自由講場

跳至

首頁
45678...21

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Mineko 發表於 23-12-13 22:12
佢唔答囉 話會再查 …
話搵唔到我份保單 今日 問我叫咩名 話用我名查… 其實一早係分行比晒佢啦 正本都比 ...

哦....咁應該查到既
放下自在

子爵府

shobi 發表於 23-12-13 22:21
我想問吓你媽咪係恒生有冇戶口?如果有嘅話你攞返戶口啲錢未?
你睇吓仲有冇月結單,睇吓你媽咪走之前有幾 ...

好似無恒生戶口… 所以銀行戶口 我媽過身前 已叫我哋用提款卡拎返晒出來 …

侯爵府

Mineko 發表於 23-12-13 22:21
遺產承辦處, 要求 銀行戶口 要有同保金差唔多既存款 .. 同埋我哋問過幾次 銀行都唔肯講到底有幾多錢!
...

我爸爸早兩年走,我家姐去搞,真係未聽過好似你咁複雜!

大宅

邊有可能

侯爵府

Mineko 發表於 23-12-13 22:23
好似無恒生戶口… 所以銀行戶口 我媽過身前 已叫我哋用提款卡拎返晒出來 …
...

即係你而家問題係卡住喺你張保單度?

子爵府

cattz288 發表於 23-12-13 22:23
哦....咁應該查到既

希望啦(emoji)(emoji) 但張正本都有寫我名啦… 比過佢嘅睇…. 唉
講左一大輪 又推話 我妹先係遺產承辦人 叫佢打返上去問…
我妹上上星期六拎遺產承辦書去分行時 分行又話我妹查唔得.. 一定要我打上去問 因為係我既保單 …. 我打上去啦 現在又話要我妹打 …. 左推右推

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Mineko 發表於 23-12-13 22:21
遺產承辦處, 要求 銀行戶口 要有同保金差唔多既存款 .. 同埋我哋問過幾次 銀行都唔肯講到底有幾多錢!
...

sorry, 我都同遺產承辦處問過下野, 真係無聽過咁奇怪既要求
喺張遺產承辦書度, 都只係寫保單號啫, 唔駛寫價值架, 但如果有銀行戶口就一定要寫返幾錢!
放下自在

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Mineko 發表於 23-12-13 20:31
係呀! 果年遺產承辦處唔肯出遺產承辦書 要我妹21歲先 ..
現在我妹21歲 所以成功申請到遺產承辦書 但銀行 ...

一份未攞錢的壽保,點叫完結,因為未攞錢有結餘,會每年派息入去,佢地個帳點會平數,ICAC 又有野做啦,真唔明白,有進帳就冇可能會七年文件銷毀,呢個係冇妥善處理客戶文件,去保監會投訴。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

shobi 發表於 23-12-13 22:25
即係你而家問題係卡住喺兩張保單度?

只卡係我果份保單.. 佢地搵到我妹果份 因為早2年先到期 所以仲有record

珍珠宮

Mineko 發表於 23-12-13 15:45
我媽媽好耐前幫我同妹妹買左2份保險
但佢已過身
我份保險2014到期 可拎錢

咁攪笑,不過而家銀行做嘢好求其

象牙宮

Mineko 發表於 23-12-13 22:27
希望啦(emoji)(emoji) 但張正本都有寫我名啦… 比過佢嘅睇…. 唉
講左一大輪 又推話 我妹先係遺產承辦人 ...

亞妹係遺產承辦書持有人, 但份遺產承辦書有無寫返你份保單號碼先? 有就一定可以查, 點解要你打去問?!!!
放下自在

侯爵府

我舊年都同恒生幾個經理交過手,笫一個同我交手個經理,無幾耐就辭咗職。
見你寫佢回覆你嘅答案,我覺得你預備定報東張西望喇!

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唔好理咁多,報警先,夜長夢多,等佢地同警方商業調查科慢慢頃。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

cattz288 發表於 23-12-13 22:27
sorry, 我都同遺產承辦處問過下野, 真係無聽過咁奇怪既要求
喺張遺產承辦書度, 都只係寫保單號啫, 唔駛寫 ...

十幾年前係咁講嫁 .. 我哋仲周圍搵親戚 睇吓邊個肯做 .. 如果拎到 我一早拎啦 … 同埋無遺囑
10年前 我夠21 時都去過一次問 .. 佢哋又問保險金額 又話我妹未成年 .. 當時又搵唔到我妹爸爸… 我爸早已同我媽離婚 .. 話個case 複雜… 拖到我今日 岩岩31歲都未搞得成 唉

象牙宮

andyman 發表於 23-12-13 22:28
一份未攞錢的壽保,點叫完結,因為未攞錢有結餘,會每年派息入去,佢地個帳點會平數,ICAC 又有野做啦,真 ...
果份似係saving plan, 所以有到期日.....
放下自在

子爵府

cattz288 發表於 23-12-13 22:27
喺張遺產承辦書度, 都只係寫保單號啫, 唔駛寫 ...

會否因為佢地媽媽走時,兩姊妹都未成年,到大既成年細既仲好細個,畢竟相差9年,所以處理上有唔同。

翡翠宮

cattz288 發表於 23-12-13 22:34
果份似係saving plan, 所以有到期日.....

有到期日但因為未攞錢,都會每年派息入去架,唔會停左。

子爵府

cattz288 發表於 23-12-13 22:31
亞妹係遺產承辦書持有人, 但份遺產承辦書有無寫返你份保單號碼先? 有就一定可以查, 點解要你打去問?!!!
...

有呀! 有寫我保單呀! 我妹上上星期拎左上去claim 恒生話 搵唔到我張單 話到期太耐無record 。要我打上去問 .. 好啦打左上去 佢話要一星期再覆我.. 今朝終於收到電話 又係話無record 我緊係追問啦 點會無呀 啲錢消失左呀?佢又話再查 問我拎我個名查 … 咪一早比左佢囉 又再問過….. 正本上咩都寫明啦… 之後佢又問我係咪遺產承辦人.. 我話我妹先係 咁佢又話 咁要我妹先查到 …. 玩死我

象牙宮

Mineko 發表於 23-12-13 22:34
十幾年前係咁講嫁 .. 我哋仲周圍搵親戚 睇吓邊個肯做 .. 如果拎到 我一早拎啦 … 同埋無遺囑
10年前 我夠 ...

即係你爸又唔同你妹既亞爸? 如果咁複雜, 應該搵律師問下
放下自在

子爵府

shobi 發表於 23-12-13 22:32
我舊年都同恒生交過手,起初同我交手個經理,無幾耐就辭咗職。
見你寫佢回覆你嘅答案,我覺得你預備定報東 ...

保險真係好頭痛 搞左咁多年 (emoji)
網上報料果個就得?

首頁
45678...21

尾頁

跳至