自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

我係你會落車,影響到成車人,落車轉個環境對你同bb & 車長乘客都係好。

子爵府

明白你感覺唔好,但車長忍唔住出聲應該係好影響到佢
我會配合

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

抱bb上上層有d危險.... 真係唔可以等下一班巴士,bb喊完至上車?

大宅

可能個司機真係頂唔到,如果我係樓主你,我諗我一係配合上樓上,一係就下一個站落車,明白係好無奈,但司機集中唔到精神揸車都好大件事,成車人性命喺佢手上

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

spikenard 發表於 22-10-6 17:01
你講的好啱,單拖出街帶bb又坐巴士的話好麻煩和危險,所以我從未試過單拖出街,坐巴士是帶bb車,都是揹的 ...
其實變相迫D單拖媽媽唔搭巴士
根本考慮得唔夠周全個要求
規矩既訂立係想為人帶來安全,
所以我會好同意帶BB上樓上, 唔影響個司機
有D人真係好怕聽到BB喊, 會好煩燥個人, 我自己都會
但係收BB車呢個, 我真係同意唔落
一來單手抱B單手收車根本係好危險成件事
二來架BB車唔收又唔見得會有幾咁危險
有時D 矩距只能講好無言
大家就習以為常,

題外話帶BB 就係處處不便
BB 一喊影響全世界, 又受人白眼
搞到好多媽媽都寧願困住自己同BB響屋企算

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Scratinelee 發表於 22-10-6 14:31
係咁既
我個仔一歲三個月到,之前耐唔耐都有抱佢坐巴士,以往阿B係車到都好肯訓,但尋日唔知點解係巴士勁喊 ...

司機出得聲,就應該真係好影響到佢揸車,大家睇體諒下

男爵府

littlefunpig 發表於 22-10-6 17:20
你講既做法就係唔搭/有人陪先推BB車.
係考慮唔曬少部份人既需要
殘障人士可以用輛椅連人上巴士

你講係岩既真係會忽略左少部份推bb車既人既需要。不過如果bb車真係可以唔收咁上車,你自己都夠膽唔收車嗎?我只諗到輪椅位可以放到打開左既bb車,咁當然你開左架車呀b訓喺上面就會企喺隔離捉實架車,但萬一咁岩又有輪椅人士上車咁你架bb車又可以推去邊度呢?通道就無可能啦咁窄,其實如果真係要我坐巴士又要推bb車又無人陪時,我係會咩帶跟身,等車時咩定喺身同收定車。

我無合理化成件事,而係香港有bb既人遠多於輪椅人士,如果架架bb車都唔駛收黎上車,我諗一架巴士上分分鐘有4-5架bb車開住...

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

如果係嘈到司機會上,一陣佢渣車有咩唔妥就大件事

水晶宮

我淨係試過好多年前,阿仔得1-2歲要坐嬰兒車時,個巴士司機係咁啄住我架bb車說好多野。我已摺起,單手抱住仔,另一隻手揸架已摺起嬰兒車。佢都仲不停話我阻人。

自始咁情況的士算。而家有私家車更加不用煩呢種情況。有時啲司機都態度差。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Scratinelee 發表於 22-10-6 14:31
係咁既
我個仔一歲三個月到,之前耐唔耐都有抱佢坐巴士,以往阿B係車到都好肯訓,但尋日唔知點解係巴士勁喊 ...
我諗司機都想喊

公爵府

littlefunpig 發表於 22-10-6 17:20
你講既做法就係唔搭/有人陪先推BB車.
係考慮唔曬少部份人既需要
殘障人士可以用輛椅連人上巴士

萬一意外發生時,輪椅人士都仲有警覺性扶住條黃色扶手
而BB車,未必個個好似你咁好,無時無刻扶實佢, 總有些不負責任的人,以為安全就唔lock 實個轆,掛住玩電話, 有事發生,永遠係別人既錯

子爵府

是唔好受,但作為阿媽應有這準備,你都唔想因為咁司機分心令成車人有危險?司機有權要影響佢工作的人下車。

公爵府

D..D 發表於 22-10-6 17:45
我諗司機都想喊

假如我老公在現場,未等司機出聲都早已叫話落車 , 就算自己個仔都一樣

珍珠宮

coco_bean 發表於 22-10-6 14:36
講真,喊聲影響佢揸車,真係好危險,關乎成車人性命

其實有時去餐廳坐正隔離個小孩喊唔停都幾慘

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

為母則剛,如果咁少事都委屈,會唔會係產後抑鬱呢?要小心自己身體,如果長期係咁,要去看下醫生,因為呢個病都好普遍
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

水晶宮

畀面勳章

突然諗起,巴士司機燥底丶發脾氣搞到出意外,好似唔止一單⋯⋯⋯⋯⋯

當然你可以企硬⋯

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

chu_peipei 發表於 22-10-6 17:42
你講係岩既真係會忽略左少部份推bb車既人既需要。不過如果bb車真係可以唔收咁上車,你自己都夠膽唔收車嗎 ...
某程度上係呀, 如果無求要收BB 車上巴士呢個rule,
一架巴士分分鐘幾架BB車
所以個人認為呢個rule<實際上既主要作用>只係減少/排除推BB 車上巴士既人
單拖收BB車呢個行為根本就仲危險

我後尾就又試過1人帶B, 帶齊揹帶同BB車
只係搭程巴士食下野, 好大陣象, 只係純粹試驗性質
而家返工更加唔會搞

純粹想理性討論下反思下上巴士收BB車呢條rule個實際意義同實際操作係點
當然有N 樣方式可以避免, 最簡單就係推BB車唔搭巴士
咁條rule既作用就變左質, 唔知你明唔明我想帶出討論論點

子爵府

回覆樓主:

車長都係人,有情緒。佢係對事唔係對人,佢都係想用平靜既心情駕駛,為大家好,唔係想為難你。

伯爵府

車長做得好好

翡翠宮

water-lily 發表於 22-10-6 17:45
萬一意外發生時,輪椅人士都仲有警覺性扶住條黃色扶手
而BB車,未必個個好似你咁好,無時無刻扶實佢, 總有些 ...

聽過個說法係, 話BB 車響巴士打開,
轉灣時BB 車重心會唔隱, 咁BB車有機會fing 低
所以要收車啦咁

但係實際上, 單手抱BB單手收車仲好危險想講,亦到搞到好多媽媽唔敢推BB車搭巴士
真係好想叫巴士既人試下
佢自己一個人一手抱住個初生BB 一手收車係點既一回事

首頁
45678...14

尾頁

跳至