自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

夾錢請工人拉。姑仔唔同意叫佢辭工照顧!唔駛搵食咩

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

nicolwong 發表於 16-6-9 00:25
問題在於,個媽係你心中塊肉,你點解自己唔辭職,要我辭職?我仔女一早由我負責。

你煲湯畀媽飲,點解要話 ...

其實你唔駛理佢架....

佢都係UP下O者...你唔做佢都冇你乎

男爵府

方麗娟 發表於 16-6-8 22:48
你口口聲聲話99幫過你湊小朋友好感激佢,但實情係最好唔好搞著你。唔係話辭職照顧99就係最偉大,而係,一 ...

世事給你看透了

男爵府

方麗娟 發表於 16-6-8 22:48
你口口聲聲話99幫過你湊小朋友好感激佢,但實情係最好唔好搞著你。唔係話辭職照顧99就係最偉大,而係,一 ...

我真心想做好,想做返應該做既事,
我幫過我,我幫佢亦無問題。

問題係一啖氣,姑仔日日提要感恩,要找數。有心都畀佢講到我無心,我就計呢樣。

wcpcelia    發表於 16-6-10 09:33

做一個c9唔係易事.

公爵府

你都有$收、我咁多年來、日日煮飯、服侍老人家、換來只有傷心!不說了說多了都是淚水!

伯爵府

回覆:家人咁講,你覺得點

如果有需要辭職,正路都係自己老公提出,再2公婆商量。

而家姑仔出聲,我個心會諗:你無嘢吓化?

仲有,第一個感覺唔想辭職,就真係唔使諗啦,對照顧者同被照顧者都冇好處。

伯爵府

其實一家唔知一家事.
你覺得個女應該照顧番自己呀媽.
但你姑孻如果已嫁左人, 搬左出去, 又有自己家庭. 你又同奶奶住, 奶奶又幫你湊大細路, 姑孻覺得你照顧奶奶又好應該 wor.
始終姑孻搬左出去就係外嫁女, 要日日騰去你家照顧呀媽確實好唔方便.
唔知你奶奶有無層同住樓留番俾你老公. 如果係有, 就更應由你兩公婆照顧.
佢既然話計番人工俾你, 你咪同佢傾下. 如果你奶奶既仔女夾得番成份人工俾你, 我又覺無問題.

真心問你, 如果你已嫁人, 有自己家庭奶奶仔女要照顧, 如果自己呀媽係同你呀哥呀嫂一起住, 而你呀媽又幫呀哥呀嫂湊仔. 你會否日日騰回家照顧呀媽呢? 你點都會想拜託同住既呀哥呀嫂好好照顧你呀媽啦. 我覺得肯話夾番份量俾你, 佢都唔算太差. 真係大把人咩都唔理, 推哂責任俾其他兄弟姊妹做, 咩都扮唔知.

男爵府

castle100 發表於 16-6-9 00:40
你都有$收、我咁多年來、日日煮飯、服侍老人家、換來只有傷心!不說了說多了都是淚水! ...

唔好話有錢收返,互相照應咁好聽。

佢話佢為照顧媽,生意少左,畀唔起舖租,我地係咪夾畀佢。
做一個c9唔係易事.

男爵府

cytjulia 發表於 16-6-8 23:14
靠孻姑出糧就唔駛諗,一來佢出出下唔出咪大獲,出去做野你老細唔出糧你可告到佢甩褲,孻姑唔出糧你唔通同佢 ...

講得啱,自己做仔做姑仔,就覺得亞嫂做咩都應份,唔可以講太多!但係做得唔滿意又未達到要求就要嘈三嘈四,住埋一齊係應該分擔做家務,但照顧奶奶就應該由自己仔女去負擔...新抱你就算做得再好都冇用,佢地唔會感激你,只會覺得你係嫂 你嫁入來就要做...做得唔好就要被說話聽!企硬

子爵府

我真的不明有咩問題
會否是你太累一時間諗遠左呀
有少少言者無心聽者有意
你、老公、仔女同奶奶是一個家庭,姑奶是另一個家庭,如果佢完全唔同你講就自己成日上來又照顧阿媽又成就真係明串你喇
咁佢想阿媽有人照顧得好啲好難話搬過來一齊住、接走阿媽來照顧等等,都不是好方法(唔好講佢會唔會先,是後話),如果佢哋不愛用工人,咁佢第一個提議都幾正常吖,你又可自己睇番仔
第二句都一樣,真係幫緊你喎,嗰道是你個家來嘛

男爵府

Chamo 發表於 16-6-9 00:42
其實一家唔知一家事.
但你姑孻如果已嫁左人, 搬左出去, 又有自己家庭. 你又 ...

嗯,依家叫一日裡面,大家幫手照顧三餐。放假就我自己攪晒。

都慣左啦,係想呻下咋,我講果d都已過去。
做一個c9唔係易事.

男爵府

littlemilky 發表於 16-6-9 00:34
世事給你看透了

不嬲都知娟姐講得好透,

等緊另一位方既講幾句。
做一個c9唔係易事.

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

俾得人工你,不如叫佢請個工人照顧阿媽啦,叫人地辭職真係無唸過人地都有外家要照顧

大宅

第一個感覺我都唔舒服,點會expect人地個女去照顧自己阿媽?就因為同住??或者因為嫁雞隨雞?我會覺得佢當我係工人多D....

男爵府

Chamo 發表於 16-6-9 00:42
其實一家唔知一家事.
但你姑孻如果已嫁左人, 搬左出去, 又有自己家庭. 你又 ...

假若我有大嫂,touchwood我媽子出事,而而同哥嫂同住,我係唔會主動出聲叫人個女辭職去照顧我媽。

果個係我媽,關人咩事我先係第一身。
做一個c9唔係易事.

珍珠宮

畀面勳章

nicolwong 發表於 16-6-9 00:22
唉,佢地當初話請工人要教,未必識做,balabala......

工人唔可以代替家人照顧媽咪。

我係你就聽完算....講講下佢地都唔講

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

奇怪!叫人地個女唔做野照顧自己亜媽?係咪有計算成份呢?因為奶奶湊大自己仔女?

子爵府

回覆:家人咁講,你覺得點?

吓?嘜自己阿媽有事,唔係自己仔女照顧得好啲體貼啲咩?點會旨意人哋個女照顧得好啲㗎

男爵府

hello0419 發表於 16-6-9 01:11
奇怪!叫人地個女唔做野照顧自己亜媽?係咪有計算成份呢?因為奶奶湊大自己仔女?
...

無錯,開口埋口都係因為幫過我。
做一個c9唔係易事.

男爵府

fathippo 發表於 16-6-9 01:12
吓?嘜自己阿媽有事,唔係自己仔女照顧得好啲體貼啲咩?點會旨意人哋個女照顧得好啲㗎

...

因為一句:媽咪幫過你地。
做一個c9唔係易事.

首頁
45678...10

尾頁

跳至