自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

littlefunpig 發表於 23-3-9 20:21
如果包食包住,自己賺下零用錢又無妨,有埋獎學金更加錦上添花
學費果啲,讀得叻既又搵份好工
基本 ...

絕對同意。

有心還,可以好快還晒。我廿多年前讀大學都係4萬多元一年學費。而家都係!算好便宜!

伯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

為子女移民算嗎??

本來在香港有份好工,做管理。現在話為了子女前途。要改變好多樣野,分分鐘自己資產洗哂,都係為子女

水晶宮

littlefunpig 發表於 23-3-9 20:37
我女一放假就自動好早起身,俾我訓晏啲都唔得,除非俾佢睇youtube先肯俾我訓多陣

我女開始大喇,放假起身自己睇電視,或者自己搵野玩!

翡翠宮

小厘子 發表於 23-3-8 10:16
有啲仔女會覺得呢啲係父母應該畀佢,理所當然,當然有啲父母真係唔計較
...

x2

翡翠宮

wai4919 發表於 23-3-9 22:20
為子女移民算嗎??

本來在香港有份好工,做管理。現在話為了子女前途。要改變好多樣野,分分鐘自己資產洗 ...

比着我!我冇咁偉大!

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Astra00 發表於 23-3-9 19:42
不是說你。

大學借學費係畢業後才要還,不會好影響到學習時間。到時見步行步。如果個仔識想的,入大學時 ...

如果大學有獎金金, 你會否要求用來交學費,生活費及零用錢?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

從小要教育子女,不怕困難、努力工作、想要得到什麼,就要靠自己勞力/努力去完成。

所以我一直反對、什麼從小要快樂學習、 宇宙萬物、生來就要競爭、優勝劣敗適者生存,社會是叢林法則。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

Horsebbj 發表於 23-3-10 07:41
如果大學有獎金金, 你會否要求用來交學費,生活費及零用錢?

佢如果好彩有5-6位數獎學金,我會幫佢定期收息,用利息津貼佢開支。本身我啲仔女一出生,我個個月都儲一筆小錢,到佢大學時已有六位數,淨係筆錢食下息都可以津貼下學習支出。

我屋企近港島大學,如果佢好彩入到,可慳宿舍費及可經常回家吃。

佢書費及學習支出我會比。我仔如入大學時,我仲有近20年時間可以打工。已經不用擔心咁多。佢可以有基本生活開支,如果佢要多姿多彩的大學生活,佢要自己想方法。

但我預左佢可能有機會有一年去外國玩exchange or gap year,呢筆錢我預左。我平日咁慳,慳啲無謂支出,就係為左長遠呢一步。不好覺得我剝削仔女,我係應洗則洗,不浪費。

男爵府

我覺得做人父母盡力為子女鋪路等佢將來好行啲就夠,但同時都要為自己退休生活打算,千祈唔好諗住依賴子女養返自己。

每個人都應該要有主導返自己嘅人生,父母對子女付岀200%,子女未必會感激,反而會覺得自己人生被操控,無自由,或者過分依賴,覺得理所當然。

水晶宮

本身仔女一出生,我已月月入錢比佢哋,積少成多。沒多少父母會咁為仔女想。

我也較子女理財,應洗則洗,少而精。我仔仲慳過我。我比3-400元一周飯費車費,一個月仲有剩比我入銀行。

佢而家的錢,我同佢說係佢將來人生大事用的。我沒有騙佢。佢都知。

所以佢升中讀到band one 官津校,幫我慳到學費、補習費,我都盡量同佢儲起。我呢個仔好好,品學都好。感恩。

子爵府

小厘子 發表於 23-3-8 10:16
有啲仔女會覺得呢啲係父母應該畀佢,理所當然,當然有啲父母真係唔計較
...

我最怕呢個,我朋友仔女出晒身,到結埋婚,出街食飯都係父母俾錢…….. 仔女供樓好辛苦喎,首期已經父母出

水晶宮

野原廣志 發表於 23-3-10 07:49
我覺得做人父母盡力為子女鋪路等佢將來好行啲就夠,但同時都要為自己退休生活打算,千祈唔好諗住依賴子女養 ...

盡量兩邊平衡。等於我工作與子女,二樣平衡。

水晶宮

大力大力 發表於 23-3-10 07:47
從小要教育子女,不怕困難、努力工作、想要得到什麼,就要靠自己勞力/努力去完成。

所以我一直反對、什麼 ...

同意。

水晶宮

vincat 發表於 23-3-10 07:52
我最怕呢個,我朋友仔女出晒身,到結埋婚,出街食飯都係父母俾錢…….. 仔女供樓好辛苦喎,首期已經父母出 ...

父母要從小去教囉,等佢明白賺錢辛苦,自己也要付出,才會有收穫。我都同個仔講明,我養到你完成中學,讀大學盡量你自己負責返。相信佢亦都有能力為自己負責。我當年都係咁樣走過來。而且學費也不急着還,政府可以借。其實可以好平, $2000一個月都夠佢食飯搭車。我唔相信一個讀到大學嘅人,做兼職搵唔到呢筆錢?

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

luckyQ 發表於 23-3-8 12:02
我係明,但係現今青少年小朋友都係點樣講都唔會感恩同知足

呢句說話講得真對,你做幾多為咗佢哋,佢都唔識感恩.我哋以前邊有咁多錢補習買嘢,但係直到宜家都係孝順父母。

水晶宮

challenging 發表於 23-3-10 08:07
呢句說話講得真對,你做幾多為咗佢哋,佢都唔識感恩.我哋以前邊有咁多錢補習買嘢,但係直到宜家都係孝順父 ...

所以做人要識判斷,如果仔女由細到大教得好好,感恩嘅心點都會有嘅。如果知佢唔感恩,唔會投放咁多心血落去啦。即係等於我都好早同個仔講,你係讀唔成書,唔喜歡讀書,及早止蝕。唔好要我浪費金錢時間。你也早點出來做事獨立。講完之後,佢好發憤。父母都要做一個榜樣,要識得勤奮,仔女先會有樣學樣。

男爵府

hellomiki 發表於 23-3-8 10:28

減少期待好啱,我做緊,令自己開心好多

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

大家要對自己好D一齊加油,

珍珠宮

現今兩類人,一係父母有錢咩都比仔女、打工hea做,生活無憂,第二類,見父母住公屋,不斷呃政府資助,父母咁做仔女有樣學樣,唔洗做夠呃

珍珠宮

大力大力 發表於 23-3-10 07:47

所以我一直反對、什麼 ...
我同意!成日話吾好比較,有點自欺欺人,一出世做阿媽就問隔離床位個 b幾多磅,我個 b輕過你個b,已經是比較啦。有時適當地比較,適當壓力,都是推動力嘅一種

首頁

尾頁

跳至