時政擂台

跳至

首頁
45678...14

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

洗腦教育的確唔係咁易....唔係上幾年堂就好愛國

尤其教書既大大部份係香港人.... 應該唔會好嚴重

但問題係~ 唔可以助長呢個情況....你而家唔拒絕..就等如歡迎....

好似教小朋友咁..成日覺得佢細個...小小錯唔好鬧佢...由得佢
大大下要你教你就知有幾難~

imconfusing    發表於 12-7-29 12:21
imconfusing    發表於 12-7-29 12:21
tempoo  好同意  發表於 12-7-29 11:11

子爵府

bearclub 發表於 12-7-29 11:02
讀天主教學校13年,朝朝都要祈禱、學校教我地要敬拜上主、佢係全知全能的....etc。我返屋企都無試過祈禱、 ...

問題係佢呢科所謂國民教育係想扭曲事實
話比你知六四果時政府無殺錯人
唔好睇少共產黨力量
當年文化大革命都係拎學生去做武器

chuchu9999    發表於 12-7-29 11:30

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

nwchan 發表於 12-7-29 10:24
我都讀了十幾年天主教, 學校仲要迫我地考會考....我都唔覺被洗左腦.....

我琴日都同老公講.....點解學校可 ...
我同c6都係咁講

大宅

88muimui 發表於 12-7-29 10:59
回覆 nrsemi 的帖子

我係教會學校讀左咁多年, 日日洗腦, 唱聖詩, 但我都冇信教!
教會冇強迫你信教, 但國民教育係:
1.計分, 仲要係以情感計分, 唱國歌喊得愈大聲愈高分

2.視學, 教育署會派人監視老師點教, 唔跟指引隨時冇得做
3. 同學互相可以比分評核對國家嘅情感, 呢D唔係批鬥??

我小學到中七都係教會學校, 我都冇信教, 但今次國民教育教局個指引好有問題

黑白豬  好得人驚喎  發表於 12-7-29 13:48
chuchu9999    發表於 12-7-29 11:30

子爵府

2018復活節勳章

愛國唔等於愛黨
國家教人愛國都好正常
前幾年去澳洲坐移民監, 都要上國民教育課, 內容都係講澳洲既好野, 邊有國家講自己既衰野架?

洗腦唔難? 又唔見d人文明左既? 講理左既? 咪一樣亂嘈亂叫.
Monkey媽媽

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

引用:Quote:原帖由+shin08+於+12-07-29+發表我唔

原帖由 Carina.YY 於 12-07-29 發表
講曬我想講嘅
我個女小學正正係當老師係聖旨果種小朋友(我就唔信得我女係咁)
同佢講翻佢就會話
我學生的家長話,返到屋企個仔淨係聽我講、成日話我唔係咁教之類,但事實上佢又唔係聽晒我話架喎,我叫佢好好練琴都無練過、叫佢得閒睇多d書都無睇。佢咁講純粹係為咗反駁屋企的大人。

伯爵府

991129 發表於 12-7-29 11:12
我同c6都係咁講

不如反宗教科....
我唔係想入宗教學校,係派左我去咋.....我話轉校?阿爸阿媽有得你話轉就轉...!!!
雖然我年年聖經都100分,不過我係冇選擇信.....

其實可唔可以宗教科都唔好必修......

別墅

引用:Quote:88muimui+發表於+12-7-29+10:59+回覆

原帖由 babyfather 於 12-07-29 發表
教會冇強迫你信教, 但國民教育係:
1.計分, 仲要係以情感計分, 唱國歌喊得愈大聲愈高分

珊瑚宮

環保接龍勳章

引用:由細到大,從學校到社會都教要讓座有需要的

原帖由 nrsemi 於 12-07-29 發表
由細到大,從學校到社會都教要讓座有需要的人,又唔見個個洗到腦,扮訓扮玩iphone就個個係?搭地識上車前明明次 ...
蠢人才會被人洗腦而不自知,好多老師係偏右的,我一向憎佢地立場唔中立,洗腦一直存在。

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

別墅

引用:洗腦教育的確唔係咁易....唔係上幾年堂就好

原帖由 tabo0890 於 12-07-29 發表
洗腦教育的確唔係咁易....唔係上幾年堂就好愛國

尤其教書既大大部份係香港人.... 應該唔會好嚴重
無錯
宜家真係要出聲先得

子爵府

引用:由細到大,從學校到社會都教要讓座有需要的

原帖由 nrsemi 於 12-07-29 發表
由細到大,從學校到社會都教要讓座有需要的人,又唔見個個洗到腦,扮訓扮玩iphone就個個係?搭地識上車前明明次 ...
但係你應該都有唔少同學信或有信過(我都係自細讀基督教學校),當然,我唔係話d信徒=被洗腦o既。掉轉想,可能如果學校從無教過,今日可能連會讓位果少部分人都無埋,無咁多有宗教背景的學校,亦唔會有咁多信徒。我覺得重點唔關洗腦或有幾多人會被洗腦問題,而係內容的問題,你唔會見人鬧讀中英文、biology、maths、世界史、地理的

大宅

nrsemi 發表於 12-7-29 11:06
我講過啦!62咪又係一句"冇理由,你讀左13年..........你都冇接觸過佛......."
因為你都冇做戲, 要不斷播唸佛機, 自己個口不斷咁唸, 佢叫你返教會你就同佢講唔好阻住我唸經, 仲要送部唸佛機比佢

伯爵府

引用:我相信有用。 從小朋友入手最易,小朋友為

原帖由 rilley 於 12-07-29 發表
我相信有用。
從小朋友入手最易,小朋友為左得到老師讚賞,會順從
小朋友都係喺學校扮乖、出到街返到屋企已經另一個樣。我早會祈禱個樣都好虔誠架!

大宅

vv518vv 發表於 12-7-29 11:07
你果小朋友係咪女女
YES

伯爵府

torotoro 發表於 12-7-29 11:20
但係你應該都有唔少同學信或有信過(我都係自細讀基督教學校),當然,我唔係話d信徒=被洗腦o既。掉 ...

所以咪唔係人人都會被洗腦囉!
我6299就係唔明呢個道理~
日日俾佢問一次,我都唔識答!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

如果洗腦真係咁易,我個仔就唔使考尾5啦.

伯爵府

babyfather 發表於 12-7-29 11:20
因為你都冇做戲, 要不斷播唸佛機, 自己個口不斷咁唸, 佢叫你返教會你就同佢講唔好阻住我唸經, 仲要送部唸佛 ...

我又真係唔太鍾意咁假!呃佢話我比較對佛有興趣...講完我都覺得自己白癡!

大宅

nrsemi 發表於 12-7-29 11:18
不如反宗教科....
我唔係想入宗教學校,係派左我去咋.....我話轉校?阿爸阿媽有得你話轉就轉...!!!
雖然我年 ...
其實好多學校都冇宗教背景, 點解你唔揀果D??

首頁
45678...14

尾頁

跳至