自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

投資專欄有篇文講得好好!

很少評論香港的新聞,亦很少評論娛樂圈。
不過今次是用一個社會事件的角度去探討一下當中問題。

當日年輕人奮力反對TVB ,他們要拆大台,政治思想濃厚, 嘲諷TVBCC,結果這股勢力成就了另一個電視台,Viutv,他們亦捧起了當中一些藝人。 當日那班人取笑TVB為了要捧旗下藝人,在自己舉辦的頒獎典禮中頒獎給林峯。 但風水輪流轉,今日ViuTV何嘗不是炮製自己一個頒獎典禮? 給獎自己旗下藝人? 其實一切都是循環不息。

本人十分喜歡Rubberband的音樂,但不認同他們的政見,他們一直追求所謂西方的言論自由,結果? 現在連表達自己的言論空間都沒有! 因為他們知道他們的觀眾就是ViuTV的觀眾,而他們可以在香港可以亮相的電台少之又少,哪怕只有ViuTv! 所以不能得罪自己的飯碗! 只能夠無奈出來道歉。 事件反映了什麼? 這個世界沒有絕對言論自由! 只有絕對的市場和絕對的價值! 這個世界亦沒有所謂真音樂,只有市場! 只有情緒。

今天陰陽怪氣的藝人當道! 整容的整容! 癡肥的癡肥! 亂叫的亂叫! 那又如何? 他們就是主導着香港某一群消費者的情緒。 哪怕是去了英國的著名填詞人! 哪怕是某些音樂人! 著名電台DJ! 為着自己飯碗,他們說話只能夠傾側於這個電視台,不斷地討好那班陰陽怪氣的小子。 不停將開雙眼說謊話,為小子們穿上國王的新衣。

一個過去以支持優質作品音樂自居的電台,旗下的DJ們為了討好這個電視台,討好他們的消費群! 只可以繼續埋沒良心,在自己的頒獎典禮上不停吹捧那些陰陽怪氣的小子。 沒有對錯,一切都是商業考慮,這就是市場!

當初幼稚地批評大台,做了一天的英雄! 今日同樣批評大台,變成了過街老鼠。 一連串事件,國王的新衣故事中,沒有人敢對這位皇上說他是沒有穿着衣服光脫脫的肥佬。
確實一場反思! 「反思」豈不就是自我審查的意思? 他們當日討厭自我審查! 現在就要自我審查。

今日有位小朋友說了事實,之後馬上道歉。 不是很諷刺嗎?

期待不久將來在TVB的節目中見到RubberBand的演出!

Kenmum    發表於 23-5-11 15:44

公爵府

hashtag影視迷勳章

ChingYee123 發表於 23-5-11 11:22

講得好

珍珠宮

講得好好

當日鼓吹黄色經濟圈已係娱樂圈發揚光大。

男爵府

究竟我是誰 發表於 23-5-10 22:07
犯國安法都無咁慘

說得對!啲鏡粉勁過共產黨,一啲言論自由都冇,佢哋踩人就得!

男爵府

熊熊老婆 發表於 23-5-10 22:23
最推崇言論自由嘅人,係唔比其他人有言論自由㗎

(emoji)

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

講得啱喎,班人埋堆稱兄道弟叫大家手足,但一唔啱咀形就露晒惡相,批判所謂嘅自己人,超級恐怖,怪只怪自己唔用腦,當初羊群心理人講佢地又跟住講,人走佢地又跟住走,完全冇自己思考下!

子爵府

yiyiyi 發表於 23-5-10 22:13
我們亦深明表達手法、尊重不同聲音的重要性。
依句出自黃人口,真係
...

好哽耳黃人學人講尊重不同聲音喎,人唔笑狗都吠

公爵府

條友幾時變左小朋友

其實佢自己都無道歉
係隊band名義出post
佢拉埋其他隊友落水

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

乜都係佢地講晒

大宅

回覆樓主:

我好贊同泥鯭講嘅嘢tim!
姜濤當正自己拎終身成就獎咁!好嘔心!泥鯭講嘅亦係好多人心聲!

但佢蠢,竟然出IG,而家邊有言論自由,實俾班鏡嬸攻擊

大宅

嘩!全部中point!講得好好!

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

咩事呀?有無懶人包?

水晶宮

無啦啦要抨擊人、無啦啦又去道歉、多此一舉!勁啲企硬吖嘛!自編自導自演!
自由太多會令世人失去平衡

男爵府

回覆樓主:

仲慘過衰左國安

侯爵府

佢講真話原本冇問題,錯在講粗口俾位人入。

男爵府

nobodyfool 發表於 23-5-10 22:32
睇緊,條泥鯭平時都串嘴 抵死!明知班姜粉唔惹得仲咁多咀
泥鯭,只是一條微不足道的小泥鯭,亂說話亂咁撞入浩漢的姜濤灣,只顯示自己眼紅人地成就又不自量力

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

浩瀚既姜濤灣,姜絲法力無邊,好威威呀!

公爵府

hashtag影視迷勳章

ensureyip 發表於 23-5-11 13:27
佢講真話原本冇問題,錯在講粗口俾位人入。

其實黃人粗口應該入晒血,唔講粗口應該唔識講嘢,嗰d我真係好x鍾意香港呀,dllx 呀!一睇就知係黃人。

水晶宮

2024勳章

1773 發表於 23-5-11 13:49
其實黃人粗口應該入晒血,唔講粗口應該唔識講嘢,嗰d我真係好x鍾意香港呀,dllx 呀!一睇就知係黃人。:not ...

唓!陶大才子無講粗口,咪又係要道歉
所謂粗口,只係藉口

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

airhei 發表於 23-5-11 09:31
睇你回覆就知你有晒立場,仲點討論落去呢

冇諗住要同你討論喎,我表達自己諗法唔需要你批准

首頁

尾頁

跳至