自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

男爵府

三歲可愛到不得了喎!

水晶宮

mcs74 發表於 21-10-17 22:14
小朋友三歲幾,從出世開始就當佢係掌上明珠,無微不至咁照顧佢,但隨著佢年紀越大越頑皮越反叛,我已經被折 ...
你幾多歲?原生家庭有冇兄弟姊妹?

子爵府

mcs74 發表於 21-10-17 23:51
佢智力無問題,只係蠢左d,我都明白聰明小朋友不能強求,何況佢父母都係蠢人黎,基因好得去邊。

佢明白什 ...

係咪運動量唔夠?小朋友運動量充足,脾氣情緒會有改善,連帶學習專注力都會提升。

水晶宮

淘心 發表於 21-10-18 08:46
三歲可愛到不得了喎!
我係街都見到啲細路曳,父母又唔識教,根本係一個細路教另一個細路

水晶宮

emilylam 發表於 21-10-17 22:48
青春期十幾歲時最討厭,頂心頂肺
慶幸我個兩個青春期冇點反叛,而家都大晒

子爵府

小朋友三歲幾,從出世開始就當佢係掌上明珠,無微不至咁照顧佢,但隨著佢年紀越大越頑皮越反叛,我已經被折 ...

我小朋友都一樣,頑皮到冇人有,佢就嚟八歲

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

小朋友天生好動
探索對世界生活好奇
這是成長天性

吾通坐定定一碌木甘好?

小時候討厭孩子動
青春期討厭孩子叫都不動

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

自己仔女...幾多歲都唔討厭...

人地小朋友....大約高小就開始唔討人喜歡...

唔知你小朋友乜性格唔識教你點教..
不過我個人就唔會寵小朋友的...

水晶宮

mcs74 發表於 21-10-18 01:11
真係……生小朋友係完全無左自己,無左青春,無左人生……所以要生真係生1個好,比翻d時間自己
...
生2個佢哋有伴玩至唔會纏住父母

不過,你唔 enjoy 湊就唔好再生

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

掌上明珠都要教架, 唔係寵佢
我阿爸要搵食好夜返 但都好寵我, 從冇鬧過我半句, 男家蝦我一定幫我出頭, 佢覺得我過份都, 會好言相勸, 我都會聽
我媽FTM 照顧我地, 要教時 都會 打打鬧鬧

到大個左, 無論我做乜野 佢地都會支持, 有乜問題都會撐我
我記得以前有乜困惑, 我媽都會一句: 唔驚有我係度, 結婚後同C6有乜 argue 我媽都會: 正死仔黎架! 唔驚, 唔好喊, 有我係度..
我阿爸就會星期六叫我地返去食飯, 訓示c6

宜家睇緊, 黃蓉有乜委屈, 黃藥師就會追殺郭靖, 成日都話要殺左郭靖呢個衰仔

男爵府

mcs74 發表於 21-10-17 22:31
唔想寵,但佢果種大發雷霆大喊聲同係你身邊果種無限loop好煩好煩好煩。3歲1d都唔可愛今日部電視比佢 ...

我2個小朋友試過攞噴水壺
噴壞咗電視機,
老公過一個月之後先再買部新電視,
Size仲比之前細左好多,
同班細路講再整爛會買個再細啲嘅電視,
依家佢哋會錫住部電視

水晶宮

Cheddar85ang 發表於 21-10-18 08:23
在乎你的心態,你覺得佢煩,佢就係煩。
你明白佢咁細個唔識好好咁表達,係要父母有耐性去教導佢㗎。
大人都 ...
都認同你,可能我成日同阿女講你好乖所以佢自細到大都真係好乖,而家2x歲,大家有傾有講,有主見但又肯接受意見

男爵府

mcs74 發表於 21-10-17 23:03
我都有,同平心靜氣傾計,但佢只會答你唔知呀,咩都答唔知,引導佢都唔知點咁。我我都明白佢需要咩,但就 ...

其實3歲開始佢地自有“朋友”觀念,慢慢會開始同公園嘅小朋友一齊玩,之前都係自己玩或者同家長玩多

水晶宮

mcs74 發表於 21-10-17 23:51
佢智力無問題,只係蠢左d,我都明白聰明小朋友不能強求,何況佢父母都係蠢人黎,基因好得去邊。

佢明白什 ...

我都有比糖/朱古力/雪糕我女食,但有限度有節制,嗰日佢乖我就比一包仔佢食。我d 親戚都會買糖比佢,而且係最甜最多chemicals 嗰d, 通常我收起先,轉頭佢唔記得時就會掉。你唔想佢食/扭就掉晒佢啦,自己靜雞雞食做乜呢,佢見到咪扭囉。你夠薑就同送嘅人講唔想小朋友食咁多糖,再係佢面前掉落垃圾桶,佢下次就唔會送喇。

電視我都讚成過幾個月先好買,甚至唔買。大人係要有 d 犧牲㗎喇。你買咗佢咪覺得掉爛都無所謂囉。(btw, 曳到掉爛電視我覺得唔可以接受)

子爵府

其實可能揾D機構了解吓,比如會唔會有過渡活躍症之類。

男爵府

回覆樓主:

試下用多啲指令嘅說話教佢,有問題嘅時候唔係講“唔好咁”,而係要講“你可以xxxx”,咁佢下次知要點處理,如果一味講“唔好咁”,小朋友會覺得“咁即係點?”,情況唔會改善,下次佢再發脾氣大叫,你同佢講“你叫啦,我而家同你講唔到野,你發完脾氣先搵我”,之後你唔好理佢唔駛stop佢,等佢自己搵你,當你幫佢解決完件事,你要同佢講“媽媽係幫到你架嘛”,咁樣係等佢記住有咩事媽媽係幫佢,次次都講一次,等佢入腦,,等佢知道媽媽會幫佢,但佢係咁發脾氣係無人幫佢,持之以恆啦,會改善

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

放心你稍後會知道3歲已是太可愛了,慢慢你自己會適應調節,到18歲希望大家還是朋友

男爵府

mcs74 發表於 21-10-17 23:40
可能我其實真係唔太鐘意小朋友,之前去幼稚園拎野,遇到小朋友上堂中,每一刻都難受,嘈到拆天,勁想即刻 ...

你唔鍾意都生左啦,生左就要接受自己嘅果,你係佢嘅親人,最親嘅人,你唔愛佢,俾耐性佢,咁邊個教佢?!

男爵府

三歲開始有自己主見, 你講A佢就要B, 所以你平時可以俾佢揸小小fit, 例如食乜嘢, 做咩嘢, 去邊度玩等等俾2,3個選擇佢, 因為係佢自己揀, 佢就會合作D, 如果佢做錯嘢或曳就拎走一樣佢心愛嘅嘢或罰佢冇得玩一段時間, 等佢知道做錯或曳係會有後果, 咁會更直接有效, 唔使嘥咁多口水, 因為三歲仲好細, 同佢地講太多道理佢地未必明尤其係男仔因為除左理解同語言能力差D外佢地通常亦冇乜耐性聽.

水晶宮

3歲,做得幾多嘢令人討厭吖。如果唔認真教,越大只會越衰。

首頁
45678...9

尾頁

跳至