時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

tsewong 發表於 22-2-25 10:00
用夫妻形容生動啲同故仔會juicy啲啫,俄烏真實關係比較近似兄弟,阿爸(前蘇聯) 死咗後分家,細佬(烏) 間屋 ...

其實國際關係邊係我哋師奶仔咁易講得明呢

大概咁上下啦。
現實可能係就算呢兩個國家以前咩關係都冇,影響到我國家安危,我又有能力,肯定用自己嘅辦法消除隱患。

中國有句古語:(說的就是烏克蘭)
「國小而不處卑,力少而不畏強,無禮而侮大鄰,貪愎而拙交者,可亡也」
借用某高人翻譯:
用現代口語遊戲式演譯:⎾自己國小又唔識低調,係都要同隔離大國比拚,仲唔識死侮辱人,大貪、固執又唔識同人搞好關係,咁你死得啦,幫你唔到嘞!⏌

yuyueng    發表於 22-2-25 19:03
mother904    發表於 22-2-25 10:20

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

laukkk 發表於 22-2-24 22:19
她开始怀恨做梦了,想嫁给北方家族,仗势挤压前夫,而村霸并不想娶她,只想用她欺负前夫(俄罗斯)时不时还 ...

It's not that I'm so smart, it's just that I stay with problems longer.

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

瑪瑙宮

laukkk 發表於 22-2-24 22:21

我copy from 小紅書既留言,肯定果個唔係劉翁

有冇繁体版

子爵府

Jone_kuok 發表於 22-2-25 10:12
其實國際關係邊係我哋師奶仔咁易講得明呢

大概咁上下啦。

其實現代事情有其他角度睇,唔係唔識低調,而係而家啲元首都係選出黎既,當然先顧掂自己,只要美國人俾錢佢,接收佢家人(順便做人質,俾既錢也在美國,作為抵押),佢自然聽話,到卸任了佢可以安度餘生(美國人是這樣答應的,是否反悔看之後有沒有好處)。至於國家之後係掂,關佢咩事?
It's not that I'm so smart, it's just that I stay with problems longer.

珍珠宮

apollosmile 發表於 22-2-24 23:24
我只知打仗,受傷的總是平民百姓,而不是發動戰爭的國家領導人

無問題辦法,逼住要打,若不打。美國有機會駐軍烏克蘭欺壓俄羅斯。

伯爵府

moto1357 發表於 22-2-25 08:58
昨天上咗推特熱搜NO.2

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

tsewong 發表於 22-2-25 10:00
用夫妻形容生動啲同故仔會juicy啲啫,俄烏真實關係比較近似兄弟,阿爸(前蘇聯) 死咗後分家,細佬(烏) 間屋 ...

呢個故仔仲明D, 講到為乜事嘈交.
咁但係點解大佬要繞過細佬烏去送水呢?
同埋, 做左咩支槍對住自己? 即係咩?

侯爵府

Rainy 發表於 22-2-25 18:59
呢個故仔仲明D, 講到為乜事嘈交.
咁但係點解大佬要繞過細佬烏去送水呢?
同埋, 做左咩支槍對住自己? 即係咩 ...

我只係知有條北溪二號由俄羅斯直駁去德國,繞過烏克蘭,所以來緊烏無得收過路費,成10億歐羅1年

至於槍口,烏好想好想入北約,入咗嘅話北約會駐軍+武器去烏。烏喺正俄羅斯隔離,仲唔係有支搶喺正門口

其實當年大陸打韓戰都係呢個原因,唔幫北韓打美國,美國贏咗就會喺正中國門口(中同北韓隔條鴨綠江咋) 佈軍同放武器,而家美國都駐軍喺南韓啦

幾廿年前蘇聯夾埋古巴喺正美國下面放武器,美國都嘈到拆天啦

侯爵府

fairplay 發表於 22-2-25 10:18
其實現代事情有其他角度睇,唔係唔識低調,而係而家啲元首都係選出黎既,當然先顧掂自己,只要美國人俾錢 ...

即係賣國賊

子爵府

jimliu713 發表於 22-2-26 08:00
即係賣國賊

外國人冇咩呢啲concept,而美國人超級擅於做這種事情,監控所有國家(所以斯諾登爆料令世人知道真相是不可饒恕的)就知道誰可以被賄賂。反正美國自己已經習慣了,政治捐獻是合法的。

公爵府

即係俄係大佬,烏係細佬,
細佬係蠢鈍兒,想群埋啲豬朋狗友啊尾啊鷹到返黎搞亂大佬地盤。
大佬忍無可忍就收拾佢,
點知出左事,細佬啲豬朋狗友四散,叫細佬沖,自己就鬆。
細佬而家搞唔掂,想搵埋n年前既遠房親戚啊以出黎幫手拆掂佢。

首頁

尾頁

跳至