自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

子爵府

回覆樓主:

當你有試過操卷,可以唔明啲嘢點計,但知道條題目要用邊條式去計,其實都係可以計到答案,你就會明白何謂技巧

子爵府

回覆樓主:

好似之前有位jm咁講,考試係為分數,並唔係為理解,而所謂理解,其實諗深一啲咪就係話比你知預到邊類情況就要用咪公式去計,但點解要用個條友公式,或者個條公式點嚟,邊有教到咁深

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

skmibb 發表於 23-9-30 11:08
因為我深明這道理
細個數學特別弱, 相反家姐永遠100分(直到大學都係), 佢教我都話唔明點解我唔明囉! ...

數學真係講天份,數感好係天生迫唔黎,我兩個囡一個得一個唔得,佢地幼稚園已經睇到分別。

侯爵府

好媽媽勳章

sunnymama2 發表於 23-9-30 09:19
前幾日侄女鬧跳樓。。。,真係開左窗嗰隻,點算好

嘩,咁要認真處理喎,轉科又好轉校又好,唔可以咁樣落去

開心每一天

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

做父母,真係唔好想自己意願硬塞比仔女,咁樣害左佢一世

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

sunnymama2 發表於 23-9-30 09:11
侄女固然冇鬼用啦,最弊佢老豆仲衰,指一條唔啱侄女行的路。

當初揀科,我話應該因應侄女能力和興趣去揀 ...

唉!佢呢d咪儍囉,叫個女揀d自己唔善長嘅科,讀唔掂,到時考得差,連最低門檻嘅分都達唔到,仲講咩大學時揀科無敵?因為都唔到佢揀了!真係害死自己個女!

讀書技巧人人唔同,而最basic就係勤力同理解內容,做到呢兩樣先再睇咩有技巧再攞高d分啦!

好明顯樓主嘅哥哥係唔注重最基本嘅嘢,咩都只想一步登天嘅人

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

另外,其實中學仲點會補全科?小學就話啫,除非佢科科都好差,純粹幫佢合格,才會補全科,如果要高分,一定要補專科,佢哋要精通嗰科,先會有特別技巧教人。醫科生雖然各科成績都好,但又唔代表佢一定識教人的

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

Dse 需要既係考試技巧而唔係讀書技巧,明唔明唔重要,知道果條要點寫會多分就得

大宅

sunnymama2 發表於 23-9-30 09:04
Exactly!

我阿哥唔信,話佢諗野多過我。。。覺得佢好似當讀書係練功咁,揾個師父傳授內功係個女就搞掂 :i ...

請問你同你阿哥既學歷?

我覺得讀書講天份,唔同天份有唔同方法及技巧,讀書叻唔代表教書或補習叻。

好似有人有語言天份,所以中英文唔使點讀都高分..有人數學差,要集中某啲題目做同考,考試時慳返啲時間,不要做難題..etc

公爵府

回覆樓主:

叫D天才同尖子教平庸係教唔到!天才唔會明你D平庸點解咁都唔明!

LOKITLING    發表於 23-12-25 16:57

水晶宮

靚靚C9 發表於 23-9-30 12:09
你係唔係講Form 1呀?Yr 1 係大學喎

我講緊個「小朋友」,佢由F4開始補,請咗個醫科學生,補足三年,今年dse都係得16分(best 5)
樓主話佢親戚F4嘛,情況差唔多

民房

見到各位家長都好重視理解,覺得要理解左先做Paper ,但同時,如果你想要過來人經驗,我走過黎,我會分享:要打破一個前設係「我要理解,先去操卷」

我之前係不停去追求深刻理解,要清曬Concept先做卷,我睇埋課外參考書,補習,要識一D好勁既野,好理解。結果,都好低分。

咩為之理解得到?
去到明白曬個原理?教科書既野講返一次比你聽就叫識?考評局其實唔理,寫下來答中佢要既野先係分數。

我鼓勵係唔識既情況下做卷,F4 做卷太好了,因為一打開份卷,做落去唔識時,睇返Marking Scheme找返個答案,從中就會理解加學答題。個理解係足夠應付考試就可以。

Q:咁佢連基本理解都唔識點答題?
操Paper 目的唔係要答岩題,而係由Paper 到學習,當佢教科書咁學曬你DSE要識既野。

Q:呢D係考試而唔係讀書喎?
要問讀書為咩?為識曬教科書上既野?
係Paper 到學就足夠
為入大學想有真材實料?咁就睇課外書唔好睇中學教科書咁簡單啦

我以上呢樣野係會打破大家認知。明白大家唔信,覺得取巧。但呢點可能就係大家想要既野?一個準備DSE 技巧可以高分,有效率既方法。係讀書/係考試技巧,個「名」真係唔重要。重要係有成效。

岩既攞去用,唔岩聽既Thank you for your time :D

伯爵府

sunnymama2 發表於 23-9-30 09:19
前幾日侄女鬧跳樓。。。,真係開左窗嗰隻,點算好

去到呢個地步
咁真係要面對現實,有無得改科
改選一科佢鍾意的,個氣氛可能已經唔同曬
我大嗰兩個,一個全文,一個理+商
對我嚟講,我覺得理係易過文科,但唔係我考DSE,會盡自己所知,分析各科出路嘅分別,尊重返考生嘅選擇

珍珠宮

減齡達人勳章

TATEYAMA 發表於 23-9-30 13:01
叫D天才同尖子教平庸係教唔到!天才唔會明你D平庸點解咁都唔明!

呢樣係真的。

伯爵府

LKT2000 發表於 23-9-30 13:10
見到各位家長都好重視理解,覺得要理解左先做Paper ,但同時,如果你想要過來人經驗,我走過黎,我會分享: ...

所以出面補習嘅學店大致分兩類:

第一類係拔尖,教你考試技考巧。係比啲座4/5望*/**嘅學生補。
前設係個學生本身已經打好晒一定嘅底,教佢考試技巧。呢類學店絕不適合考試課程本身好多都唔明嘅學生。呢類學生入呢類補習社係唔會有提昇,只會愈聽愈一頭霧水。

第二類補習社係專幫人補底,先打番好個基礎。清concept。
清好大部份concept先可以去補第一類嘅補習社。

就正如小明搵YY補拎咗5**,小智都係搵YY補但只係拎2。就知點解大家都係同一名師學考試技巧,但結果有咁大分別。

子爵府

sunnymama2 發表於 23-9-30 09:02
220,全科

下???咁平???

大宅

靚靚C9 發表於 23-9-30 12:09
你係唔係講Form 1呀?Yr 1 係大學喎

佢係講緊佢識嘅後生仔搵醫科生私補之後入咗恆大呀

男爵府

內容同理解要靠自己+老師,要補考試技巧就去搵補習天王,如果私補老師讀醫,最應該同佢學既係self management skills,點set timetable,自己訂目標,實行,檢討返有咩做得唔好,加強執行力。

(身邊拔尖、讀醫的朋友全部都係好motivated、執行力好高,自我管理好強)

伯爵府

讀書真係好個人,每個人都唔同,但唯一不能缺少係勤力

子爵府

sunnymama2 發表於 23-9-30 09:11
侄女固然冇鬼用啦,最弊佢老豆仲衰,指一條唔啱侄女行的路。

當初揀科,我話應該因應侄女能力和興趣去揀 ...

而家啲人仲係咁諗,理科先有出路?
讀書無興趣係好難堅持……

首頁
45678...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊