自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

大宅

最關心BB問題熱投勳章

回覆 mother904 的帖子

誰定的招生限制?不能改?改需要香港政府同意?
試卷離境是大事,就和當年投票只能在禁區一個道理。這麽大的動作就為了現在每年那幾十個在内地的香港學生?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

glyna 發表於 22-6-23 22:03
回覆 女管家三田 的帖子

有了這個政策就可以開多幾家了,記得雙非判的時候,才多少雙非單非,後來呢? ...

後來, 梁振英特首ban內地大肚婆入境, 月子户(只留港個多月, 生完B, 拿了出世紙就走)消失晒.

但泛民倡議的“來港生b大禮”如潑出去的水, 覆水難收(其港人身份不可取消)

又唔見有人投訴南亞裔正字難民的孩子來搶學位?(又係泛民送大禮)

既然只計英國都有幾千個香港中、小學生去了BNO移民, 即係將來少了人考DSE.
有人辭官歸故里(香港學生去外國移民),
有人漏夜趕科場(內地港人子弟考DSE).

男爵府

BK Milk勳章

其實內地北京大學、清華大學呢啲,唔會比香港嘅大學差。內地讀到書嘅力爭上游嘅唔會同你爭香港嘅大學。

但有一樣嘢要留意,有政策係用DSE成績報讀內地大學,收生要求會有特別待遇。其實我睇隔離鋪都有講,澳洲咁,都對非本地生有優待。

我唔係好明外國嘅試喺香港有得考咁多年都無問題,宜家我哋嘅DSE可以喺內地考會有咩問題。DSE內地都接納,變相香港學生多咗升學選擇添!

男爵府

Adiezz 發表於 22-6-23 21:23
我都覺引入競爭長遠係好事,吸引到優秀的大陸學生黎香港,同時俾多啲動力香港學生要更加努力讀書
...
大陸中學生家長係吾卑子女用手機的, 香港家長做唔做到? 我見神校的學生一出校門就拎手機出來篤, 翻學前又篤一番, 家長根本放任! 連Bill Gates都限制子女用手機時間但香港家長係完全放任的子女用手機

翡翠宮

牛年勳章

今日講港人子弟學校
過幾年就放寬架啦
準備定考英國試或一心讀IB用non jupas條隊

海之風    發表於 22-6-24 06:06

子爵府

可以唔駛來港同一試場考我覺得有欠公平,份卷可以send上去國內考喎,實有貪污既可能。大學學位競爭又大左

伯爵府

Acaciacacia 發表於 22-6-23 11:26
考試及評核局向學校發出通告,宣布2024年起接納香港境外學校參加文憑試,申請學校必須是獲內地相關部門認 ...

2024年第一次,份卷會唔會淺啲?!

珍珠宮

大家嘅不同觀點和看法,讓我可以多角度思考,真係獲益良多。

珍珠宮

LoveCorgi2 發表於 22-6-23 23:30
2024年第一次,份卷會唔會淺啲?!

我覺得未必會

公爵府

glyna 發表於 22-6-23 21:39
回覆 Ol0314 的帖子

大學學位是固定的,例如原本4萬本地生爭15000個位,現在4萬本地加1萬内地生,當兩批人 ...

八九十年代 香港有十幾萬會考生
但都得二萬幾個大學學位
咁唔通又話當年被剝削?
如果要進步 競爭係其中一個手段
唔引入高材生 香港的大學 唔會進步
當然 會唔會有微調如似IB 咁有固定%?
Well. IB 都好似無固定%
但點都唔係一刀切
總之大陸落黎就唔入得

大宅

公平中立的來講對香港學生有非常大之影響,首先,內地高考競爭激烈,而今後會更加大競爭,因為高中要分流去讀技校。之前沒有很多人湧來考DSE,原因有1:百分之九十九內地家長並不知道還可以參加香港高考,原因2:知道的百分之一不敢冒風險,因為內地高考2-3日就考完,而香港DSE考試時間漫長,起碼需要有一個月假期來港準備和考試,這個時間段正好是內地應屆考生高考衝刺時間,又基於對英文科和通識科沒把握,分分鍾兩頭唔到岸,所以不願意冒風險。等港人子弟學校可以在內地考DSE,那些當地名望找來推薦親友入讀,你估係人啲個地盤做生意的學校會唔會收?當學校賺錢效益顯現,會有更加多人過去搞學校,到時一定明收內地學生,等學校開到北京,上海,大獲了,有子弟學校提供英文科,通識科學習和考試模式,攻克難題,中數對比香港程度不在話下,又不用浪費時間請長時間假期,內地學生可以考完DSE再繼續參加高考,不要小看內地學生的「內卷」這詞,讀兩種模式的兩間學校都不是問題。畢竟多付出少少,可以輕易入北大清華復旦交大同級的香港幾間大學。

水晶宮

pauline_c 發表於 22-6-23 12:38
好似自修生唔影響

計星係唔會理你咩身份考,只係計你係咪果份卷考5最top的10% 或 20%-50%

子爵府

Ol0314 發表於 22-6-23 23:42

八九十年代 香港有十幾萬會考生

當你發現你身處的大學, 中學, 周圍的人全部都是說普通話, 感慨香港人竟然會變成渺小的一群. 不論工作, 讀書, 機會都被國內人搶去了, 香港政府為我們這班一直為香港貢獻的香港人做了什麼? 有沒有保障過我們的權益? 這就是中港矛盾的原因.

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

gallygally 發表於 22-6-24 07:56
當你發現你身處的大學, 中學, 周圍的人全部都是說普通話, 感慨香港人竟然會變成渺小的一群. 不論工作, 讀 ...

其實香港人咪一樣
去英美澳加讀書,都係搶當地學生機會,有乜分别?

子爵府

女管家三田 發表於 22-6-24 08:15
其實香港人咪一樣
去英美澳加讀書,都係搶當地學生機會,有乜分别?

分別係華人難以留在當地工作, 當地公司通常唔請華人 ; 相反大陸人在香港工作機會比香港人優勝, 預視將來各大公司會傾向有流利國語的國內人。

侯爵府

陪月勳章

老師拎5**不等於佢教的學生一定可以拎5**

侯爵府

Acaciacacia 發表於 22-6-23 11:34
在國內果班港人學生父母大部分非富則貴,讀優質學校,用心栽培,佢哋如果同香港學生一齊考,香港學生未必 ...

主要係廣東省,或大上海的考生對DSE 有興趣,但呢班學生質素肯定唔係差。人地自小就chur, 中文,數學高幾班,英文做卷亦冇問題,係囗語可能差少少,內地有要求的家長卷起上黎我地真係拍馬都追唔上,我們的孩子將來考DSE 的競爭對手由每年5萬多人去到1x萬,壓力可想而知。

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

chitchit0520 發表於 22-6-24 09:16
所以你贊成歧視?
人哋唔俾華人係歧視,我哋無歧視反而係錯?

將來香港人不論回流定留低果班都冇運行, 大陸行緊政策取代呢班殖民地遺留落嚟的香港人。 你冇子女or 子女大哂or 已移民的黃絲?

首頁
45678...10

尾頁

跳至