自由講場

跳至

首頁
45678...17

尾頁

男爵府

回覆樓主:

小朋友生日会勞煩長輩請假,我唔会,小朋友生日不用撹生日會

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

一位小朋友生日, 要咁多位大人請假同佢慶祝?
老實講, 你亞媽生日, 你有無請假同佢慶祝?
生日年年都, 何必要特別請假出席呢? 今年唔得咪一下年囉.
咁小事你都介意? 不過你要記住, 將來你個孫開生日會, 一定要請假出席呀(如有的話)

蛋皇哥0127    發表於 17-6-8 09:39
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Sumyeema1 發表於 17-6-8 09:16
笑得太大聲。

冷靜d..baby

珊瑚宮

2024年龍年勳章

pizzapark 發表於 17-6-8 08:09
一定要長輩出席你個仔生日會,
人地要返工仲要人請假去?

咁又未至於「受唔起」卦,請日假咋喎

伯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

每個人對慶祝生日價值觀唔同, 樓主應體諒媽媽

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

如果唔係因爲難攞假既話,我明你感受,但既然婆婆都覺得唔想來,就惟有調節下自己想法,相信平時婆婆都唔係非常緊張個孫吧

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Felix223 發表於 17-6-8 09:06
佢太多負能量!成日胡思亂想自找麻煩⋯⋯

地心人...全部人都圍住佢轉

男爵府

回覆樓主:

直情小氣,要別人就你,不如你改期吧,對嗎?

公爵府

ash_yehyeh 發表於 17-6-8 08:07
你介意係正常

婆婆亦有自己嘅選擇,既然佢咁選擇,你就知道你小朋友係佢心中份量
我自己性格,並唔睇重形式,所以我一向冇幫小朋友搞生日會,家中各人生日,除左四大嘅大壽,全部都係隨便食餐飯買個蛋糕切下就算,其他日子甚麼情人節結婚週年聖誕新年中秋端午等等,我都一概無慶祝。

不過你呢個回應提醒左我,我嘅諗法同價值觀唔係王道,一定有人有唔同諗法,如果將來我新抱係睇重呢 d 嘢嘅,我都應該要相就,如果因為無出席呢 d 場合而被誤會為唔錫孫,就太冤枉了

男爵府

sunnymama2 發表於 17-6-8 07:59
黎緊仔仔搞生日會,其實早兩個月通知我媽,佢要番工,叫佢攞定假,但阿媽都係冇攞假,唔想少左日假喎。。。 ...

我小朋友生日從來都只會自己買個蛋糕仔,一家人在家晚飯後食、影D相。我奶奶住樓上,所以都會叫佢一齊食。
我父母住得遠,亦冇慶祝細路生日的習慣。
我自己覺得,老人家生日反而重視D,佢地有得一年就一年。

翡翠宮

回覆樓主:

無聊

蛋皇哥0127    發表於 17-6-8 09:41

寶石宮

ash_yehyeh 發表於 17-6-8 08:41
咁d假期其實就係用黎咁用㗎啦

唔係全部for旅行㗎

咁當時人有權揀點用

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

生日只係個形式, 而且講真句,
你個仔生日你好緊張係正常。
但到婆婆, 幾個仔女幾個孫,
咁一年如果得7日大假, 係咪全部都要因為你地生日去請晒?
咁有7個以上仔女+孫咁又點算?
請得一個第二個唔請都可以話係偏心的喎。

有時D野唔好想咁多, 就算你D FD攪生日,
有時未又係俾面派對, 你出席都唔代表你好鐘意個FD。

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

伯爵府

回覆樓主

咁都嬲,做人都幾辛苦

水晶宮

樓主你覺得唔開心, 都可以理解, 但不至於要[嬲]

如果你媽星期日都要拎假先出席, 相信佢係返輪班
逢係返輪班既人都知, 想拎星期六日假, 係比較煩, 亦比較易比同事話柄
好似我媽咁,有時要我星期日出席乜乜飯局, 我話唔去要返工
佢就叫我請假/調假/同同事講聲行個方便...

大佬, 個個都想放週末啦, 點有咁易請/調? 除非理由好充份, 否則啲同事邊肯調...

乘機講吓, 可能樓主呀媽唔係呢個情況, 但應該八九不離十了
我好百搭o架! 煲魚,煲牛,煲瘦肉,煲甘荀乜都得!!

大宅

sunnymama2 發表於 17-6-8 07:59
黎緊仔仔搞生日會,其實早兩個月通知我媽,佢要番工,叫佢攞定假,但阿媽都係冇攞假,唔想少左日假喎。。。 ...

長者一定錫孫,而婆婆衡量過,都係份工緊要,我會體諒,可能星期日難請假呢。況且小朋友將來還有很多的生日會,慢慢慶祝未遲。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

公司是否會買假?婆婆可能諗住遲下退休啲錢要睇住洗,想多個錢旁身?

水晶宮

mugtaitai 發表於 17-6-8 09:24
我自己性格,並唔睇重形式,所以我一向冇幫小朋友搞生日會,家中各人生日,除左四大嘅大壽,全部都係隨便食 ...

yes

樓主既然搞得,自然care,咁人地care又邀請婆婆,婆婆唔去係因為唔想請假,樓主的確會有hard feeling

珍珠宮

回覆樓主:

個人認為樓主係小氣

水晶宮

good_pig 發表於 17-6-8 09:30
咁當時人有權揀點用

所以樓主婆婆覺得小朋友生日唔重要,已經做出選擇啦

首頁
45678...17

尾頁

跳至