊需要,所以父母都唔應該難過,不如留力長期作戰,寄望將來個小朋友跟正常人一樣生活、社交!

公爵府

對男女似乎好後生兼沒有小朋友!

侯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章

今晚同C6及女女食飯

水晶宮

而家啲後生係咁,唔理人感受,人地都唔想架

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

朋友個仔都係自閉,同佢出街我見過有面口好差即人,仲要推住bb車,話我口賤都係咁話,你自己都係人父母,唔係應該明白小朋友好多事控制唔到咩?我只能講句,他朝君體也相同

首頁
45678...13

尾頁

跳至