自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

mimi199188 發表於 22-3-5 08:25
支持而家咁多店都關門,連巴士地鐵都cut班次,其實就算政府吾禁足,市民都自我禁足,但如果政府吾禁,佢地 ...

仲有班黑心yc 周圍播毒
現在香港人自己封城關鋪
唔等政府

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

Catcatlove 發表於 22-3-5 08:28
如果禁足要考慮有啲獨居,殘疾要每日都要支援既人士,唔處理禁足完可能好多人係屋企死咗
...

佢地比屋企人快些同區議員登記
仲有人口普查資料呢?
除非有非法移民同特務未離港

伯爵府

回覆樓主:

社會福利處應該有呢啲資料,仲有鄰居都可以幫手,因為佢哋會知有冇長者,殘疾,獨居等人士每日都有冇人上黎送飯,照顧個啲

侯爵府

回覆樓主:

搞全民好似只會令正苦出醜

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

alau2021 發表於 22-3-4 23:14
支持高醫生!

嗰班香港專家唔好再排住隊出嚟話錯過最好時機、又話未到最好時機… 一大堆廢話拖住唔做! ...

佢地幾好笑,好時機 又唔提出,過左又過過左……即係點?

伯爵府

如果無地方隔離, 三星期無可能清零..

只要果棟樓驗到確診, 成棟要再禁多三星期

伯爵府

selinako^^ 發表於 22-3-5 09:09
佢地幾好笑,好時機 又唔提出,過左又過過左……即係點?

之前有人提出, 但被林鄭banned...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

高永文講得岩:醫療體系係要保護市民,唔係市民去保護醫療體系……真係好可悲
我極度同意,沙士果陣都冇叫市民唔好去醫院,宜家就叫市民唔好去醫院加重佢地負責,究竟邊個令醫療體系行到呢一步?心痛一班醫護人員

翡翠宮

selinako^^ 發表於 22-3-5 09:17
高永文講得岩:醫療體系係要保護市民,唔係市民去保護醫療體系……真係好可悲
我極度同意,沙士果陣都冇叫 ...

我記得當年係冇人夠膽去醫院,尤其威爾斯 果陣都人心惶惶,但每個人都做好自己 帶口罩 唔出街,放工放學立刻返屋企,香港都變成死城,但果陣香港人真係好聽話 d 人冇咁多意見,政府話乜就乜信到十足十

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

點解高醫生當日做到意興闌珊, 對住呢班蠢貨成事不足敗事有餘, 衰咗仲要沾沾自喜簡直不知所謂!

子爵府

tearycow 發表於 22-3-5 09:06
搞全民好似只會令正苦出醜

同感

子爵府

bibi2013 發表於 22-3-4 23:50
講起呢個廢人就嬲,袁教授都去老人院視察,睇下實際情況。而佢做過咩?無落區巡視,只係講兩句,就嚇到全 ...

癈柴未去青衣方艙醫院出席動土儀式囉,好似剪彩咁,女夭

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

充裕 發表於 22-3-5 09:39
癈柴未去青衣方艙醫院出席動土儀式囉,好似剪彩咁,女夭

呢D門面野佢實做,仲有迎接國內專家。 但冇見佢去醫院和老人院視察,只係得把口。

大宅

熊熊老婆 發表於 22-3-4 22:36
我都唔明白!
搞選舉嗰陣,個個嘅組織力咁強?
派錢嗰陣,個個市民都咁主動!

因為冇個有能力及牙力嘅人肯承擔,其實網上見好多有心區議員一早已建議,但政府高層借聽唔到了事,只要有人肯出聲,好多社區議員都肯搵義工幫手

大宅

selinako^^ 發表於 22-3-5 09:23
我記得當年係冇人夠膽去醫院,尤其威爾斯 果陣都人心惶惶,但每個人都做好自己 帶口罩 唔出街,放工放學立 ...

係,當時我大女啱啱一歲,我每星期先出去買餸一次,人人做好裝備,就係因為董太全副武裝叫人洗手洗手洗手,當時全城嘅氣氛好凝重個個好緊張,邊似而家個政府咁嬉皮笑臉,每日五萬確診都當冇事發生,市民更加唔會緊張只當傷風感冒

伯爵府

ndmama 發表於 22-3-5 08:09
高醫生專業理智、正直敢言、熱心盡責,我認為他的確是十分難得的醫學界及官員人才,希望更多人用心聽他的話 ...

做得野,功高蓋主,
庸才老細容不下人才

翡翠宮

larisa 發表於 22-3-5 10:14
係,當時我大女啱啱一歲,我每星期先出去買餸一次,人人做好裝備,就係因為董太全副武裝叫人洗手洗手洗手 ...

董建華係一個好特首,佢老婆都唔介意出黎 叫市民注意衛生,成班高官街市清潔 叫人 注重衛生
果陣既氣氛係好團結,冇人會懷疑

子爵府

selinako^^ 發表於 22-3-5 10:23
董建華係一個好特首,佢老婆都唔介意出黎 叫市民注意衛生,成班高官街市清潔 叫人 注重衛生
果陣既氣氛係 ...

睇到 ,高醫生,香港真係需要您!班老人家後生時都付出過,點解到老左就無人理佢地

公爵府

ms.aeroplane 發表於 22-3-4 22:24
有港區全國政協委員提出緊急提案,建議即時落實全港禁足強制檢測,有商界背景的人大代表支持停工停市九日, ...

我idol終於出聲

水晶宮

larisa 發表於 22-3-5 10:14
係,當時我大女啱啱一歲,我每星期先出去買餸一次,人人做好裝備,就係因為董太全副武裝叫人洗手洗手洗手 ...

前兩日隻鵝仲笑笑口去迎接貨物,得閒到佢

首頁

尾頁

跳至