自由講場

跳至

首頁
45678...25

尾頁

男爵府

回覆樓主:

其實,減少啲人,學生坐開啲,唔lunch,隔日輪住返都好oY,所謂網課,有啲得果廿分鐘,都唔知學得乜,而家都係日日係屋企自己教

侯爵府

joyce209 發表於 20-12-31 00:12
其實我都已經成日提醒自己可以慢慢黎,但學校唔係呀,趕住要考試
...

對,相信個個父母都唔想跟功課及鬧小朋友,無奈香港的教育制度迫到d父母唔可以唔理,唔交功課老師應該會打來,如果繼續唔交,應該好快到主任甚至校長打來

如果唔温好書,考試差,見家長時應該老師也會俾說話家長聽

伯爵府

好媽媽勳章

mkmama21 發表於 20-12-30 23:25
唉!慘劇。
令我諗起BK以前的JM餐蛋麵。

佢咩事

侯爵府

開不了口 發表於 20-12-31 00:37
其實,減少啲人,學生坐開啲,唔lunch,隔日輪住返都好oY,所謂網課,有啲得果廿分鐘,都唔知學得乜,而家 ...

網課在屋企上,一定冇係學校咁專心,坐係度對住電腦幾個鐘其實幾辛苦,對眼睛又唔好

heavenlycreat21    發表於 20-12-31 00:49

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

開不了口 發表於 20-12-30 10:37
其實,減少啲人,學生坐開啲,唔lunch,隔日輪住返都好oY,所謂網課,有啲得果廿分鐘,都唔知學得乜,而家 ...

我覺得應該俾家長揀,想in person or virtual,總有家長比較擔心會繼續揀網上,當你1/3 揀網課,咁課室已經冇咁迫做到social distancing,老師照常教學,同時擺部機同步俾virtual 的學生聽講就可以。一刀切唔返,其實根本冇必要

子爵府

狐朦 發表於 20-12-31 00:01
我係教到想自殺
我都試過教到失控,仲發左顛張亞女本練習薄撕爛左,但冷靜過後,其實唔需要俾咁大壓力俾自己,讀書唔係咁大件事

最後,逐D逐D咁砌返本練習薄,用貼紙貼返。。。。再繼續教。。。

大宅

世事無常 發表於 20-12-30 23:15
唉!教七歲仔咁激動做乜呢?好慘!三個仔女仲好細就無咗媽媽,睇到心都痛
...

有時睇人地就容易,到自己先感受到嗰種辛酸,有時小朋友一句頂撞,或講極唔明,嗰種激動做阿媽先明白

侯爵府

rayrayus 發表於 20-12-31 00:49
我覺得應該俾家長揀,想in person or virtual,總有家長比較擔心會繼續揀網上,當你1/3 揀網課,咁課室已 ...

贊成,之後實施如果居住的大厦有確診就唔可以返學14日,那位學生在家中看現場直播,減低風險

公爵府

Catcatlove 發表於 20-12-30 23:21
教育局安排有問題,上網課上完當識,家長冇時間教,補習社又唔比開,真係想迫死人
...

功課照交、考試照考,網課咩成效大家心知肚明啦,家長要教書、改簿、做埋IT,學校零支援,將個波推哂落家長度,唔好同我講生得佢出要負責,如果家長可以取代老師,即係學校摺得、老師炒得啦!

heavenlycreat21    發表於 21-1-2 00:50
tong831    發表於 21-1-1 00:03
jessiemom    發表於 20-12-31 17:57

男爵府

olimo 發表於 20-12-31 00:42
佢咩事
請看#62有講

大宅

回覆樓主:

宜家唔係停課咁簡單,停課唔停學,家長自己教,又冇的出街,有時想帶兩個小朋友出街,想想坐車又要車費,出去公園也封了,冇地方去,自己還要買餸,難一拖二,所以小朋友只能日日困係屋企。就咁一年就過去了,政府高官點食人間煙火,學生停課,父母可能又停工,經濟又差,又冇地方去,一家人困係屋企,屋企地方又細,衍生一系列問題

myfaye    發表於 20-12-31 09:45

侯爵府

KittyMelody1 發表於 20-12-31 00:52
我都試過教到失控,仲發左顛張亞女本練習薄撕爛左,但冷靜過後,其實唔需要俾咁大壓力俾自己,讀書唔係咁大 ...

壓力其實可能是多方面造成
估計當時個媽媽除了教仔壓力外,主要原因是老公生意差,可能分分鐘冇工開,冇收入,又幫唔到個老公,一下子諗唔開

公爵府

魚仔餅 發表於 20-12-31 00:21
好慘,究竟有冇人知家長都好辛苦,學校教局知呢件事又如何,疫情又如何,都係繼續趕課程趕考試又默書又功課 ...

吓,老師好辛苦㗎!上個學年尾同老師講咗一次電話,老師話佢好辛苦,明嘅,成個下學期,主科一星期一堂45分鐘zoom,簿唔使改、卷唔使出、活動唔使帶,真係辛苦哂!

heavenlycreat21    發表於 21-1-2 00:51
happylife28    發表於 20-12-31 03:25

侯爵府

feifei_baby 發表於 20-12-31 00:57
功課照交、考試照考,網課咩成效大家心知肚明啦,家長要教書、改簿、做埋IT,學校零支援,將個波推哂落家 ...

對,如果家長教得掂,以後唔駛返學,買d補充練習自己教,自修到中六去報公開試考就ok,小一至中五取消考試,取消交功課,完全冇壓力

侯爵府

feifei_baby 發表於 20-12-31 00:57
功課照交、考試照考,網課咩成效大家心知肚明啦,家長要教書、改簿、做埋IT,學校零支援,將個波推哂落家 ...

我都覺得網上教學仲要考試測驗咁多功課係痴線,只有香港做得出,教育局唔理,一聲停面授課就算,局長有冇親身試吓網上教學係點嘅一回事?

珍珠宮

畀面勳章

中晒
我仔女啱啱中一,去年小6返學係點大家都明,小6網課仲係去到5月先一日一科,升中派位呀,係度呻下全港repeat, 都俾人插到體無完膚

面對咁,做呀媽真係好大壓力
啲人口口聲聲話無書緣,咁既學習環境,上網課老師用一半時間追功課,係咪要個神童先叫有書緣?

我要過既都過左,但見到今日呢單慘劇,個媽媽自己有抑鬱症都唔知,日日係家困獸鬥,又要擔心老公收入,自己又幫唔到,一時諗唔開,唉
龍鳳媽

大宅

悲劇...

伯爵府

Shellyxlk 發表於 20-12-31 01:06

我都覺得網上教學仲要考試測驗咁多功課係痴線,只有香港 ...

直情痴線!半日既網課要學生交出全日面授課既成績同進度!真係逼死家長同小朋友

大宅

單親照顧家庭的倫常慘劇...

大宅

回覆 C.Humphrey 的帖子

38歲再每年生一個,連生3個...

首頁
45678...25

尾頁

跳至