自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

GloriaAB 發表於 19-7-29 11:52
囝囝準備報班,因為咁同99係揀學校方面有意見衝突

99覺得佢個孫好聰明,要讀多啲書入名校小學中學大學,所 ...

我認為品德修養應該側重在家庭上,不應指意學校。

禁止訪問

開心吸收勳章

大宅

流星花丸 發表於 19-7-29 12:08
大家有睇法好難改變大家,橫掂都要報五六間,你咪樣樣報啲,收左先再諗,拗嚟冇意思
同埋香港幼稚園唔會特 ...

唔係喎,靈糧堂好注重品德教育

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

終於開到啦 發表於 19-7-30 15:39
其實品德同學術係冇相沖,唔明點解啲人成日都只可以揀一樣

即係揀老公要靚仔定有錢
但已否定有老公又靚仔又有錢

侯爵府

整個香港也需品德修養

水晶宮

99覺得佢個孫好聰明,要讀多啲書入名校小學中學大學,所 ...

幼稚園冇野可以谷,最基本A-Z都未學齊有咩可以谷?

男爵府

回覆樓主:

當然品德重要,就算名校interview都係睇品德,某名校校長話有啲小朋友train到第一次見就扮熟,坐佢大脾話好鍾意佢,train 到背model answer 咁,佢話呢啲一定foul, 反而最pure最真誠既先收。讀啲品德行先既學校,唔代表學術一定差既。

水晶宮

畀面勳章

Ytfc 發表於 19-7-29 13:04
谷嘅幼稚園,啲小朋友未入去已經識哂abc, 我仔k1未開學有啲同學仔已經學梗phonics blending ..... , 上到k ...

無錯k2做緊閱讀理解

子爵府

親子王國15週年勳章

cherrieloy 發表於 19-7-31 12:12
幼稚園冇野可以谷,最基本A-Z都未學齊有咩可以谷?

咁我諗你仔女應該冇考過直私/冇叩門。

K1 要識 A-Z,K2 要學 blending,K3 係識串字、自己拼音、做到簡單閱讀理解、做簡單句子。

大把野 “谷”

水晶宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我鐘意品德修養行先
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

男爵府

回覆樓主:

名校唔代表唔教品德

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

1998Ruby1998 發表於 19-7-31 12:39
咁我諗你仔女應該冇考過直私/冇叩門。

K1 要識 A-Z,K2 要學 blending,K3 係識串字、自己拼音、做到簡單 ...

唔好講極端例子丫
講普通普通再普通要求,小一面試要識自己睇中英文書,簡單幾句
要重複:係普通要求
所以成日有人唸住幼稚園happy 完「最多咪小學繼續happy」實在太天真,無競爭力,點到你揀小學,你估happy小學收生重點係幼稚園夠happy?

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

幼稚園谷係谷大人,因為d功課通常親子,咁咪即係大人做,根本無意思。

男爵府

個仔係你定你奶奶根本唔需要佢加插意見

侯爵府

Del
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

大宅

回覆樓主:

我諗d人搞錯晒,所謂happy school大多著重活動教學,主要從活動實驗中實踐知識,訓練思維,邏輯,解難,培養學習動機,尋根究底為主。並唔係以單向模式教學術為主,佢地主力教自理,品德,因果,學術程度都有(大都根據教育局指引)不過相對淺。
相反重學術嘅學校,主要係英普語境方便著手,早寫字認字。但課程相對刻板,過早寫字認字好唔好請自行判斷, 學習動機一般無happy school嘅學生咁高,可能源自佢地嘅學習模式。但自理同品德都有涉獵,不過唔會太多。
我自己覺得happy school會係大趨勢,因為STEM嘅大趨勢,著重因果,邏輯,解難等,絕對比學術訓練更為重要,因為學術家長可以幫手。

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

happybebebe 發表於 19-7-29 13:11
讀弟子規係最簡單,之後讀三字經、唐詩、論語、千字文、朱家治家格言....不過一升小學全部就唔記得。
以前 ...

你講真㗎!幼稚園教弟子規,唐詩,論語?!
初小學生都唔會明啦。
我覺得係marketing 手法,令家長覺得佢地教到學生,好老實講,我唔信囉,咁抽象嘅嘢,幼稚園生點會明

大宅

SaBB 發表於 19-7-31 16:17
小孩幾年前有考過直私、未識閱讀理解、串字、blending , 都考到幾間有直屬中學既小學。都吾係間間係咁。叩 ...

無錯,反而大部分係傾下計,睇面試表現,睇對答為多,主要係睇是否「醒目」,有禮,講說話有無邏輯。

要考卷考乘數嘅都有,但果d可能係神校,揀神童。。。。咁家長有咁嘅願望就必然付出努力

伯爵府

回覆樓主:

小學先谷成績啦,幼稚園品德先。

用戶要求終止服務

bb560 發表於 19-7-31 16:39
你講真㗎!幼稚園教弟子規,唐詩,論語?!
初小學生都唔會明啦。
我覺得係marketing 手法,令家長覺得佢 ...

yes

首頁
45678...12

尾頁

跳至