自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

如果同銀行估價唔差太多又覺得價錢合理,座向景觀ok,我會買。
唔好點評我

伯爵府

muimuizhe 發表於 17-3-25 20:54
如題,8年樓,地點價錢都啱,請教各方高人,因從未買過無得睇既樓,又唔係好多現金,怕收樓時發現好多問題 ...

兩樣試過
舊年放樓 唔多鎖鑰盤 全個屋苑得兩款則 一係兩人房 一係三房兩廁 好多代理帶客當我屋企係示範單位 我又係原裝無改動 可以睇間格擺設 最勁一日來20組客 本來無咩 但經常突然要睇 在家等佢地又遲到 最賤個地產帶人去樓上清水房度完呎落來同個客講 度好size 一係就講呢到睇下就得 樓上有筍野 樓上個d係租約盤無得睇 我地聽到好鬼慶 同個地產講係咩 好筍 咁就唔好睇我地啦 佢知衰猛話個客有興趣 我一蚊都唔減叫佢過主 以後唔俾佢再帶客睇 同埋俾人睇前又收納 睇後又清潔 好攞命 你就算俾$100我入屋睇都煩
到我搵樓 全個屋苑好多都係連租約盤買 唯有睇睇放租盤(無人住)感受單位size 間格 有人住只係有一個可以睇 改曬間格 有試過還格買唔成
我自己最後都係買租約盤 我個case仲麻煩 原業主大陸人 去左外地定居 委託佢父母處理買賣 佢父母住珠海 買賣又要代理上大陸對證件 個業主又要去律師樓做公證授權個父母處理 個父母又話要飛去外國 要買就盡快決定 好在無反價 個租客又係外國人 好在撞到好代理同個律師係老爺朋友 跟到好足 不過一完成買賣出信俾個租客 佢就搵我地 話佢唔想租 (死約中 佢個時租咗半年到)幫我搵埋人接佢個一年半約 我地話其實完左死約就收返自住 佢仲唔死心 又話幫我地搵到人裝修 租我單位住下先 呢d真係煩 一日唔完租 即使已係業主個感覺都唔實在 我等多兩個月就望見家鄉 期待
純分享 祝買到心頭好

子爵府

要平少少先考慮

伯爵府

muimuizhe 發表於 17-3-25 21:46
其實唔係平左,只係而家好少盤

真 宜家好少盤 連唔連約買 都係同價 業主覺得有租客幫佢租緊有收入 唔稀罕你買唔買 就算放都要計埋佢本身租金收入
之前傾過個租約盤 講好價 俾曬票 簽個刻反價 根本租買都唔夠盤 皇帝女唔憂嫁

男爵府

會, 我買過, 連約賣的業主通常較實在。而且一心想著會裝修, 只要CHECK清楚田土廳資料, 就可放心買。

男爵府

taiwoon 發表於 17-3-25 21:25
我係窮鬼c9仔
一千幾百萬買層樓
如果睇都無睇過

我都想做窮鬼c9,有1千幾佰蒚

子爵府

如果熟悉個積 其實唔睇都得 反正最後都全爆

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

maggie196 發表於 17-3-25 21:24
自住唔會買,投資就會

X2
20年前買過

伯爵府

回覆樓主:

我當年都買過一間出租樓是無睇樓連租約買的,因為我本來就是諗住出租,當時盤源少又間間超估價,只有這間合自己的預算,雖然業主臨簽約加了小小價,但我們都照去馬。簽合約後不久政府就推雙辣招,好彩買得快,否則要交額外稅了。諗起都一額汗。

子爵府

買來收租就無問題
好多人都係咁
但通常都係熟悉個屋苑嘅積同坐向先係咁

子爵府

畀面勳章

有冇多得資料?
方向?
景觀?
有冇改過間隔?
住左咩人?
幾時起租?
幾時到期?
如果正常既,我會買。

我自己亦買過一間無睇過既樓,結果好好彩,我買果間係我睇過咁多間最好的,最四正既樓。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Can u ask to see the rental agreement and if the tenant pays on time...If not, fixed contract period...you have no rental income but have mortgage payment. Takes 3-4 months to kick the tenant out by legal proceedings.

8 years, will not be too run down. no need to change wires or pipe. Need a paint job definitely,剷底批灰. Kitchen cabinets may need to be replaced. So cut the price by deducting this when u 還價.

Also, rental units need to pay higher interest to the back, mortgage amount is less than ussual. The tenant may not be good...take this all into account. Buy if it is a bargain, leave it if it is close to market price.

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

寵壞了 發表於 17-3-25 21:23
講緊買層樓,幾百萬?千萬?我一定會睇,都唔知入邊點,冇得睇我一定唔會買
...

公爵府

回覆 vet 的帖子

Thx
快樂擁抱我!

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

唔係裝修問題,唔交吉,完約唔去你可以點?

大宅

我曾連租約買,有要求睇樓但租客不肯
因為做足了功課且價錢合理就去馬

完成交易後
租約期滿
我收回來裝修

換了新租客!

首頁

尾頁

跳至