自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

cqwert 發表於 18-2-8 10:15
我四十幾歲,巳婚,我阿媽性格好喜歡控制人,成日以為惡鬧我,我就會怕佢就會聽佢講,由細到大都是咁對我, ...

我覺得就算我80歲我阿媽都仲係會罵....

慣曬了

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

Jane1983 發表於 18-2-8 20:05
你都四十幾歲,成年人,有個錢,有自己頭家,唔應該委屈自己。親戚好,亞媽也好,無人有權蝦你或任意鬧你。 ...

同意

珍珠宮

cqwert 發表於 18-2-8 12:19
回覆 lakgarden 的帖子

真的人㚒人緣,我由懂性有記憶我巳覺得阿媽唔喜歡我只偏心我一個,唔願意花錢係我 ...

大家性格唔同,無謂勉強。
如果你仲想有聯系,就善用下電話問候咯,見面都避免講錢嘅話題,見唔對就bye bye.
我家有幾個類似長輩,自細學識走位,唔會跟佢地詳談個人發展。

複式洋房

唔了解你家情況不作評論.

我C6常啖駡佢細佬:因他常賭/煙/酒/通宵夜返....細佬反駁我幾十年都係這樣你現在說我不是(仲有些惡習家人克意隱瞞,故成現在惡果)

男爵府

回覆樓主

阿媽鬧你就天經地義,你鬧阿媽就不孝女,我都受唔少喇,可以點每次都係喱埋自己喊就算,又唔想比啲仔女睇到,只可以同老公呻,想同阿媽斷絕來往又不能,好辛苦

伯爵府

想生BB熱投

少返外家,中秋一次
新年1次
少見面自然少嘈

公爵府

2018復活節勳章

無理取鬧一定會還口。
唔出聲只會越來越過份,發脾氣。

男爵府

tingting2200 發表於 18-2-8 10:38
我阿爸都係咁,佢話係"幫理不幫親"

但其實果d係歪理 or 灰色地理,唔係對錯咁簡單 ...

我爸以前都會咁講,自從我爆佢一次⋯幫理不幫親,咁要親人來做乜?將來你搵道理送你終!佢就以後唔再講呢句。

珍珠宮

回覆樓主

老人家老了,佢最怕就係無人理

佢用你唔接受既方法同你溝通,後果就係你唔同佢溝通。

我媽學人生仔就係佢一生人最大既罪孽,而我大個左基於作為一個人既基本道義都會理下佢,佢情緒勒索我,我就唔理佢,兼叫佢六十歲人要學下同人相處,我俾面佢佢只要扭擰我就收返,佢自不然要死死地氣扮無事

從來都係佢需要我,我唔需要佢。

其實佢打搞我一次,我暗地裡會嬲佢一個月

琥珀宮

回覆樓主:

咁似我阿媽

男爵府

nsychristy 發表於 18-7-29 18:11
老人家老了,佢最怕就係無人理

佢用你唔接受既方法同你溝通,後果就係你唔同佢溝通。

你好勁,我阿媽係悪人,我永遠敵不過佢

伯爵府

回覆樓主:

珍珠宮

irisw 發表於 18-7-29 18:13
你好勁,我阿媽係悪人,我永遠敵不過佢

你細時,乜都無,得媽媽,佢好惡,所以你好驚

到大個左,你太習慣驚佢而已

當佢身邊一個人都無喇,佢仲點敢推走你
佢都幾十歲人,點會唔知自己脾氣臭?係唔肯認姐

如果佢身邊一個錢都無,你再大聲 d 都唔怕, 問題係會唔會姐。又,如果佢一個錢都無,你唔使好大聲,都已經劣得順佢條毛啦。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

我婆仲會鬧我媽架! 所以佢心情唔好時, 我媽都唔會搵佢一排! 等佢下火先! 性格係咁無辦法
放下自在

男爵府

cqwert 發表於 18-2-8 10:15
我四十幾歲,巳婚,我阿媽性格好喜歡控制人,成日以為惡鬧我,我就會怕佢就會聽佢講,由細到大都是咁對我, ...

我媽咪應該同你媽咪係失散左既姊妹,一模一樣。

伯爵府

我朋友60幾歲,同亞媽住,佢亞媽是依靠佢供養,其他已婚仔女很少俾錢家用,但佢亞媽睇少佢未嫁,話"老女唔嫁心惡毒"
常常無故發佢脾氣,少少事都鬧一餐。
但因為佢亞媽有病,要佢服侍,所以佢一直忍著同亞媽共住。

大宅

回覆樓主

30幾歲人,仍然成日俾阿媽鬧...
我個仔跌到(唔關我事),都鬧
仔考唔到「佢」理想學校,又鬧
仔無咩增高/重到,又又鬧
廚房野唔齊,又又又鬧
太多不能盡錄....

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

fanfanfanny 發表於 18-2-8 20:18
有位好朋友的家人又係咁,一出世就像欠了父母和兄弟姊妹,在家中是最沒權利,沒地位,時常做阿四,出氣袋的 ...

正常人都迫癲喇!
放下自在

伯爵府

回覆樓主

反面最好!

水晶宮

回覆樓主

有無發生過啲咩事令到佢咁唔鍾意你?又例如有無迷信之類的事?
我媽同仔女相處都係有困難,相處好,一同住就死喇,邊個唔近佢,就邊個感情會同佢好啲,要有距離大家就會好啲。

首頁

尾頁

跳至